2014. 05. 17.

Nagyon édes magyarázatokat találtam

...két szavunk eredetére:
Egy kocsiba általában két lovat fogtak, és a lovaknak két hámjuk volt. A fiatal lovakat a betörésük idején harmadiknak, oldalra, szélire fogták be, hogy szokják a hámot, de nekik nem volt olyan nehéz dolguk, hiszen nem ők húzták a szekeret. Innen ered a szélhámos kifejezésünk.

A szép tiszta (tehát gondosan kicsépelt) búza volt a szemenszedett búza. Pázmány Péternél már az igazság jelzője lett, aztán néhány száz évvel később megint megváltozott a kifejezés jelentése, és ma már szemenszedett hazugságról beszélünk.

Hogy egyáltalán ilyenek után nézegessek, olvasgassak, onnan jutott eszembe, hogy olvastam egy fórumot, ahol a mostanság használt szleng szavait "méltatták". Eléggé elfogadó vagyok sok dologban
a fiatalságot illetően, de megbotránkoztat a stílusuk és sajnos már olyanoknál is tapasztalom, akikről nem is feltételezném.  Megijeszt a gondolat,  hogy végül ezek a rondaságok is olyan elfogadottak lesznek, mint a fentiek, a ma már hétköznapi szavaink. Minden esetre le fogok szokni arról, hogy mások szeretett unokáit becézgetve uncsikának nevezzem, mert olyan kedvesnek tünt.  Ez a fórum rádöbbentett, hogy másokat ez a szóhasználat mennyire irritál, pedig az egész fórumot fiatalok indították, írták de mint rádöbbentett, főleg nem is unokák vonatkozásában használják. És mégis!

De egyébként is mostanság inkább olvasgatok mindenfélét, meg képeket szerkesztek, ( meg a körmömet reszelgetem), mert gond van a gépemmel, aminek talán csak a hónap végén sikerül a végére járni. Sajnos nem mindig sikerül elmenteni amit el szeretnék, jobb esetben csak nagyon nehéz kivárni. De ami a lényeg baj van vele és nem szeretném, ha  a még egy darabig megőrzendő hivatalos anyagaimmal a gépemen baj történjen. Lehet túlkomplikálok, de jobb félni, mint megijedni.

1 megjegyzés:

Monika írta...

Nagyon jó és érdekes!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...