Először Stahl Jucitól láttam, aztán hozzátettem az én több százéves rutinomat és ez lett belőle:
Hozzávalók:
· * 25 dkg finomliszt
· * 1,5 kávéskanál sütőpor
· * 1 nagy csipet só
· * 10 dkg pirított, durvára tört natúr
pisztácia (finom dióval is)
pisztácia (finom dióval is)
· * 10 dkg aszalt meggy(vagy áfonya)
· * 12,5 dkg puha vaj
· * 20 dkg cukor
· * 1 cs. Burbon vaniliás cukor
· * 1 citrom reszelt héja
· * pár csepp színtelen keserűmandula
( aroma (el is hagyhatod)
( aroma (el is hagyhatod)
· * 2 tojás (szobahőmérsékleten
Elkészítés
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra
(gázsütőn 4-es fokozat) és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es vékony peremű
tepsibe, vagy sütőlemezre.
2. A lisztet, a sütőport és a sót összeszitáljuk. A pisztáciát vagy diót mozsárban úgy-ahogy megtörjük, vagy darálóban durvára aprítjuk, de felismerhető méretben maradjon. Az aszalt meggyet vízben felforraljuk, azonnal leszűrjük, és papírtörlőre terítve megszárítjuk.
3. A puha vajat, a cukrot, a vaniliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a keserűmandula aromát robotgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk. Egyenként hozzávegyítjük a tojásokat, aztán lassú fokozaton apránként hozzáadjuk a liszt felét. Most fakanálra váltunk, hozzákeverjük a maradék lisztet, a pisztáciát és az aszaltmeggyet.
4. A puha tésztát 2 egyenlő csíkban rakjuk a sütőpapírra, majd a tetejét elegyengetve enyhén vizes kézzel 2 db kb.
5. A tésztahurkákat kb. 25 perc alatt arany barnára sütjük: ilyenkor kicsit még puhák maradnak, de ez rendben van. Rácsra téve 30 percig hűtjük őket, majd fűrészfogú késsel kb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése