2014. 07. 29.

Azoknak, akik ma ünnepelnek

Druszáimat és a Flórákat szívből, szeretettel üdvözlöm:
Legyen örömteli, szép napunk!
Minden aranyos, kedves Mártinak, Flórának kívánok jó egészséget, hosszantartó boldog életet!

Névreszóló, személyesebb üdvözlő lapokat találhatsz a képeslapos oldalamon.. Klikk rá a fejléc alatt ha érdekel!

2014. 07. 23.

Hátha még nem ismered...

Mottó:Mosolyogj! 'S ráncaid jó helyre kerülnek!

Idézetek egy német biztosító kárfelvételi jegyzőkönyveiből (egy kis ízelítő az – amúgy teljesen komoly – tanúvallomásokból) :D

Lehúzódtam az út szélére, megláttam az anyósomat, és nekimentem a vasúti töltésnek.”

“Miközben azon igyekeztem, hogy agyonüssek egy legyet, nekimentem egy telefonpóznának.”

“Amikor a kereszteződéshez értem, egy STOP-tábla jelent meg az úton ott, ahol eddig semmilyen tábla nem volt. Nem tudtam elég gyorsan fékezni, és így a baleset elkerülhetetlen volt.”

“Hogy elkerüljem az autóm első lökhárítójának sérülését, elütöttem egy gyalogost.”

“A baleset közvetett okozója egy kiscsávó volt egy kisautóban, nagyszájjal.”

“Kirepültem az autóból, amikor az leszaladt az útról. Később talált rám néhány kóbor macska.”

“Hazaérve, tévedésből egy másik telek kapuján hajtottam be, és nekimentem egy fának, amelyhez fogható az én telkemen nincsen.”

“A másik autó az enyémnek ütközött anélkül, hogy egy szót szólt volna.”

“Beleütköztem egy álló teherautóba, amely a másik irányból jött.”

“Egész nap palántákat vásároltam. Hazafelé menet egy kereszteződésnél az egyik bukszus felugrott, eltakarva ezzel a szélvédőt, így aztán beleütköztem a szembejövő autóba.”

“Nagy sebességgel közeledett felém a telefonpózna. Én ki akartam térni az útjából, ezért
ide-oda rángattam a kormányt, de neki mégis sikerült eltalálnia a hűtőmet.”

“A kocsimmal a terelőpalánknak hajtottam, felborultam, majd egy fának ütköztem. Ezután elvesztettem az uralmamat az autó fölött.”

“Még mielőtt elütöttem, már bizonyos voltam abban, hogy ez az idős úr nem fog átérni a túloldalra.”

“A fickó mindenütt ott volt és sehol sem. Többször is kanyarodnom kellett, mielőtt elütöttem.”

“A semmiből ott termett egy láthatatlan jármű, az autómnak ütközött, majd nyomtalanul eltűnt.”

“Tegnap este hazafelé tartva, mintegy 20 méter hosszúságban kidöntöttem egy kerítést.”

“Hirtelen jobbról, a járdáról lelépett egy gyalogos, majd szó nélkül eltűnt az autóm alatt.”

“Elővigyázatosságból közölni kívántam Önökkel a káresetet, fizetniük azonban nem kell, mert észrevétlenül elhagytam a helyszínt.”

“A rendőröknek először azt mondtam, hogy nem sebesültem meg, de amikor levettem a kalapomat, észrevettem, hogy koponyatörésem van.”

“A lámpás kereszteződésnél váratlanul színvaksági rohamom támadt.”

“Hirtelen megpillantottam a csigalassúságú, szomorú ábrázatú öregembert, amint éppen lepattan a motorháztetőről.”

“Autóm nyílegyenesen haladt előre, ami kanyarban általában az úttestről való letérést vonja maga után.”

“Hátramenetben hajtottam a meredek utcán lefelé. Áttörtem egy telek kőkerítését, majd belerohantam egy faházba. Egyszerűen nem emlékeztem rá, hol is van a fékpedál.”

“A gyalogos nekem jött, aztán az autóm alá feküdt.”

“Azt hittem, hogy az ablak le van húzva, de rövidesen kiderült, hogy nincs, amint megpróbáltam kihajolni rajta.”

“Szabályosan leparkoltam, majd az autóm hirtelen belehátrált egy kamionba.”

“40 éve vezetek. Egyszer alszok el a kormánynál, erre egyből nekimegyek valaminek.”

“Éppen az orvoshoz igyekeztem alhasi fájdalmakkal, amikor elengedett a kardáncsuklóm, így következett be a baleset.”

