2012. 09. 26.

Spórolós praktikák

Büfé, üdiítőital automata, csak beugrom az éjjel-nappaliba pár almáért? Étkezéshez gyümölcslé? Tojásfehérje a lefolyóba? Készételek, konzervek? Ezreket spórolhatunk, ha egy kicsit odafigyelünk.

Kiszámoltad már, mennyit költ a család az iskolai és munkahelyi büfében? Ha csak a napi kávét számolod, havi 4-5000 Ft-od is bánhatja, ha hozzáadjuk a pogácsát, a szendvicset, több tízezer forintos tételek jönnek ki, nem beszélve az üdítő automatákról. Érdemes egy kicsit átgondolni, mire és mennyit költünk.

Csomagolj szendvicset, gyümölcsöt, vidd műanyag dobozban az ételt otthonról. A kávét akár termoszban is magukkal vihetik kávéfüggő olvasóink. A cukrozott üdítőitalok drágák, egészségtelenek és környezetszennyezőek.

Legyél nyugodtan zsugori! Ha rendszeresen kidobod a gyerek fél szendvicsét vacsora után, kapjon eleve csak egy felet, a másik felét elviheti másnap tízóraira.

Hasznosítsd a maradékot!
Egy sült csirke maradékát teheted tortillába vagy salátába másnap, de készülhet pástétom is reggelire, 
a nyers csontokból készíts levest.  

A megmaradt tojássárgáját és fehérjét fagyaszd le.

Maradék kenyér? Menjen a fagyasztóba még frissen, ha száraz, készíts belőle zsemlemorzsát vagy kenyérkockát. A szikkadtból készíthetsz levesbetétet, ha felkockázod és megpirítod.

Igyál vizet! 


A legegészségesebb és legtermészetesebb folyadék. Reggelihez, uzsonnához természetesen tökéletes 1-1 pohár 100%-os gyümölcslé. De teljesen felesleges az étkezésekkor is ezt inni. Ha pedig nem 100%-os, bizonyára tartalmaz hozzáadott cukrot is...

Ásványvíz helyett érdemes lehet víztisztítót beszerezni.

A főzés költségkímélőbb nagy tételben. Sőt, ha a hétvégi ebédet felváltva rendezitek a családdal, barátokkal, spóroltok, és még jól is érzitek magatokat!

Rendelés, éttermek? Nem a pénztárca kíméletéről híresek. Azoknak, akik egyszemélyes háztartást vezetnek, szinte nem éri meg főzni. Érdemes olyan menzát vagy ételszállító céget találni, amely minőségi, többfogásos menüt kínál, elérhető áron. Vedd elő a papírt és ceruzát és számold ki, hogy mit eszel és mennyiért.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot. Nagyobb áruházakban a tömörített pillepalackot átveszik, és még pénzt is adnak érte.

Termessz fűszernövényeket, paradicsomot az erkélyen, ablakpárkányon. Ha kiskerted van, a lehetőségek végtelenek.

Bevásárlás 

Mielőtt bevásárolni indulsz, nézz körül otthon. Legyen rend a kamrában, tudd, mi van a hűtőben.

A nagy tétel nem feltétlenül olcsóbb! Nézd a kilónkénti, literenkénti árakat. Ha nem túl nagy pluszkiadás, érdemes több helyen vásárolni.

Rengeteg pénzt spórolhatsz, ha nem veszel készételeket, előre csomagolt, mélyhűtött ételeket, kis anyagtartalmú, puffasztott reggeliző pelyheket, kisdobozos gyümölcsjoghurtokat.

A kuponok, akciók akár jók is lehetnek, de figyelj oda! Ha olyan dolgokat veszel meg olcsóbban, amit egyébként nem szoktál vagy amit nem használsz fel, az nem spórolás!!!

A nyers alapanyag(általában) olcsóbb, mint a kész vagy félkész termékek.

Készíts heti menüt és listát. Sok pénzt megspórolhatsz, ha hetente csak egyszer vásárolsz.

Részesítsd előnyben az olcsó és jó minőségű, hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket.

Olvasd el a címkéket! A drágább termék gyakran nem tud többet, mint az olcsóbb.

Ha teheted, vásárolj helyi terméket, helyi termelőtől. Finomabb és sokszor olcsóbb!

Étkezz szezonálisan! Aki novemberben veszi a chilei cseresznyét, árt a pénztárcájának és a környezetnek is, hiszen a szállítás során megtett kilométerekből származó környezetszennyezés igen jelentős.

Vásárolj textil bevásárlótáskával. Ne fizess a műanyag zacskókért, és ha ingyen is adják, gondolj arra, hogy a környezeted, a természetet is kellene védened.

Drága tisztítószerek helyett használj citromot, ecetet, szódabikarbónát

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...