2012. 11. 24.

Házi készítésű szaloncukor

Marcipános szaloncukor 

Ez a kedvenc marcipános szaloncukrom. Ha van
narancslikőrünk, használhatjuk a lekvár helyett.
Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:
40 dkg hámozott, őrölt mandula
30 dkg porcukor
narancslekvár
10 dkg kandírozott narancshéj
őrölt fahéj
30 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)
pár szem keserű mandula őrölve, ha nincs, akkor keserűmandula-aroma


Keverjük össze a mandulát a porcukorral, adjunk hozzá kevés narancslekvárt, hogy gyúrható masszát kapjunk. A lekvárt kis részletekben adagoljuk, miközben gyúrjuk a masszát.
Ízesítsük apróra vágott narancshéjjal, kevés fahéjjal és pár csepp mandulaaromával. Csomagoljuk fóliába az így elkészült marcipánmasszát, és tegyük a hőtőbe kb. 1 órára,
majd formázzunk belőle szaloncukrokat.
Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, villa segítségével egyenként vonjuk be csokival a szaloncukrokat.
Tegyük hideg helyre, hogy a csokoládé visszaszilárduljon, majd csomagoljuk.

Rumos-diós-mazsolás

Ezt a diós szaloncukrot azért szeretem, mert egészen kevés
cukor van benne, így a dió és az étcsokoládé íze dominál
benne.
Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:
40 dkg darált dió
20 dkg porcukor
15 dkg mazsola
1 narancs lereszelt héja
fél dl rum (helyettesíthetjük rumaromával)
30 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)

Keverjük össze a diót a porcukorral, adjuk hozzá a rumot, hogy gyúrható masszát kapjunk. (Egészen kis részletekben adagoljuk, miközben gyúrjuk a masszát.) Reszeljük le a megmosott narancs héját, a mazsolát aprítsuk fel, gyúrjuk össze a diómasszával. Csomagoljuk fóliába a diómasszát, és
tegyük a hűtőbe kb. 1 órára, majd formázzunk belőle szaloncukrokat. Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, villa segítségével egyenként vonjuk be csokival aszaloncukrokat. Tegyük hideg helyre, hogy a csokoládé visszaszilárduljon, majd csomagoljuk.

Aszalt gyümölcsös

Igazi különlegesség: a külső rész íze a népszerű kókuszgolyóét idézi, ezt pedig nagyon jól kiegészíti a különböző aszalványok gyümölcsös íze. Kicsit borzas külsejével nem biztos, hogy ez lesz a legszebb a házi szaloncukrok versenyében, de ez ne tántorítson el minket attól, hogy kipróbáljuk!

Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:
20 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörös áfonya
5 dkg aszalt meggy
30 dkg fehér csokoládé
10 dkg őrölt mandula

Nagy vágódeszkán aprítsuk egészen apróra az aszalványokat. Keverjük jól össze a különböző gyümölcsöket, majd készítsünk kisméretű szaloncukor formákat. (Enyhén bevizezett kézzel könnyen megy.) Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, forgassuk meg benne egyenként a cukrokat, majd hempergessük meg őket az aprított, pirított mandulában. Rácsra téve hagyjuk megszilárdulni a csokoládét.


A csomagolással is kiélvezheted kreatívitásodat. Legegyszerűbb szalvétába csomagolni, amit a szükséges méretűre szétvághatunk. A cukorra közvetlenül ajánlatos celofánt tekerni, hogy a zsiradék ne jöjjön ki a szalvétán. Ha ajándéknak készítjük, megadhatjük a módját méterre kapható csipkével, de tortapapír is megteszi. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...