2012. 11. 03.

5 nappal a Sandy hurrikán után

A pusztítást, a veszteségeket, országos és személyes szinten leírni szinte lehetetlen. A szavak nem elegendőek és súlytalannak tűnnek.
A hurrikán áldozatainak száma a mai napon 98-ra emelkedett. Staten Island-et, Atlantic City-t és Fire Island-et szinte elmosta az ár, New Jersey, New York megtépázva. A normális kerékvágás nagyon lassan tér vissza, hónapokig is eltarthat. A mentési, takarítási, helyreállítási munkálatok gőzerővel haladnak, de az előrehaladást akadályozza, hogy még mindig több mint 3 millióan vannak áram nélkül, 500 ezren csak Long Island-en. Egyre nagyobb gondot okoz a benzin hiány. Üzemanyag ugyan lenne, de a legtöbb benzinkút továbbra is áram nélkül vagy víz alatt van. Órákat kell sorban állni már péntek óta.
Az élelmiszerboltok egy része már kinyitott, az ennivaló ellátás viszonylag megoldott, azonban az áramhiány miatt nem lehet hűteni, eltartani az árut. Amit az emberek megvesznek, azt el kell fogyasztani. Napról napra megy az élet.
 Manhattan
Taxik vízben

Mahnattan sosem látott ekkora pusztítást. A vízszint az East River-en, a Hudson-ön rekordot döntött. A Bettery Parknál 4 méteres vízállást mértek. A 39. utca alatti területek mind víz alá kerültek. Az ár ellepte a metróalagutak, metróállősmások egy részét és a New Yorki alagutakat. A buszközlekedés visszaállt csütörtökön, de autóval továbbra is csak akkor lehet Manhattan-be menni, ha 4 vagy több fő utazik a kocsiban.
Times Square metróállomás

Az emberek (általánosságban) jók, segítőkészek. Azok a családok, akik rendelkeznek kisebb-nagyobb áramfejlesztővel, próbálják egymást kisegíteni. A mobiltelefonokat, kisebb elektromos készülékeket a boltokban, drogériákban elhelyezett elosztóknál lehet feltölteni. Hatalmas gondot okoz a meleg víz, a fűtés hiánya. Sokan múlt hét óta nem tisztálkodtak. A családok, rokonok, ismerősök ezt is próbálják megszervezni. A mai napig több ezren, köztük több gyermekes családok vannak szállásokon és sajnos maradnak is. Egyre hidegebb van, az emberek fáznak a fűtetlen házakban, ahol a hőmérséklet lassan nulla fok alá esik, ráadásul hamarosan havazni fog.
A legsúlyosabban érintett területekre a Vörös Kereszt és egyéb segély szervezetek szállítanak ételt. A Staten Island-en található egyik idősek otthonába csütörtökig nem jutottak el. Az idős, beteg lakók éheztek a hurrikán utáni napokban.
Queens

Mindenfelé takarító embereket látni. A járdákat ellepték a tönkrement bútorok, ruhák, háztartási gépek. A kukások is elcsigázottak. Az emberek fáradtak, kimerültek, éhesek, a legtöbben egy éve átélték már ugyanezt az Irene hurrikánnal.

Forrás:http://www.hoxa.hu/?p1=naplo&p2=48958

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...