“A kamion a szélvédőn át a feleségem arcába tolatott.”

“A gyalogosnak fogalma sem volt merre akar menni. Ezért ütöttem el.”

forrás:www.ana.sote.hu

2014. 07. 20.

Hűsítő praktikák

Tavaly is csaknem ilyenkor volt aktuális, de inkább így egészben rakom fel ismét és nem csak linkre hivatkozással:
1. Nyakra, tarkóra, fül mőgé levendula olaj, vagy eukaliptusz, esetleg vietnámi olaj kenegetése. Ilyen
alkalmazásnál(bőrre közvetlenül) az illóolajat bázisolajjal kell hígítani, ami valamilyen semleges olaj legyen(Pl.:oliva, vagy napraforgó)

2. Ugyanezekre a helyekre jeges víz spriccelése. Itt is fokozhatod a hatást mentaolajjal, vagy eukaliptusszal.

3. Jéghideg lábfürdő bokáig. Ha itt is teszel a vízbe illóolajat, mennyei élvezetben lesz részed!

4. Forró mentatea, bármennyire is furcsa. A fogyasztás után pár perccel kezdődik a hatása és tovább tart, mint bárminek.

5. Csuklóra, könyökhajlatra és térdhajlatra jéghideg borogatás. Spriccelni magunkon a pólót, hálóinget. A fülek környékén érezhető legjobban a hűtő hatás.

Remélem segítettem!!! Vigyázzatok magatokra!!

Kerékpározol? - Jó ha tudod!

Forrásom: hoxa.hu

2014. 07. 18.

Öleljünk és szeressünk! Gyógyítsuk a szívet!

Infarktust szenvedett betegekkel folytattak csoportterápiát. Az egyik teremben monitorozták a különböző testi működéseket, a másik teremben folyt a csoportbeszélgetés. A technikus egyszer csak kihívta a csoportot vezető orvost, hogy megkérdezze, mi történik itt, mert a szívkoszorúerek hirtelen elkezdtek tágulni, a vérátáramlás döbbenetesen fokozódott.
Mit válaszolt erre az orvos?
A szeretteinkről folyik a beszélgetés. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a szeretetteljes gondolatok, az ölelés, a puszi, a simogatás, a csók relaxálja, átjárhatóvá teszi a szívkoszorúereket!
Hát akkor öleljünk és szeressünk! Gyógyítsuk a szívet!

Prof. Dr. Bagdy Emőke

2014. 07. 15.

A női infarktus tünetei, amire figyelni kell!!

Egy ápolónő igaz története:
Forrás: INNEN

"Körülbelül 10:30-kor szívinfarktusom volt minden előzetes tünet nélkül. Nem volt semmi előzetes trauma, ami jelezte volna, hogy mi következik be. Kellemes meleg környezetben üldögéltem egy hideg estén, a cicámmal az ölemben.

Egy perccel később szörnyű gyomorfájdalmat éreztem, olyat, mint amikor sietve bekapsz egy falat szendvicset és innod kell rá, mert úgy érzed, hogy egy golflabdát nyeltél le és ez nagyon lassan halad lefelé a nyelőcsöveden és ez nagyon kellemetlen.

Amikor ez az érzés alábbhagyott, akkor a gerincemen apró nyomó érzés szaladgált végig, felgyorsulva fel-alá, amikor elérte a szegycsontomat. Ez a furcsa érzés feljött egészen az torkon át és az állkapcsomban kulminált.

AHA, most már tudtam, hogy mi történik, mindannyian hallottunk vagy olvastunk róla, hogy az állkapocsban érzett fájdalom a szívinfarktus első tünete.

Azt gondoltam magamban, hogyha ez szívinfarktus, akkor nem kellene egy lépést sem tennem a telefonig sem, de ha nem teszem, akkor senki nem fogja tudni, hogy segítségre van szükségem, és lehet, hogy egy perc múlva már nem tudok megmozdulni sem. Így óvatosan felemelkedtem és lassan, a szék karfájára támaszkodva átmentem a másik szobába és hívtam a sürgősségi telefonszámot.

