2014. 08. 30.

Hajnali ébredés - Új Szinház

Hogy mi mindenre jó a hajnali ébredés, azon kívül, hogy lesed az ég alját és láthatod a kelet felől érkező derengést...a lassan éledő  tárgyakat a szobában, ...a színek változását?  Többek közt arra is, ha már teljesen magadhoz tértél a reggeli órákra és nincs más fontos teendőd, láss a TV-ben olyan műsorokat, amiket nappal nem láthattál, vagy megmagyarázhatatlan okból nappal nem is adnak, tehát csakis a koránkelő tyúkoknak szánják.
Így láttam én ma korán reggel az Építészkorzó c. dokufilmet most Lajta Béla munkáiról, amiből itt konkrétan az Új Szinházat emelném ki,- a szinház körül zajlott problematikát messze elkerülve -, csupán az épület, az eredeti alkotás, majd a szocreál lecsupaszítást követő műemléki helyreállítást dícsérve.
Be kell vallanom, hogy életben, csak a 70-es években láttam, amikor Gyermekszínház működött a teljesen jellegtelennek tűnő épületben, aminek csupán a homlokzat fenti párkánya volt megcsodálható. Akkor nem budapesti lévén munkámból adódóan jártam el előtte kéthetente  a Paulay Ede utcában a metróhoz sietve, de még az érdeklődésemet sem sikerült felkeltenie, belső tereit soha nem is láttam.
Most rácsodálkoztam ennek a filmnek köszönhetően, hogy régi pompáját újrateremtve, sőt téve hozzá, milyen szépséget alkottak az újraálmodók.

"Az épület 1908-09-ben épült, már az 1920-as évek art deco stílusát előre vetítve.  Első célja a tervleírás alapján: „művészi táncok bemutatása, a tánc művészetének nemesebb értelemben való kultiválása, a hatodik művészetnek minálunk is az őt megillető magaslatra való emelése” volt. A városligeti Ős-Budavára szórakozónegyed korábbi bérlője, Friedmann Adolf felesége, Schwarz Amália úrnő nevén építtette a volt  Szerecsen utca 35. szám alatt. A Parisiana Orfeum néven 1909. február 13-án nyithatta meg kapuit.
Az 50-es, 60-as években a szocreál izléshez igazították a homlokzatot. 1989-ben Kőnig Tamás és Wagner Péter, Dávid Ferenc művészettörténész segítségével rekonstruálta  az 1909-es Lajta-homlokzatot." Kivonat a wikipedia.hu oldalról
Lakásom fogságában, életemben már nem lesz lehetőségem teljes valójában megnézni, ezért is örültem hogy legalább így filmen láthattam. Sajnálom, hogy igazán jó képeket nem találtam róla, de sose legyen elégedetlen az ember, mert ez is több a semminél!

2014. 08. 29.

Hogy vígan fejezd be a mai napot!

