2014. 03. 09.

Hallottál már róla??

Forrás: http://www.erdekesvilag.hu/a-vandorlo-kovek-titka/

A Földön egyedülálló jelenség tapasztalható Észak-Amerikában, a Death Valley területén: egy kiszáradt meder teljesen sík felületén időnként vándorlásba kezdenek a dolomittömbök, hosszú nyomokat hagyva maguk után. A tudósok még nem találtak egységes magyarázatot a rejtélyes sziklák mozgására.

A forró, száraz Death Valley (Halál-völgy) Nemzeti Park számos látnivalója közül a legmisztikusabbak a kiszáradt tó egykori medrében megmagyarázhatatlan módon vándorló sziklatömbök. A 4500 méter hosszúságú területet Racetrack Playa-nak, azaz Versenypálya-síkságnak is nevezik a különös kövek miatt, melyek 2-3 évente hosszú csíkot húzva maguk után elmozdulnak a helyükről.
A dolomittömbök a környező hegyekről töredeznek le. A legnagyobbak a 300 kilogrammos súlyt is meghaladják, s felületüktől függően egyenes vagy girbegurba vonalon csúsznak 20 km/h-s sebességgel több száz méteren keresztül. A nyomok 3-4 évig láthatóak.
A jelenség magyarázata egyelőre várat magára – több tudományos és természetfeletti elmélet is született arra nézve, hogyan mozognak a vízszintes, száraz terepen a kövek, ám ezek közül teljes mértékben egyik sem helytálló.
A hely számos legendát és elrugaszkodott teóriát ihletett: egyesek úgy tartják, hogy a Halál-völgyben elhunytak szelleme mozgatja a köveket, mások szerint szupererős mókusok próbálnak fészket rakni a tömbökből, gyanakszanak gravitációs vagy mágneses anomáliákra, de sokan kötik össze a jelenséget a földönkívüliek gondolatával is.

1 megjegyzés:

Mamka írta...

Sok érdekes dolog van....Ez is azt bizonyítja számomra,hogy az ember nem mindenható,csak az Isten.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...