Mondtam nekik, hogy úgy gondolom, hogy szívinfarktusom van. Ezt azért gondolom, mert egyre erősödik a nyomó fájdalom a szegycsontom alatt és kisugárzik az állkapcsomba. Nem voltam hisztérikus, sem ijedt, csak közöltem a tényeket. Azt mondta a mentős, hogy azonnal küldi a rohamkocsit, és kérdezte, hogy a bejárati ajtó közel van-e hozzám? Ha igen, akkor nyissam ki az ajtót, és feküdjek le a földre olyan helyre, ahol a mentősök azonnal meglátnak, ha bejönnek. Én mindezt megtettem, kitártam az ajtót, lefeküdtem a földre, ezután elvesztettem az eszméletemet.
Semmire nem emlékszem, hogy a mentősök bejöttek, megvizsgáltak, rátettek a hordágyra, hívták az ügyeletes kardiológiát, bár egy kicsit magamhoz tértem, amikor megérkeztünk a kardiológiára, az ápoló fölém hajolt és kérdezett valamit, valószínűleg azt, hogy vettem-e be valamilyen gyógyszert, de nem voltam képes felfogni a szavak értelmét, nemhogy válaszolni neki. Újra elaludtam, és nem ébredtem fel csak azután, amikor a kardiológus már megoperált (betették a stentet az aortámba).

Tudom, úgy tűnik, hogy mindaz, amit elmondtam legkevesebb 20-30 percet vett igénybe, mielőtt a mentőket hívtam, pedig a valóságban ez mindössze talán 4-5 perc volt és a mentőállomás és a kórház csak néhány percre van tőlem, sőt a kardiológust már riasztották, tehát már várt a kórházban, hogy újraindítsa a szívemet (amely időközben leállt), és a stentet (értágító) behelyezze.

Miért írtam le mindezt ilyen részletességgel? Azért, mert azt szeretném, ha mindenki megismerné azt, amit én első kézből tapasztaltam.
Legyél felkészülve, hogy ha valami nagyon furcsa megy végig a testedben, nem a szokásos, férfiakra jellemző tünetek, de valami megmagyarázhatatlan érzések történnek (ez mindaddig megmagyarázhatatlan volt, amíg a mellkasomba és az állkapcsomba fel nem ment a fájdalom). Állítólag sokkal több nő hal meg az első és egyben utolsó szívinfarktusában, mint férfi, mert a nők nem ismerik fel, hogy szívinfarktusuk van, és gyomorpanaszokra gondolnak, bevesznek valami savlekötő vagy gyomorrontás elleni gyógyszert és lefekszenek aludni abban a reményben, hogy reggel jobban fogják magukat érezni. Csakhogy ez nem történik meg.

Figyelj arra, hogy azt mondom, hívd a mentőket! És ha van rá lehetőséged, vegyél be egy aszpirint. Az idő nagyon fontos tényező. Soha ne próbálj kocsiba ülni és elvezetni az ügyeletre, mert veszélyt jelentesz! Azt se hagyd, hogy pánikba esett férjed vigyen az ügyeletre, mert ahelyett, hogy az útra figyelne, azt nézi, hogy mi van veled.
Ne hívd az orvosodat! A házi orvosnak nincsenek a kocsijában azok az életmentő eszközök, amelyekre ilyenkor szükség van. A mentőknél van oxigén, amire neked azonnal szükséged van. Az orvosodat később tájékoztathatják az állapotodról.

Fájdalom az állkapocsban ébresztheti fel benned a gyanút!!! Legyünk óvatosak és felkészültek. Minél többen tudunk a betegségről, annál nagyobb az esélyünk a túlélésre!”

A nők szívinfarktusa sokkal többször jelentkezik atípusos panaszokkal. A nőknél a mellkasi fájdalom sokszor eltér a szokottól. Lehet görcsös, tompa, nyomó, de szorító is. Jelentkezhet a toroktájon, de szívtájon is, vagy a szegycsont mögött, illetve a gyomor felső részénél és hátfájás formájában is. Nőknél is kísérheti a fájdalmat nehézlégzés, gyengeség, verejtékezés, vagy ritmuszavar. Általában a nőknél is jelentkeznek a légzési nehézségek, illetve nyomásérzet a mellkas alsó szakaszán, melyet könnyű összetéveszteni valamiféle gyomorbetegséggel. A női szívinfarktus leggyakoribb tünetei a következők:

légszomj (58 százalék),
gyengeség, bágyadtság (54 százalék),
szokatlan, indokolatlan kimerültség (43 százalék),
hányinger,
szédülés,
alsó mellkasi fájdalom,
állkapocsban jelentkező fájdalom,
felső gyomortáji diszkomfort érzet,
hátfájás.