Mottó: Egy újszülöttnek minden vicc új

 Egy ügyvéd elmegy kacsára vadászni. Lő is egyet, de a kacsa beesik egy elkerített birtokra. A birtok tulajdonosa, egy öreg paraszt éppen ott kapálgat.
- Uram, legyen szíves, adja már ide azt a
kacsát! - kéri az ügyvéd.
- Dehogy adom, az én földemre esett, tehát az enyém! - mondja az öreg.
- Nana! Én egy ügyvéd vagyok, velem ne szórakozzon! Ha nem adja ide, akkor úgy beperelem, hogy mindenét elveszti! -fenyegetőzik az ügyvéd.
- Várjon csak! Itt, vidéken a vitás ügyeket a "három rúgás törvénye" szerint rendezzük. Hajlandó alávetni magát?
- Az mit jelent?
- Én kezdem. Maga megfordul, én meg háromszor jó fenékbe rúgom. Ha bírja, akkor cserélünk, és maga jön. Annál az igazság, aki tovább bírja. Az ügyvéd végigméri az öreget, és azt gondolja: "Ezt a fazont kirúgom a világból is, ennél egyszerűbben úgysem tudnám elintézni a dolgot."
Szóval, belemegy. Az öreg kezd. Nekiszalad, és egy akkorát rúg az ügyvédbe, hogy az beleremeg.
A második rúgás akkorára sikerül, hogy az ügyvéd az orrával felszántja a földet.
A harmadikra még a szeme is könnyes lesz.
Leporolja magát, és odafordul az öreghez:
- Na, forduljon meg, most én jövök!
Az öreg megpödri a bajszát:
- Jól van, feladom. Vigye a kacsáját!
***********************
Az anyós felhívja orvos vejét.
- Fiam, kificamodott a bokám, most mit tegyek?
- Sántítson mama, sántítson!
****************
Baloghné felsóhajt :
- Hogyha meghalok, hol kapsz ilyen asszonyt, mint amilyen én vagyok ?
- Édes feleségem - válaszolt Balogh - Honnan tudod, hogy én milyet akarok?
***********************
Két rab beszélget:
- Téged miért ítéltek el?
- Szerelmes lett belém az anyósom.
- És?
- Elcsavartam a fejét.
*************************
Egy kisvárosban zajló perben az ügyész behívta első tanúját, egy idős nagymamát. Odalépett a tanúhoz és megkérdezte tőle:
– Takács néni, ismer engem?
Mire a hölgy:
– Persze, hogy ismerlek. Gyerekkorod óta ismerlek, és mondhatom, kiábrándultam belőled. Hazudsz, csalod a feleségedet, befolyásolod az embereket, rágalmazod őket a hátuk mögött. Nagy embernek hiszed magad, miközben annyi eszed sincs, mint egy utcaseprőnek. Igen, persze, hogy ismerlek.

Az ügyésznek tátva maradt a szája, azt sem tudta, köpjön vagy nyeljen. Némi gondolkodás után a terem másik végébe mutatott és megkérdezte:
– Takács néni, ismeri a védőügyvédet?
– Hát persze. A védőügyvédet is gyerekkora óta ismerem. Gyenge jellem, italos természetű, senkivel sem tud normális kapcsolatot teremteni és mint ügyvéd, egyike a legrosszabbaknak az országban. Hogy el ne felejtsem, ő is csalja a feleségét méghozzá három nővel, az egyik a maga felesége, ügyész úr... Igen, ismerem.

A védőügyvéd sokkot kapott. Erre a bíró magához kérte az ügyészt és az ügyvédet, és nagyon halkan így szólt hozzájuk:

– Ha bármelyikük megkérdezi a hölgytől, hogy ismer-e engem, esküszöm, hogy börtönben fog megrohadni.


2014. 08. 27.

Ásványvíztől fertőzés?

A közelmúltban a lányomon furcsa kiütések jelentkeztek, amik aztán óráról órára terjedtek. Én, a veterán allergiás, hozzá sem tudtam szagolni, mert ez más volt és mintha órához lett volna igazítva, főleg éjszaka járt tűrhetetlen viszketéssel.

Az első állomás egy híres nagytudású bőrgyógyász doktornő volt, aki kapásból allergiának diagnosztizálta,  szteroiddal kívánta gyógyítani és bizony sértve érezte magát, hogy a lányom ellenállt.
Következő állomáson biorezonanciával vírusos toxin mérgezésre gyanakodtak, ami egy  újabb gyermekbetegség(parvo víros B), az ötödik a sorban, nem tudni honnan, mitől van és hogyan terjed.  De nem részletezném...röviden ahogy a kiütések száma, mérete növekedett, vele egyenes arányban az orvosok száma is. Lecsapolt vér számtalan kémcsőben, eredmény semmi. Aztán mégiscsak lórugásnyi szteroid injekcióban, mert el kellene tüntetni, fontos tárgyaláson lenne megjelenés. Semmit nem használt.
A kiütés már a teljes testén volt, csupán az arcát, dekoltázsát kivéve.Na igen, mondhatnánk azt is, hogy egy igazán korrekt nyavalya volt, hogy pont a legfontosabbat egy nőnél békén hagyja. Na de az éjszakák, szinte tűrhetetlenek voltak!
5 hétig tartott, mire szép lassan, mondhatni minden gyógyszer nélkül elmúlt, csak egy végtelen kiszáradt, érdes bőr maradt utána, amit idő kell rendbe hozni.

