2012. 10. 03.

Gyógyító növényeink

A kövirózsa
A háztetők tetejére ültették, hogy elhárítsa a villámcsapást. Innen ered a mennykővirág, égdörgőfű elnevezés is.

A legenda szerint véd a villámlás-tűz, boszorkányság ellen. Minden háztetőre telepíttette Nagy Károly.

A népi gyógyászat a levelének nedvét használja égési sebek, fülgyulladás, szemölcs, rovar és csaláncsípések, övsömör, vágott sebek kezelésére. A leveleiben rejlő hatóanyagok: cseranyagok, nyákanyagok, gyümölcssavak, flavonidok, C-vitamin miatt ma már a kozmetikai ipar is használja.
Ismert baktérium és vírusölő hatása is.


A kurkuma



A kurkuma nem csak fűszer- és dísznövényként ismert, előnyös élettani hatásait már évezredek óta ismeri az indiai és a kínai orvoslás. Az utóbbi időben egyre több kutatás próbálja meg modern módszerekkel is bebizonyítani, hogy a kurkuma számos öregkori probléma, betegség kezelésére, illetve megelőzésére képes. A svájci Medosan cég Kurkuma Plus néven hozott forgalomba egy nagy koncentrációjú kurkuma tablettát, mely már Magyarországon is elérhető. 

A kurkuma ismert egészségügyi hatásai

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatásáról a legismertebb, eredményesen kezeli a mozgásszervi problémákat, elmulasztja az ízületi fájdalmat, csökkenti a csontritkulás okozta panaszokat. Javítja a vérkeringést és az erek állapotát, a szervek és a végtagok vérellátását. Jelentős javulást érhetünk el vele érelmeszesedéses végtagszűkület, agyi keringési zavarok és agyi érelmeszesedés esetén.

A kurkuma a jövő csodaszere?

A legújabb vizsgálatok alapján a kurkumának komoly szerepe lehet a szívinfarktus, az agyvérzés, a stroke, és az agyi katasztrófák megelőzésében. Ezen kívül segít fenntartani a szellemi frissességet is. A kurkumát gyógyászati célra használók száma az egész világon folyamatosan nő. A rengeteg pozitív tapasztalat alapján sokak szerint a kurkuma lehet a jövő csodaszere. 


A zöldbab

A zöldbab egyik fő táplálékunk a nyári hónapokban. Sok fajtáját különböztetünk meg. Vannak futók, nagy széles hüvelyekkel, vagy csak sorára, vagy fészekre vetett zöldbab, amely szintén terjeszkedik egy kissé. A legtöbb esetben a zölden fogyasztható bab fajtában különbözik attól, amelyiket télire, azaz száraz fogyasztásra szánunk. 

Tápanyagtartalma:

A zöldbabban nincs kiemelkedően magas ásvány, sem sok vitamint tartalmaz, de az arányos elosztás megbecsülendő. A többi vitaminnál talán szokatlanul nagy mennyiségben a folsav található, a B9 vitamin. 


Gyógyhatása:
A cukorbetegség nem örökölt betegség, bár kialakulásában közrejátszanak örökölt hajlamok. Az inzulinadagolás nem gyógyít, csupán a napi adag cukor hasznosítását teszi lehetővé, de nem helyettesítheti a természetes inzulint. Az egyes növényi levek fogyasztásával a szervezetet olyan anyagokhoz juttatjuk, amelyek a hasnyálmirigy számára legjobban hasonlítanak a természetes inzulin összetételéhez. Biztató eredményt érünk el, ha sárgarépa, saláta, zöldbab és kelbimbó levéből naponta egy litert, vagy spenót és sárgarépa léből naponta egy litert fogyasztunk öt-hat héten keresztül. Ha kellemetlen tüneteket tapasztalunk, hagyjuk el a sárgarépa lét és pótoljuk paradicsom lével, de más módosítást is végezhetünk, amíg meg nem találjuk a saját szükségletünknek megfelelő italt. Vigyázzunk a cukortartalomra.