Egyes tünetek, mint például a légszomj, kimerültség, hastáji fájdalom már a szívinfarktus bekövetkezte előtt 6 héttel is jelentkezhetnek. Ez arra figyelmeztet, hogy elzáródott egy artéria. Amennyiben ezeket a tüneteket fizikai aktivitás nélkül, pihenés közben is érezzük és idővel egyre erősödnek, azonnal keressünk fel orvost!

  

2014. 07. 14.

Fermentált uborka

Ezt a receptet Allácskámtól kaptam. Azért ajánlotta figyelmembe,  mert nagyon egészséges végeredményt kapunk a fermentálással.
5 l-es befőttes üvegbe 2-3 szál kaprot, 8 fokhagyma gerezdet, és kb. 2,5kg uborkát teszünk. A kaprot és a fokhagymát az üveg aljára, az uborkákat állítva, egymáshoz szorosan az üvegbe rakjuk.(lehet bele tenni meggylevelet,fekete ribizli levelét,torma levelet).

Kb. 1 lit. vízben feloldunk 2 ek. cukrot, 3 ek. sót, majd 1ek. tejfölt.(Ha van házi, azzal a legfinomabb!) Jól összekeverjük és ráöntjük az uborkákra. A hiányzó mennyiséget vízzel pótoljuk, kb. egy ujjnyira az uborkák felett.

Az uborkákat le kell szorítani, hogy ne emelkedjenek ki a léből. Erre a célra a legalkalmasabb műa. palack oldalából kivágni egy kört, ami a befőttes üveg átmérőjétől kisebb. Ezt helyezük rá az uborkákra, és arra valamilyen súlyt (ami nem oldódik fel sós vízben - az üveg kiváló erre a célra, pl egy súlyosabb mécsestartó), ami lenyomva tartja az uborkákat, amiknek lészint alatt kell maradniuk.

Fontos: nem a napra kell kitenni, hanem sötét helyre, az üveg száját vászonnal, szalvétával, anyaggal befedve, hogy jól szellőzzön és semmi ne mászhasson bele. A habot naponta le kell szedni róla.4- 5-7 nap alatt megérik, a hőmérséklettől függően.

4-5. Napon megkóstoljuk, és ha ropogós, kovászos az íze és a belsejében már nincs az a fehérség, ami a nyers uborkára jellemző, akkor műanyag szűrőn átszűrjük és lemosva, a hűtőben tároljuk. A levéből 0,5L-t félre lehet tenni, ezt a következő adaghoz felhasználhatjuk, mert így gyorsabban megérik. A többit elfogyaszthatjuk, mert a bél rendszert és az emésztést nagyon segíti, ha étkezések előtt 1-2dl-t megiszunk belőle. Az uborka leve 1 évig is megőrzi akció képességét hűtőben tárolva.

De az összes uborka levet is felhasználhatjuk a következő adag készítéséhez,akkor sem cukrot, sem tejfölt nem kell hozzáadni, csak 1 ek. sót. Így hamarabb fermentálódik,akár 3-4 nap alatt is kész.
Ha 0,5 lit. uborka lével csináljuk meg a következő adagot, akkor cukorból csak 1 ek. és sóból csak 2 ek. kell hozzá.
A kaprot és a fokhagyma gerezdeket két adag elkészítéséhez felhasználhatjuk, utána viszont ki kell cserélni. Ha megjelenik az uborkán vékony fehér lepedék, mielőtt elfogyna, csak hideg vízzel le kell mosni.

Az alábbi cikk Dr.Tihanyi László oldaláról a fermentált táplálékokról :INNEN

Talán nem is vagyunk vele teljesen tisztában, de rengeteg fermentált étel vesz körül minket, csak a legnépszerűbbeket kiemelve: sajt, kefir, joghurt, sör, bor, savanyú káposzta, ecet, kombucha, stb.

A fermentáció révén olyan egészséges vitaminokhoz, aminosavakhoz, ásványi sókhoz jutunk hozzá, amit a nyers termékből emésztőrendszerünk nem lenne képes felszabadítani. A fermentált termékek általában savanykásak és tudjuk, egyik legfontosabb vitaminunk, a C-vitamin is savanyú. A savanyú íz genetikailag kódolt bennünk és nem jelent tiltást, mint pl. a keserű íz, ami többnyire mérgezőt jelent. Ahogy korosodunk, úgy az emésztőrendszerünk is velünk együtt öregszik, így szervezetünk egyre jobban kívánja a könnyen emészthető, vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, fermentált ételeket és italokat.

Ahogy sokszor halljuk, az egészség a beleinkben kezdődik. Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van. 

Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást.
A fermentált ételeket különösen az alábbi betegségekben érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani:
-    bélbetegségek
-    allergia
-    Candida-fertőzés
-    gombás fertőzések
-    meggyengült immunrendszer

Az ecet 44 innovatív felhesználási módja

Az ételecet egy univerzális tisztítószer, fehérítő, gyomirtó és még sok más. Töményen vagy vízzel keverve simán helyettesíthet drágább tisztítószereket. Érdemes kipróbálnunk ezeket a tippeket: olcsóbbá és könnyebbé tehetjük életünket!


1. Frissítsd fel vele a hűtőt! Tisztíts le a polcokat és a hűtő falait víz és ecet 1:1 arányú keverékével.

2. A kávé-és teáscsészék foltjaira: a foltokat finoman be kell dörzsölni ecet és só 1:1 arányú keverékével.

3. Szagok eltávolítása: ecetes ruhával belül áttörölhetjük szemetesünket.

4. A fürdőszobai baktériumok megölésére: sprézzük be a kádat és a mosdó környékét vele. Töröljük le tiszta, nedves ruhával.

5. Mentsük meg ruháinkat: izzadságfoltok eltávolításához dörzsöljük be a foltokat óvatosan ecettel. Töröljük le egy tiszta ruhával.

6. WC -tisztításra is alkalmas: öntsünk egy vagy több dl hígított fehér desztillált ecetet a WC csészébe. Hagyjuk benne néhány órát vagy egy éjszakán át, reggel WC-kefével tisztítsuk.

7. Szőnyegfolt eltávolító: készítsünk keveréket 2 evőkanál fehér desztillált ecetből és ¼ csésze sóból vagy szódabikarbónából. Dörzsöld be a foltot, és hagyd megszáradni. A következő nap porszívózzuk ki a maradékot. (Először mindig teszteljük le egy kis folton!)

8. Ecsetek megújítása: a régi, beszáradt festéket el lehet távolítani, ha az ecseteket egy óra hosszát ecetben ázni hagyjuk, majd felmelegítjük az ecetet úgy, hogy ne forrjon! Öblítsük le és az ecsetek olyanok lesznek, mint új korukban.

9. Vízköves csap megtisztításához: a vízkőtől való megszabaduláshoz 1 teáskanál ecet és 2 evőkanál só keveréke lesz szükséges. A mosogató csaptelepére téve dörzsöld vele át a csapot egy ronggyal.

10. Csökkenti a statikusságot. Adj hozzá ½ csésze ételecetet a mosáshoz. A sav csökkenti a ruhák statikusságát.

11. Piszkos zokni: zoknit és izzadt edzőtermi ruhát ecetes áztatással tisztítsunk. 1 csésze fehér desztillált ecetet téve egy nagy fazék vízhez, forraljuk fel és tegyük bele a koszos cuccokat. Hagyjuk ázni egy éjszakára, csak reggel öblítsük ki a ruhát.

12. Táskák és cipők: töröljük át desztillált ecettel kopott bőr táskáinkat és cipőinket. Az ecet visszaállítja fényüket és segít eltüntetni a foltokat.

13. Gyomok száműzése: öntsünk ecetet oda ahol a gyomok nőnek, a ház előtti repedésekbe, a kertbe. Az a legjobb, ha az ecet eléri a gyökereket.

14. A lankadt virágokra: ne dobd ki a hervadó vágott virágokat! Ehelyett, adjunk hozzá két evőkanál ecetet és egy teáskanál cukrot egy liter vízhez. Öntsük az oldatot a vázába és a virágok felfrissülnek.

15. Vessünk véget a viszketésnek! Tegyünk ecettel átitatott vattát a szúnyog- vagy rovarcsípésre. A viszketést csillapítja és segít fertőtleníteni. A terület így gyorsabban gyógyul.

16. Fehéríti a fogakat. Moss fogat hetente egyszer ecetes vízzel. Segít megelőzni a rossz lehelet is!

17. Tartóssá teszi a körömlakkot. A körömlakk felvitele előtt ecetes vattával töröld át körmödet. A tiszta felület hatására a lakk jobban fog ragadni.

18. Tartsd autód ablakait fagymentesen. Három rész ecet és egy rész víz összekeverése után ezt az oldatot sprézzük az autó ablakaira. A savasság gátolja a jég lerakódását, így nem kell felkelni korán, hogy jeget kaparjunk az autó ablakairól.