Hogy mi volt ez, valójában nem tudni. És most mit olvasunk?? Igaz ő nem ezeket az ásványvizeket itta, na de itt, ahol minden csak utólag derül ki, lehet bízni bármiben is?
Ha még nem hallottál róla, szánj rá időt, mert az egészségedről lehet szó:

http://index.hu/tudomany/2014/08/26/pseudomonas_aeruginosa_egeszsegere/

http://index.hu/gazdasag/2014/08/26/12_fele_asvanyvizet_vontak_ki_a_forgalombol/

2014. 08. 26.

Könyvajánló

Átfogó, ismeretterjesztő könyv, mely olvasmányos formában juttatja el az ismereteket az olvasóhoz. Lehet erőt meríteni belőle, felismerésekre jutni. A könyv szerzője olyan állapotából gyógyult meg, mely emberi számítás szerint lehetetlen volt. Hogy mégis hogyan sikerülhetett? Erről szól a könyv!

Remélem közületek nem sokat érint, de érdemes megjegyezni, ha netán szükség lenne rá.

2014. 08. 25.

Ital, ami segít a rák leküzdésében

Forrás: tudnod kell
 
Íme egy olcsó gyorsan és egyszerűen elkészíthető hatásos ital, aminek fogyasztása rendkívül jó hatással bír a szervezetünkre!
A Miracle Drink (alma+cékla+sárgarépalé) nevű italt évtizedek óta isszák a kínaiak, azért hogy egészségesek maradjanak.
miracle
“Egy tüdőrákos férfinak, Seto-nak, azt javasolta egy táplálkozás-szakértő, igyon 3 hónapon át ebből az italból, az eredmény pedig nem maradt el. Seto meggyógyult a rákból!”
Csodálatos ital és könnyű is az elkészítése.
Hogy elkészítsük ezt az élettel teli italt csupán egy céklára, egy sárgarépára és egy almára van szükségünk. Megmossuk jól a hozzávalókat, kockákra vágjuk és összeturmixoljuk, hozzáöntünk egy kis vizet és újra átkeverjük.
Amint kész van már ihatjuk is.
Jótékony hatásai:
- megelőzi a rákos sejtek kialakulását
- megelőzi a máj, vese, hasnyálmirigy betegségeit és meggyógyítja a gyomorfekélyt
- megerősíti a tüdőt, megelőzi a szívinfarktust és csökkenti a magas vérnyomást
- erősíti az immunrendszert
- jót tesz a látásnak
- lecsökkenti az izomlázat
- méregtelenít, javítja a bélműködést, jó a székrekedésre.
- meggyógyítja a pattanásokat és szépíti a bőrt
- elűzi a kellemetlen leheletet
- csökkenti a fájdalomérzetet
- nincs mellékhatása
- rendkívül tápláló és könnyen felszívódik
- a fogyókúrában is rendkívül hasznos
- immunrendszered 2 hét alatt megerősödik

Fogyasztása:

A három hozzátevőből és a vízből 250 ml üdítőt kell kapnod.
A maximális hatás érdekében két adagot igyunk egy nap.
Reggel éhgyomorra (a reggelit egy órával a turmix után együk) és este, 17 óra után.
                                 *******************************************************************
Jótékony hatásáról én személyesen is meggyőződtem és bizonyítékként itt vagyok, ÉLEK.
Én gyümölcscentrifugával készítettem, így csak a levét ittam és bizton állíthatom, hogy 1 céklából, 1 répából és 1 almából több lé készülhet víz hozzáadása nélkül is, mint 2,5 dl és nagyon ízletes, finom ital.
Szeptembertől kezdek ismét egy kúrát az évenként szokásos immunerősítő "gezemicével"  együtt. Ez utóbbi el nem maradhat, hiszen Allácskám tanácsára hosszú évek óta fogyasztom ősszel 3 hónapig és azóta én nem voltam influenzás, csak amikor beoltattam magam:DD Az idei kezdő adagom már el is készült, az érlelés napjait tengeti. Higgyétek el, érdemes követni mindkét lehetőséget!.


2014. 08. 24.