Ha méreg van a vérben:

A zöldbab-lé elősegíti a protein emésztését és felszívódását. Elősegíti és serkenti továbbá a máj működését és különösen jó hatással van a vérben levő méreganyag eltávolítására. Bármilyen méregtől sikeresen megszabadítja a szervezetet, akár alkoholról, akár pedig kábítószerről van szó, de egyéb szennyező anyagoktól is képes megtisztítani a vért a zöldbab. A méreg a széklettel távozik a testből.

Ideggyengeség:

A helytelen táplálkozás következménye is lehet az ideggyengeség, vagy személyiségi probléma. Ha nincs meg a megfelelő mennyiségű B vitamin felszívódás, személyiségi zavarok léphetnek fel. A B vitaminok felszívódását egy csomó tényező gátolhatja, így a túlzott cukorfogyasztás a gyerekeknél, a kávé, valamint az alkohol fogyasztás a felnőtteknél. Amikor a szervezet már megtelt a mérgező anyagokkal, beindul az ördöngös kör. A vér méregtelenítésére kitűnően megfelel a zöldbab-lé. Súlyosabb esetekben B vitaminokat a vérbe adják injekció formájában. Ha végül is sikerül méregteleníteni a vért és ellátni B vitaminokkal a testet, a táplálékból is megkezdődik a felszívódás, a személyiségi problémák elhárulnak.


Cukorbajosoknak:

Az egyik legjobb táplálék a cukorbajosoknak a zöldbab, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. Ennek a gyógymódnak egyébként a népi hagyományban megtaláljuk a gyökereit. A száraz babhéj tea szintén ajánlott a cukorbajosoknak. De nem elégedhetnek meg csak azzal, hogy elfogyasztják a napi háromszor fél csésze zöldbab léjüket. A táplálkozásra továbbra is nagyon kell ügyelniük, nemcsak arra, hogy mit, arra is, hogy mennyit esznek, milyen időközönként. A legutóbbi vélemények szerint vissza kell térni a napi három nagy adag étkezésre, hogy a hasnyálmirigynek megadjuk a pihenést. Jót tesz továbbá számukra a magas szerves sótartalmú zöldségféle, mint a spenót, vagy retek-lé. A zöldbablét keverhetik ezekkel a zöldségfélékkel, vagy paradicsommal, de legtöbb szerves só a kelbimbóban van. Ha A vitaminra van szükségünk keverjük a zöldbablét spenót-lével.


Köszvény:

A savas vér rendkívül nagy ellensége az egészségünknek. A sav-lúg egyensúly akkor bomlik fel a vérben, ha a táplálékunk huzamosabb ideig fehérje meg keményítő és csak kevés vagy egyáltalán nem fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt. A köszvény a savas vér hatására alakul ki, még pedig attól, hogy sok olyan fehérjét fogyasztunk, amiben nagymennyiségű a húgysavkő. Purint, vagy húgysavkőt a húsok tartalmaznak, a szardínia, a hüvelyesek, de legtöbbet a csokoládé és a kakaó. A húgysavkő testbe kerülése esetén, a májra majd a vesére hárul a kiszűrés, de ha a vér lassan elsavasodik, a vese sem képes feladata maradéktalan végzésére, így a húgysavkő lassan lerakodik, idővel pedig kialakul a köszvény vagy a kiválasztó rendszerben a homok, vagy kő. A zöldbab-lé egyik hatékony gyógyszer lehet a testben a kő-lerakódás ellen.
zöldbab gyógynövény 


Elkészítési mód:

Ha fogyasztjuk a zöldbabot, igyekezzünk minél kevesebb vízben főzni és semmi képpen se daraboljuk el hosszába, mert kilúgozódik belőle a vitamin és ásvány tartalma. Keverékként a párolt zöldségnek kitűnő része lehet, amit csupán néhány percig párolunk a fehérje, vagy a keményítő étel mellé. Ha kúraszerűen használjuk, napi másfél dl-rel kezdjük, de a napi felvételünk ne haladja meg a kettő és fél dl-t. Keverhetjük más zöldség-lével, aszerint, milyen betegséget szeretnénk gyógyítani.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...