2014. 07. 14.

Fermentált uborka

Ezt a receptet Allácskámtól kaptam. Azért ajánlotta figyelmembe,  mert nagyon egészséges végeredményt kapunk a fermentálással.
5 l-es befőttes üvegbe 2-3 szál kaprot, 8 fokhagyma gerezdet, és kb. 2,5kg uborkát teszünk. A kaprot és a fokhagymát az üveg aljára, az uborkákat állítva, egymáshoz szorosan az üvegbe rakjuk.(lehet bele tenni meggylevelet,fekete ribizli levelét,torma levelet).

Kb. 1 lit. vízben feloldunk 2 ek. cukrot, 3 ek. sót, majd 1ek. tejfölt.(Ha van házi, azzal a legfinomabb!) Jól összekeverjük és ráöntjük az uborkákra. A hiányzó mennyiséget vízzel pótoljuk, kb. egy ujjnyira az uborkák felett.

Az uborkákat le kell szorítani, hogy ne emelkedjenek ki a léből. Erre a célra a legalkalmasabb műa. palack oldalából kivágni egy kört, ami a befőttes üveg átmérőjétől kisebb. Ezt helyezük rá az uborkákra, és arra valamilyen súlyt (ami nem oldódik fel sós vízben - az üveg kiváló erre a célra, pl egy súlyosabb mécsestartó), ami lenyomva tartja az uborkákat, amiknek lészint alatt kell maradniuk.

Fontos: nem a napra kell kitenni, hanem sötét helyre, az üveg száját vászonnal, szalvétával, anyaggal befedve, hogy jól szellőzzön és semmi ne mászhasson bele. A habot naponta le kell szedni róla.4- 5-7 nap alatt megérik, a hőmérséklettől függően.

4-5. Napon megkóstoljuk, és ha ropogós, kovászos az íze és a belsejében már nincs az a fehérség, ami a nyers uborkára jellemző, akkor műanyag szűrőn átszűrjük és lemosva, a hűtőben tároljuk. A levéből 0,5L-t félre lehet tenni, ezt a következő adaghoz felhasználhatjuk, mert így gyorsabban megérik. A többit elfogyaszthatjuk, mert a bél rendszert és az emésztést nagyon segíti, ha étkezések előtt 1-2dl-t megiszunk belőle. Az uborka leve 1 évig is megőrzi akció képességét hűtőben tárolva.

De az összes uborka levet is felhasználhatjuk a következő adag készítéséhez,akkor sem cukrot, sem tejfölt nem kell hozzáadni, csak 1 ek. sót. Így hamarabb fermentálódik,akár 3-4 nap alatt is kész.
Ha 0,5 lit. uborka lével csináljuk meg a következő adagot, akkor cukorból csak 1 ek. és sóból csak 2 ek. kell hozzá.
A kaprot és a fokhagyma gerezdeket két adag elkészítéséhez felhasználhatjuk, utána viszont ki kell cserélni. Ha megjelenik az uborkán vékony fehér lepedék, mielőtt elfogyna, csak hideg vízzel le kell mosni.

Az alábbi cikk Dr.Tihanyi László oldaláról a fermentált táplálékokról :INNEN

Talán nem is vagyunk vele teljesen tisztában, de rengeteg fermentált étel vesz körül minket, csak a legnépszerűbbeket kiemelve: sajt, kefir, joghurt, sör, bor, savanyú káposzta, ecet, kombucha, stb.

A fermentáció révén olyan egészséges vitaminokhoz, aminosavakhoz, ásványi sókhoz jutunk hozzá, amit a nyers termékből emésztőrendszerünk nem lenne képes felszabadítani. A fermentált termékek általában savanykásak és tudjuk, egyik legfontosabb vitaminunk, a C-vitamin is savanyú. A savanyú íz genetikailag kódolt bennünk és nem jelent tiltást, mint pl. a keserű íz, ami többnyire mérgezőt jelent. Ahogy korosodunk, úgy az emésztőrendszerünk is velünk együtt öregszik, így szervezetünk egyre jobban kívánja a könnyen emészthető, vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, fermentált ételeket és italokat.

Ahogy sokszor halljuk, az egészség a beleinkben kezdődik. Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van. 

Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást.
A fermentált ételeket különösen az alábbi betegségekben érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani:
-    bélbetegségek
-    allergia
-    Candida-fertőzés
-    gombás fertőzések
-    meggyengült immunrendszer

2 megjegyzés:

Monika írta...

Jé! tele volt újdonsággal a bejegyzésed,köszönöm! Meg is kívántam.:)

G.Marta írta...

Váljék egészségedre!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...