19. Visszaadja kutyusod szőrének fényét. Egy fél csésze ecetet keverj egy liter vízbe és sprézd be vele az állat szőrét. Nemcsak hogy megöli kedvenced bolháit és/ vagy kullancsait, még egy olcsó alternatívát is kínál a drága kisállat-ápolási termékek helyett.

20. Megöli a húsban lévő baktériumokat. Az ecetben történő pácolás megöli a baktériumokat és puhítja a húst. Készítsünk pácot : 1,5 kg húshoz adjunk ¼ csésze ecetet. Fűszerezzük ízlés szerint. Hagyjuk a húst ebben a lében 20 perctől egész 24 óráig, attól függően mennyire szeretnénk erősre az ízt, majd leöblítés nélkül süssük vagy főzzük meg a húst.

21. Megakadályozza a tojások megrepedését. Akadályozzuk meg a tojás megrepedését azzal, hogy a forró vízbe két evőkanál ecetet teszünk! A tojás nem fog megrepedni, a héj pedig könnyebben le fog jönni róla, amikor el szeretnénk fogyasztani.

22. Tisztítsunk vele mikrosütőt! Töltsünk egy kis tálba egyenlő rész meleg vizet és ecetet, és tegyük a mikrohullámú sütőbe 5 percig. A gőz fel fogja lazítani a lerakódásokat és így könnyebb lesz a takarítás.

23. Összekarcolt DVD-k megjavítása. Ha kopott a DVD-d és állandóan ugrik, vagy lefagy, töröld át ecettel és egy puha ruhával.

24. Az utolsó csepp majonéz vagy saláta nem jön ki a tubusból, csöpögtess bele egy pár csepp ecetet. Csavard vissza a kupakot jó szorosan és rázd meg a tubust. A fennmaradó öntet vagy majonéz ki fog csusszanni a tubusból.

25. Öblítsd le a gyümölcsöket és a zöldségeket. Tegyünk 2 evőkanál ecetet egy dl vízhez. A keverékkel lemosott friss gyümölcs és zöldség sokkal kevesebb növényvédőszer-maradékot fog tartalmazni, mint a tiszta vízzel lemosott gyümölcsök.

26. Fényesebb húsvéti tojások. Mielőtt a gyerekek húsvéti tojást festenének, keverjünk össze 1 teáskanál ecetet ½ csésze forró vízzel, majd adjunk hozzá ételfestéket. Az ecet megőrzi a festék élénk szinét és megakadályozza, hogy csíkosak legyenek a tojások.

27. Lazítsunk vele meg egy rozsdás csavart. Öntsünk ecetet a csavarra és sokkal könnyebben ki fogjuk tudni csavarni.

28. Jó a beleragadt rágógumi kiszedéséhez is. Rágógumi eltávolítása anyagból vagy hajból úgy történhet, hogy a mikrosütőben felmelegítünk egy kis tál ecetet, majd azt a rágóra öntjük. A gumi feloldódik.

29. Megakadályozza a sajt penészesedését. Tekerjük be a sajtot ecetben átitatott ronggyal, majd helyezzük légmentesen záródó edénybe.

30. Viasz eltávolító. Ha olvasztott viasz kerül a fa bútorokra és a padlóra, óvatosan törölgesd át a viaszfoltot egy ecet és víz 1: 1 arányú oldatába mártott ronggyal.

31. Pihentető fürdőhöz: adj hozzá ½ csésze ecetet a meleg fürdővízhez. Az ecet eltávolítja az elhalt bőrt, így puhává és simává varázsolja azt.

32. Fényesebbé teszi a hajat. A hajat havonta egyszer 1 e.k. ecettel átöblítve megszabadulhatsz a samponok és egyéb hajápoló termékek maradékától.

33. Felfrissíti az anyagokat. Töltsünk meg egy sprézőfejes palackot ecettel és spricceljük le vele az otthoni szöveteket, szőnyegeket, cipőket szagtalanítás céljából.

34. Zsírkréta eltávolítása. Ha a gyerekek zsírkrétával rajzoltak a falra vagy a padlóra, egy fogkefét ecetbe mártva finoman dörzsöljük át a felületet. Az ecet feloldja a zsírt. Igen olcsó, és nem mérgező módja ez a gyerekek utáni feltakarításnak.

35. A matricák eltávolítása. Ha a maradék matricát vagy árcédulát szeretnénk lemosni, azt könnyebben megtehetjük ecetes vízzel is.

36. A mosogatógépet -és a kávéfőzőt ki lehet vele mosni. Csökkentsük a szappan és az élelmiszer-maradék lerakódást üres mosogatógép vagy kávéfőzőben, átmosva őket havonta egyszer.

