2012. 11. 19.

Az uborka jótékony hatásai:

A kovászos uborka leve kiváló ital, főleg a nyári hőségben igazán hűsítő, de élettani hatásai sem lebecsülendők. A kovászos érlelés hatására tejsav képződik, ami tisztítja a gyomrot és segít a normális bélflóra helyreállításában, ezért antibiotikum-kúrák után kifejezetten előnyös a fogyasztása. Ezenkívül gazdag B2 vitaminban, magnéziumban és vasban.
 
Az uborkáról általában:

Kevés kalóriát és sok biológiailag fontos anyagot tartalmaz. Különösen magas a víztartalma (96%), emellett gazdag káliumban, kálciumban, foszforban, vasban és vitaminokban (A, B1, B2, B6, C).
Az uborka héjában sok E-vitamin is felhalmozódik, ami véd a szabadgyökök káros hatásával szemben. Kiemelkedően magas az uborka szilicium tartalma is. Védi a bőrt, a hajat és a kötőszöveteket. Magjai növényi olajakat tartalmaznak.
Fontos biológiailag aktív összetevője az erepszin nevű fehérjebontó enzím is, amelynek antibiotikus és béltisztító hatása is van.
Az uborka kedvező élettani hatásai: serkenti a vese és a belek tevékenységét, salaktalanítja a szervezetet.
A kutatók nemrég egy, a hasnyálmirigyet tehermentesítő enzimet is találtak az uborkában, ezért cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.
Az uborka levét a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek (nyugtató, bőrpuhító, tisztító hatású) alapanyagaként használják. Az uborkatej és a reszelt uborka kiváló bőrtisztító, bőrápoló. Nemcsak szépítőszernek használják, de gyógyítani is lehet vele. Az uborkalé vagy uborkapép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhcsípésre is. Ha napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel, mert az uborkában gyulladáscsökkentő anyagok is vannak.
Forrás: http://www.termeszetesmegoldasok.org/ephirlevel14.htm

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...