2014. 02. 27.

Kapros juhtúrós csusza Bodrogi Gyula módra

 
Ezt a receptet nagyon régen Bodrogi Gyulától láttam a TV-ben, azóta  családunk kedvenc vendégvárós egytál étele lett, amit bármikor szívesen megettünk.
Tavasszal a friss kapor íze, később a juhtúró érett, csípős zamata adja azt a kulináris élvezetet, amitől  verhetetlen tésztaétel. lett. (Legalábbis nálunk(!) 

Hozzávalók: (nagyobb méretű tepsihez)
* 0,5 kg tészta (házi kocka, vagy fodros nagykocka)
* 0,75 kg juhtúró
* 20 dkg kockázott bacon
* 1 liter tejföl (Ebből számítsunk a tálaláshoz is, mert van akinek sosem elég tejfölös)
* 2 csokor friss kapor

Az elkészítést azzal kezdem, hogy pirosra sütöm egy serpenyőben az ízes bacon kockákat.Ha elkészült a tészta tetejére egy kisebb mennyiséget félreteszek. Közben kifőzöm a tésztát. Egy tálban összekeverem a túrót a tejföl felével, majd megfelezem.
Az egyik adagot összekeverem a felaprított kaporral, a másikat belekeverem a tésztába, majd a sült bacont is, zsírjával együtt. Sózni sem kellhet, mert a bacon és juhtúrótól elég sós lehet.
Kivajazott tepsibe simítom a tészta felét, erre rákenem a kapros tejfölös juhtúrót, erre a tészta másik felét. Még a tejfölből a tetejére is simítok és végül rászórom a sült baconból félretett adagot.Beteszem a 200 fokra előmelegített sütőbe, míg a teteje picit megpirul. Igények maximális kielégítése végett tejfölt még külön is tálalok, ha valakinek kevés lenne.
A mai juhtúró-tejföl árakkal nem olcsó étel, de nagyon ízes, laktató, finom vendégváró.

Jó étvágyat kívánok hozzá!!

4 megjegyzés:

Monika írta...

Már valamenniyre megy a gép,de dög lassú.Hjajj,hogy nekem semmi se jó.:)
Fincsit főztél!!!!!

G.Marta írta...

Drága Mammkám, én már semmi ilyesmit nem főzök, nem eszem. Csak átadom azokat, amit érdemes, hátha valaki nem ismeri és érdekli.

Tészta, állati fehérje nekem tiltott gyümölcs. Igaz néha elrugaszkodok, de azt bocsánatos bünnek tekintem. Persze, mert én megbocsátom magamnak.

G.Marta írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gabojsza írta...

Kedves Márta, lehet, hogy a recept Bodrogi Gyuláé, de a fotó az enyém... Én főztem a fotón látható csuszát, én fotóztam azt, a kép gasztroblogomról származik (http://www.gabojsza.hu/2010/07/turos-csusza.html) azt engedély és forrás megjelölés nélkül használja. Mint azt a blogon jól látható helyen közzétettem, „A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni, vagy bármilyen módon publikációkban felhasználni. Fentiek megsértése jogi következményeket von maga után!”
Felhívom figyelmét, hogy a blogokban közzétett fotók, receptek és egyéb írások szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.
A jogi lépések elkerülése érdekében ezennel felszólítom, hogy 2017.február 28-ig távolítsa el.
Üdvözlettel: Gyepes Gabojsza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...