37. Kedvenc háziállatod utáni feltakarítás: az állat által okozott foltokat-és szagokat ¼ csésze ecet egy liter vízzel történő összekeverésével és a foltokra való alkalmazásával semlegesítheted.

38. Nyári grillezésre való felkészülés: a faszén lerakódások eltávolításához ecetet kell összegyűrt alufóliára spréznünk és alaposan átdörzsölni vele a rácsokat.

39. A zuhanyfejbeni víznyomás helyreállítása. Ha a zuhanyfej eltömődik a vízben lévő ásványi anyagoktól, annak 15 perces áztatása ½ csésze ecet és 1 liter víz keverékében ajánlott.

40. Olló tisztítása: amikor az ollópengén ragacsos anyag marad, csak át kell törölnünk ecetes ronggyal. A szappannal és a vízzel ellentétben, az ecet nem fogja elrozsdálni a fémet.

41. Csatorna dugulás esetén: az eltömődött csöveket úgy is tisztíthatjuk, hogy egy csésze szódabikarbónát 1dl ecettel keverünk össze, és beleöntjük a lefolyóba. Hagyjuk, hogy felhabozzon, majd öblítsük át a csöveket egy fazék forró vízzel.

42. Távolítsuk el a korpát: ha a fejbőr száraz vagy hámló, az ecet lehet egy egyszerű otthoni gyógymód. Hetente egyszer, öntsünk egy csésze almaecetet a fejbőrre és hagyjuk állni 15 percig. Alaposan öblítsük le hideg vízzel.

43. Száraz bőr a lábfejen: nyári szandál berepedt lábbőrre és bőrkeményedésre? Áztasd a lábad 20 percig egy rész ecetben, két rész meleg vízben. Az ecet eltávolítja az elhalt bőrt, így a lábad puha és sima marad.

44. A poharak vizes lenyomatának fa asztalról vagy fa bútorról való eltávolítása érdekében: ecet és olíva olaj 1:1 arányú keverékével töröljük át a bútordarabot.

Forrás:naturaHirek

2014. 07. 12.

Hátha még nem ismered...

Mottó: Mosolyogj! S a ráncaid jó helyre kerülnek!

A földalattin egy pap mellett talált szabad helyet a sörtől bűzlő részeg.
Nyakkendője félrecsúszva lógott, arcát rúzsfoltok éktelenítették,esőkabátja szakadt zsebéből pedig egy félig üres gines üveg kandikált ki.
Elővett egy gyűrött újságot, és olvasni kezdett.
Néhány perc elteltével odafordult a tisztelendőhöz:
- Mondja, atyám, mi okozza a köszvényt?
A pap alig leplezett undorral válaszolt:
- Hát, fiam, a mértéktelen és buja életmód, az olcsó nők társasága, a túlzott szeszfogyasztás, embertársaink megvetése, nem utolsósorban pedig a rendszeres fürdőzés elhanyagolása.
A részeg dörmögött egyet:
- Hát, átkozott leszek! - azzal visszatért az újság lapozásához.
A pap egy kissé elmélázott saját szavain, aztán engesztelően megbökte a részeget:
- Elnézést, uram, talán túl érdesre sikeredett mondókám. Árulja már el, mióta kínozza a köszvény?
A részeg rácsodálkozott:
- Nekem semmi bajom. Most olvastam az újságban, hogy a pápát köszvény gyötri..


Egy úr késő délután vezetett hazafelé a megengedett sebességhatár felett. Hirtelen észrevette a visszapinlantó tükörben, hogy egy rendőr követi.
- Meglépek a fickótól - gondolta.
Egyre nagyobb sebességre kapcsolt: 60, 70, 80, 90, végül 100 fölé ment. A rendőr még mindig mögötte volt, s így feladta és oldalra húzódott. A rendőr kiszállt, odament és azt mondta:
- Ma nagyon nehéz napom volt, mondjon egy elfogadható indokot és elengedem.
Az ember egy kicsit gondolkozott, majd így szólt:
- Három héttel ezelőtt a feleségem meglépett egy rendőrrel, s mikor megláttam önt a tükörben, azt gondoltam, megpróbálja őt visszaadni.


-Képzeld,a feleségem megcsal és még hazudozik is!
-Honnan tudod?
-Ma reggel jött haza és azt mondta hogy a nővérénél aludt.
-És honnan tudod hogy hazudik?
-Onnan ,hogy én aludtam a nővérénél...

