2014. 10. 22.

Illatosító-tisztító-baktériumölő házilag

Az ötletet, a gondolatébresztő képet ITT találtam. Időm, mint a tenger, a WC tisztítóm pont elfogyott,  hozzávalók is voltak itthon, így a gondolatot tett követte. Az  eredeti recepthez képest én az arányokon változtattam, mert a citromsavból nem volt itthon a kívánt mennyiség.
Eredeti hozzávalók: (a kb. 24 darabhoz)
1  1/3 csésze szódabikarbóna ( nagyon jó természetes tisztító és szagtalanító)
1 / 3 csésze citromsav - (természetes, enyhe sav) 
30 csepp levendula illóolaj
30 csepp borsmenta illóolaj
30 csepp citrom illóolaj
orvosi maszk
Mindhárom  olaj  nagy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, eltünteti a kellemetlen szagokat és a fertőzéseket  okozó baktériumokat , + kellemes  illattal árasztják el lakásunk legkisebb helyiségét!
Használhatók konyhai, fürdőszobai tisztítószerek összeállításánál, fogfehérítésnél de pl. cipők szezonális  tárolásához használt szagtalanító újságpuffancsokra is.

Elkészítés:
A szódabikarbónát és a citromsavat összekeverjük, az olajokat egy spray palackba töltjük.A szóda+citromsavat állandóan kevergetve az olajokkat permetezzük, pici vizet is adhatunk hozzá. Arra kell ügyelni, hogy a hozzávalók ne kezdjenek nagyon felpezsegni, ezt az állandó keveréssel érhetjük el.

A kész masszát  szilikonformákba nyomogatjuk(ennek hiányában pl. egy karakábévájó is megteszi, mint nálam is), majd kb.5-6 óra alatt megszárítjuk. Tárolás céljából üvegbe rakjuk, amiben a fürdőszobánk, vagy wc-nk illatozó dísze is lehet.

Íme az én karalábévájóval formált illatosítóim csökkentett adagból sütőpapírra rakva, már megszáradva, kicsit morzsalékosan. Legközelebb picivel több vizet rakok bele, hogy képlékenyebb, ezáltal esztétikusabb legyen. DEEE! Így is működik és nagyon kellemes, illatos. Mérete miatt, viszont nekem ebből kettőt kell alkalmanként használnom, vagy a WC csészéből a vizet minimálisra pumpálnom.

5 megjegyzés:

Monika írta...

Már megint szuperet hoztál!!!!!!!!Köszönöm! El szeretném készíteni a napokban.
És hova kell tenni a kis gombocókat? A tartályba,vagy a wc csészébe?????

G.Marta írta...

A csészébe. Én egy kicsit megpumpáltam, hogy ne legyen annyi víz benne és úgy raktam bele. Egy pár csepp ecetet is öntöttem hozzá, volt pezsgés rendesen. Egy dobozban van a WC-ben, így az illatosítót is megspórolom. Tényleg szuper.

Puszillak, mint egyetlen Kedves Hűség hozzám szólót!!!♥♥

Monika írta...

Én is puszillak!!!!!!:)

Katalin írta...

én a teafaolajra esküszöm:)) nem annyira üde az illata, mint egy citromnak, de kifejezetten baktericid, és szoktam a szódabikarbonát és a citromsavat belezuttyantani a lefolyóba pezsegjenek ott (ha rácseppentek illóolajat a pezsgés abbamarad)
:) szép napot

Monika írta...

Én picivel több vízet tettem bele és a formában pezseg éppen, fut ,mint az élesztő a cukorral.:)
Ha megszáradt,felvagdosom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...