Hajnalban - a hajnalról

Még sötét volt négykor, amikor ébredtem. Igaz még nem kellett volna úgy igazán magamhoz térnem, de újabban mindig akad valami, ami aztán végképp kiveri a szememből a maradék kis álmot. Most pl. a makkám volt az, mert már elérkezettnek látta az időt, hogy megkapja a szokásos jutalomfalatját.
Na ezután kezdődött a szösz-mösz, a ténfergés, mélázás. Most még azt is megtettem, hogy valóban gatyába ráztam magam és kimentem az erkélyre a frissen ültetett virágaimmal beszélgetni és vártam kelet felől a derengést.. Megérkezett. Hozta magával azt a gondolatot, hogy keressek egy szép idézetet a hajnalról, amivel végül egy szép képet felruházhatok. Ez lett a végeredmény:
De itt egy másik szépség, ami sajnos nem fér egy szép képre:
Amikor a nap feljön, az Úristen mosolygását látom (...) és az Úr mosolyát látom akkor is, amikor a nap lemegyen. Az Úr mosolygását látom a holdon is, s szemének derűs csillogását minden kicsi csillagban. Az ég kékségében az örökös tisztaság szent törvényét látom, s a tovaszálló gondoskodó szeretetet, mely éltet bennünket tisztító esőkkel. A szélben az Ő szent leheletét érzem, mely naponta tisztára mossa a lelkemet a szenny kísértéseitől.
* Wass Albert *


2014. 08. 20.

Őszelő - augusztusban

Nem azért, mert egyre többször hallom a varjak károgását, de még azért sem, mert a
legutóbbi dinnye árasztotta magából a szezon végét és még azért sem, hogy augusztus dacára jobb, ha a lábamra zoknit húzok és éjjelre bezárom bukóig az ablakom. Nem!  Még azért sem, amiért egyre korábban kell lámpát gyújtani, a hajnal viszont lassú, nagyon lassú derengéssel érkezik. Nem!

De valahogy már benne van a levegőben, az orromban. Hallom a fák susogásán, látom a park füvén a szaporodó leveleket. Ezek a levelek már nem igazán zöldek, elindultak az enyészet útján. Egészen más a hangjuk. Bezártságomban csak ilyenekből vonok le következtetéseket és ezért nem lepődöm meg, hogy másokat is - akiket olvasok -, hatalmába kerített az érzés. Ez bizony - bár hivatalosan még nem lenne -, már a nyár vége. Mert sajnos ilyen nyarunk sikeredett. 

(De hogy ezek a köztes vonalak hogyan, miért kerültek ide, nem tom. A blogom megint önálló életet él! :DD)

Kányádi Sándor: Őszelő

 Fázik a Küküllő,
lúdbőrös a háta,
már csak a nap jár el
fürödni a gátra.

Lenn a gát alatt csak
vadrécék, vadludak.
Ők is búcsúzóban:
tiszteletkört úsznak.

Ékelődnek aztán
föl az őszi égre,
belevesznek lassan
a kék messziségbe.

Reggelenként apró
ködfióka s pára
kapaszkodik föl a
partmenti fűzfákra.

Ágaskodik a szél:
leveleket olvas.
Fönn a hegyek között
felbődül a szarvas.

2014. 08. 19.

A hálaadásról

"A hála és a tisztelet – véleményem szerint – az Élet, a létezés legfontosabb alaptörvénye. Ha ezt az egy szabályt be tudod tartani, hogy az életben mindenkinek és mindenért hálás tudsz lenni, akkor teljes életet tudsz élni. Aki hálás és tiszteletet ad a másik létezőnek, az nem tud bosszankodni, nem tud haragudni, abban nincsen félelem, aggodalom stb. Aki mindenért hálás, az boldog, elfogadó, adakozó, derűs és teljes bizalommal, önbizalommal éli az életét. A hála és a tisztelet tehát, minden további magyarázat nélkül is a szellemi-lelki-testi önvédelem leghatékonyabb módszere. Aki hálás és tiszteletet érez, azt nem lehet bántani, sem megbántani, sem megsérteni. Aki hálás, tudja, hogy minden esemény minden jelenség vagy minden kapcsolat a Természet rendjéből és saját viselkedéséből, tetteiből következik. Tudja, hogy nincsenek véletlenek, az akár jóként, akár negatívként értékelt helyzetek, események mind saját cselekedeteinek következményei. Tudja, hogy valamilyen módon ő vonzotta be a történteket és ezért nem lázad ellene, hanem megköszönve kielemzi és levonja a tanulságokat az esetből. Nagyon fontos, hogy ne csak mondjuk, hanem ténylegesen érezzük is át a hálát és a tiszteletet.

