2014. 06. 22.

Ha az a pimasz mégis megcsapolta a vérünket...

...és  nincs kéznél antihisztamin tartalmú szer, mivel próbálkozzunk, ha meg akarunk szabadulni a borzalmasan idegesítő, folyamatos viszketéstől, Toma a  Dívány.hu oldal szerkesztője  előtúrt egy rakás házi praktikát, majd saját bőrét nem kímélve végig is tesztelte őket. Kipróbálva:jég, ecet, méz, teafilter, bazsalikom, citrom, fogkrém, szódabikarbóna. Én ide csak azokról osztom meg a tapasztalatát, amiket hatásosnak talált.

Méz

„Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt nem meglepő, hogy enyhíti a csípés okozta viszketést”- olvasható a Huffington Post oldalán. Hát jó, nézzük.
Vélemény: nem hittem volna, de sokat segített. Amikor felvittem a mézet, picit mintha még jobban is viszketett volna, de pár másodperc múlva enyhült ez a kellemetlen érzés. Az egyetlen probléma vele az, hogy ha elfeledkezik róla az ember, könnyen összekenhet vele mindent, tehát csak óvatosan!

Szódabikarbóna

A multifunkcionális szódabikarbóna a háziasszonyok jó barátja, és elvileg az elviselhetetlen viszketésen is segít, amit azzal magyaráznak, hogy a csípés miatti eltolódott ph-t normalizálja és csökkenti a gyulladást. A Huffington Post szerint alkalmazhatja úgy, hogy felold egy keveset egy kád meleg vízben és fürdőzik benne egy jót, vagy pedig vízzel elkeverve keni a bőrére.
Vélemény: nálam ez vált be a legjobban, már a felkenésnél éreztem, hogy megnyugszik a bőröm. Ha még több csípésem lesz – márpedig biztos, hogy lesz-, a szódabikarbónás fürdőt is kipróbálom.

Fogkrém

Széles körben elterjedt módszer, hogy a viszkető csípésre egy kis fogkrémet raknak, ugyanis mentoltartalmának köszönhetően hűsíti a felületet. Dr. Neal B. Schultz New York-i bőrgyógyász szerint, az eredményességét főleg annak köszönheti, hogy ez a hűsítő érzés előbb jut el az agyba, mint a viszketés, és az agy egy időben csakis az egyiket tudja feldolgozni.
Vélemény: bár idiótán nézett ki, hogy mindkét lábamat fogkrém-pöttyök díszítették, viszont tényleg bevált, még annak ellenére is, hogy egy kicsit kiszárította a bőrömet. Nem baj, megérte!

„Tégy bele x-et”

Talán a legelterjedtebb módszer az enyhébb fájdalomokozás. A fogkrémhez hasonlóan működik, vagyis az agy csak az egyik érzést tudja egy időben feldolgozni, és mivel a kettő közül a fájdalom az erőteljesebb, így a viszketés helyett azt érezzük.
Vélemény: nem hiába maradt ilyen sokáig a köztudatban ez a módszer, mert tényleg hatásos. Viszont csakis akkor, ha tényleg nem kíméli magát, mert ha épp hogy, csak belenyomja a körmét, úgy még jobban fog viszketni. A zt se árt tudni, hogy ha előtte jó sokáig vakarta a csípést, akkor sajnos már ez sem ér sokat.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...