Egy nő elmegy a farkaskutyájával az állatorvoshoz, mert a kutya éjjelente irgalmatlanul horkol.
Mondja az orvos:
- Kedves asszonyom, kössön a kutya farkára néhány babérlevelet, s nem horkol többet a kutya.
A nő bár nem hiszi, mégis kipróbálja a tanácsolt módszert, s íme, a kutya az éjszakát horkolás nélkül átaludta.
Elmeséli a barátnőjének, aki magában ezt gondolta: ha a kutyánál ez bevált, kipróbálja a férjénél. Így is tett a következő este. Reggel a férj bemegy a fürdőszobába, bepillant a tükörbe és megijed. Azonnal felhívja a barátját:
- Te Karcsi, tegnap este kuglizni voltunk és berúgtunk, ugye?
- Igen.
- Utána meg elmentünk a kupiba, igaz?
- Igaz.
- Mondd, emlékszel te ott valamiféle díjkiosztásra?

2014. 07. 01.

Nem sűrűn látogattam...

...mostanság a blogomat. Egészségügyi, technikai fennforgásaim voltak, vannak.
Sajnos a jobb lábam olyan vészes állapotát produkálta, hogy beláttam valamit sürgősen kezdeni kell vele. Nos az elhatározásnak a lányom közbenjárásával napi nyirokmasszázs lett a vége, ami várakozáson felüli eredményt hozott. A bokám hosszú idő után köszönőviszonyba került velem, de speciális gumifáslit kell feltekerni rá minden nap, meghatározott technikával, ami kezdetben mindenkinek problémát okozott. Sajnos én meg képtelen vagyok a dolgok végére járni, tehát segítséget kell igénybe vennem minden nap. Tegnaptól az önkormányzat házi gondozószolgálata van segítségemre ebben, ami hatalmas lehetőség minimális összegért.

Közben a lányomat is megtámadta egy eddig tisztázatlan valami, ami szinte a teljes testére kiterjedő, kellemetlen, viszkető kiütésben nyilvánul meg. Annyit már tudunk róla, hogy nem allergia. Már 3.hete küzd vele és nemhogy csillapodna, napról napra terjed. Eddig 4 orvos látta, műszeres vizsgálaton is volt, de a találgatásnál nem jutottak tovább. További vizsgálatok következnek.

A masinám is beadta a kulcsot, napokon keresztül elvonási tüneteim voltak.
Végül visszakaptam, de nem úgy ahogy szerettem volna. Új op.rendszer, új módi, ami sokszor nem működik(vagy nem tom hogy működik), csak az idegbajt hozza rám. Sok minden nem az, aminek kinéz, a Word önállóan tevékenykedik, odarak dolgokat ahova akar, az én elképzeléseim is sorra dőlnek dugába. Pl.az előző bejegyzés napraforgója és a róla szóló vers, minden erőfeszítésem ellenére csakis a bal oldalon hajlandó megjelenni. De hogy mééééér??
Hiába no, a technika képes kifogni az öregen. Eddig is voltak számomra érthetetlen dolgok, de most meg szinte csak az van. Bele lehet a Win7-be szokni? Már az is nagy bajom vele, hogy a megszokott képszerkesztőm nem úgy működik vele, ahogy az XP-vel tette, márpedig a szokás nagy úr, mint tudjuk.

Köszöntsük a júliust, a várhatóan dühöngő nyarat

Már reggel, ébredéskor, van a levegőben valami vészhírszerű. A madarak hajnali fél három felé kezdik. Háromtól ötig vitatkoznak, készülnek a napra, az életre. Ezek a titkos órák. A város savanyú lepleibe göngyölten alszik, gyötrötten és aléltan készül a nappal harmincnégy fokos végzetére. De a kora hajnal, ez a gyöngéd, nemes és szagos júliusi hajnal az érettség egészséges és üde illatával lélegzik. (Márai Sándor)


A napraforgó, mint az őrült
röpül a pusztán egymaga,
a tébolyító napsugárban
kibomlik csenevész haja.
Bolond lotyó – fejére kapja
a sárga szoknyáját s szalad,
szerelmese volt már a kóró,
a pipacs és az iszalag.
(Kosztolányi Dezső)
 

Ez a hónap hozza el Sarlós Boldogasszony ünnepét, 1879-ben
ebben a hónapban született Móricz Zsigmond és 1849-ben
ekkor halt meg Petőfi Sándor.

 
A méhekhez 

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..." 
(Gulyás Pál)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...