2014. 07. 15.

A női infarktus tünetei, amire figyelni kell!!

Egy ápolónő igaz története:
Forrás: INNEN

"Körülbelül 10:30-kor szívinfarktusom volt minden előzetes tünet nélkül. Nem volt semmi előzetes trauma, ami jelezte volna, hogy mi következik be. Kellemes meleg környezetben üldögéltem egy hideg estén, a cicámmal az ölemben.

Egy perccel később szörnyű gyomorfájdalmat éreztem, olyat, mint amikor sietve bekapsz egy falat szendvicset és innod kell rá, mert úgy érzed, hogy egy golflabdát nyeltél le és ez nagyon lassan halad lefelé a nyelőcsöveden és ez nagyon kellemetlen.

Amikor ez az érzés alábbhagyott, akkor a gerincemen apró nyomó érzés szaladgált végig, felgyorsulva fel-alá, amikor elérte a szegycsontomat. Ez a furcsa érzés feljött egészen az torkon át és az állkapcsomban kulminált.

AHA, most már tudtam, hogy mi történik, mindannyian hallottunk vagy olvastunk róla, hogy az állkapocsban érzett fájdalom a szívinfarktus első tünete.

Azt gondoltam magamban, hogyha ez szívinfarktus, akkor nem kellene egy lépést sem tennem a telefonig sem, de ha nem teszem, akkor senki nem fogja tudni, hogy segítségre van szükségem, és lehet, hogy egy perc múlva már nem tudok megmozdulni sem. Így óvatosan felemelkedtem és lassan, a szék karfájára támaszkodva átmentem a másik szobába és hívtam a sürgősségi telefonszámot.

Mondtam nekik, hogy úgy gondolom, hogy szívinfarktusom van. Ezt azért gondolom, mert egyre erősödik a nyomó fájdalom a szegycsontom alatt és kisugárzik az állkapcsomba. Nem voltam hisztérikus, sem ijedt, csak közöltem a tényeket. Azt mondta a mentős, hogy azonnal küldi a rohamkocsit, és kérdezte, hogy a bejárati ajtó közel van-e hozzám? Ha igen, akkor nyissam ki az ajtót, és feküdjek le a földre olyan helyre, ahol a mentősök azonnal meglátnak, ha bejönnek. Én mindezt megtettem, kitártam az ajtót, lefeküdtem a földre, ezután elvesztettem az eszméletemet.
Semmire nem emlékszem, hogy a mentősök bejöttek, megvizsgáltak, rátettek a hordágyra, hívták az ügyeletes kardiológiát, bár egy kicsit magamhoz tértem, amikor megérkeztünk a kardiológiára, az ápoló fölém hajolt és kérdezett valamit, valószínűleg azt, hogy vettem-e be valamilyen gyógyszert, de nem voltam képes felfogni a szavak értelmét, nemhogy válaszolni neki. Újra elaludtam, és nem ébredtem fel csak azután, amikor a kardiológus már megoperált (betették a stentet az aortámba).

Tudom, úgy tűnik, hogy mindaz, amit elmondtam legkevesebb 20-30 percet vett igénybe, mielőtt a mentőket hívtam, pedig a valóságban ez mindössze talán 4-5 perc volt és a mentőállomás és a kórház csak néhány percre van tőlem, sőt a kardiológust már riasztották, tehát már várt a kórházban, hogy újraindítsa a szívemet (amely időközben leállt), és a stentet (értágító) behelyezze.

Miért írtam le mindezt ilyen részletességgel? Azért, mert azt szeretném, ha mindenki megismerné azt, amit én első kézből tapasztaltam.
Legyél felkészülve, hogy ha valami nagyon furcsa megy végig a testedben, nem a szokásos, férfiakra jellemző tünetek, de valami megmagyarázhatatlan érzések történnek (ez mindaddig megmagyarázhatatlan volt, amíg a mellkasomba és az állkapcsomba fel nem ment a fájdalom). Állítólag sokkal több nő hal meg az első és egyben utolsó szívinfarktusában, mint férfi, mert a nők nem ismerik fel, hogy szívinfarktusuk van, és gyomorpanaszokra gondolnak, bevesznek valami savlekötő vagy gyomorrontás elleni gyógyszert és lefekszenek aludni abban a reményben, hogy reggel jobban fogják magukat érezni. Csakhogy ez nem történik meg.

Figyelj arra, hogy azt mondom, hívd a mentőket! És ha van rá lehetőséged, vegyél be egy aszpirint. Az idő nagyon fontos tényező. Soha ne próbálj kocsiba ülni és elvezetni az ügyeletre, mert veszélyt jelentesz! Azt se hagyd, hogy pánikba esett férjed vigyen az ügyeletre, mert ahelyett, hogy az útra figyelne, azt nézi, hogy mi van veled.
Ne hívd az orvosodat! A házi orvosnak nincsenek a kocsijában azok az életmentő eszközök, amelyekre ilyenkor szükség van. A mentőknél van oxigén, amire neked azonnal szükséged van. Az orvosodat később tájékoztathatják az állapotodról.

Fájdalom az állkapocsban ébresztheti fel benned a gyanút!!! Legyünk óvatosak és felkészültek. Minél többen tudunk a betegségről, annál nagyobb az esélyünk a túlélésre!”

A nők szívinfarktusa sokkal többször jelentkezik atípusos panaszokkal. A nőknél a mellkasi fájdalom sokszor eltér a szokottól. Lehet görcsös, tompa, nyomó, de szorító is. Jelentkezhet a toroktájon, de szívtájon is, vagy a szegycsont mögött, illetve a gyomor felső részénél és hátfájás formájában is. Nőknél is kísérheti a fájdalmat nehézlégzés, gyengeség, verejtékezés, vagy ritmuszavar. Általában a nőknél is jelentkeznek a légzési nehézségek, illetve nyomásérzet a mellkas alsó szakaszán, melyet könnyű összetéveszteni valamiféle gyomorbetegséggel. A női szívinfarktus leggyakoribb tünetei a következők:

légszomj (58 százalék),
gyengeség, bágyadtság (54 százalék),
szokatlan, indokolatlan kimerültség (43 százalék),
hányinger,
szédülés,
alsó mellkasi fájdalom,
állkapocsban jelentkező fájdalom,
felső gyomortáji diszkomfort érzet,
hátfájás.

Egyes tünetek, mint például a légszomj, kimerültség, hastáji fájdalom már a szívinfarktus bekövetkezte előtt 6 héttel is jelentkezhetnek. Ez arra figyelmeztet, hogy elzáródott egy artéria. Amennyiben ezeket a tüneteket fizikai aktivitás nélkül, pihenés közben is érezzük és idővel egyre erősödnek, azonnal keressünk fel orvost!

  

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...