A hála érzetének megtanulásához, általánossá tételéhez a legegyszerűbb talán a reggeli és esti hálaadás. Amennyiben rendszeresen hálát adunk az elmúlt napért, a velünk történt eseményekért, a helyzetekért és azoknak az embereknek, akik ezen a napon tanítottak minket, akkor legalább a nap nem múlik el a „haragunkkal” vagy köszönet nélkül. A reggeli hálaadás abban segít, hogy jobban fel tudjunk készülni az előttünk álló nap eseményeire, előre köszönjük meg azokat a tanításokat, melyeket a nap során kapunk és arra, hogy az adott napi események bekövetkeztekor rögtön a bosszankodás vagy mérgelődés helyett a hála érzése járjon át minket.

Nagyon hatékony az étkezések elején adott hála. Hálát adunk a táplálékért, a mindennapi kenyérért és ne feledkezzünk meg hálát adni azoknak az élőlényeknek sem, akik feláldozták fizikai létüket azért, hogy táplálékul szolgálhassanak számunkra. Hiszen a teremtett világ minden nem emberi létezője azért teremtetett, hogy segítsen minket a fejlődésünkben.

A hálaérzet és a tisztelet legmagasabb foka az, amikor folyamatosan átjár minket a hála érzete, minden eseményt, kapcsolatot, élőlényt, találkozást stb. hálával tudunk fogadni. Ehhez azonban már nagyon magasfokú önismerettel, önbecsüléssel és mások iránti tisztelettel kell rendelkezni. A végső célul azonban ezt az állapotot kell kitűzni."

Forrás:http://gyogyitoharcos.hu

2014. 08. 17.

Hogy kerül a csizma az asztalra??

Töredelmesen be kell vallanom, hogy ha az utam ide vezet, az első dolgom, hogy megnézzem a statisztikámat.
Le sem tudnám tagadni gazdasági múltamat, számomra a számok mindig is sokat mondtak, mondanak(persze ha nem olyanok, mint a KSH legújabban ömlesztett adatai!).
Aztán látva a napi, heti statisztikámat, elmerengek...pl. azon, hogy létezik, hogy szinte a kezdetek idején az uborka jótékony hatásairól
közzétett posztom a mai napig listavezető télen-nyáron. Rajta kívül van 5-6 bejegyzésem , ami vele együtt szinte állandó. Tényleg ez lenne a valóság? Korábban az oldalsávban volt a kedvelt bejegyzések listája nekem is, de pont ezért szüntettem meg, mert azt gondoltam, hogy az ide betérőt nagyban befolyásolja.  A helyzet azóta is változatlan.
Tudom, hogy keresőmotorok segítségével találnak ránk a Kedves Olvasók, persze a hűségeseket kivéve.  De azok hogyan működhetnek, ha jórészt jelenleg is a 2012-13.évi bejegyzéseimmel találnak rám?

Ugyanakkor nagyon tudok neki örülni, hogy segítségükkel távoli országokból is benéznek hozzám. Tudom ez lehet véletlen, meg egyszeri alkalom, de az már repeszti az egomat, amikor huzamosabb ideig feltételezhetően ugyanez az olvasó(k) kitart(anak) mellettem. Ekkor szokott bennem keresztben megállni a kérdés, hogy vajon hogy kerül a csizma az asztalra? Vajon mi érdekelheti az én csalamádémból? Mert el kell ismernem, hogy az én blogom egy vegyes-vágott savanyúság, ami néha próbál derűs lenni.
De azt is jó lenne tudni, hogy ugyanazzal a kereséssel (Pl. 1-1 verscímmel miért nem a a verses blogomban találnak rám, még mindig a jó öreg(?) Reménykeltő van találatként felkínálva? Itt a régebbi blogok élveznek előnyöket?

Szoktam pl.azon is töprengeni, hogy miért van az, hogy verses blogomat Amerikában többen olvassák(bár el kell ismernem, hogy ott sem elegen!), mint itthon, vagy a környező országokban.  Nos lássuk be, a számok elég sok mindent elárulnak, de sok mindent el is hallgatnak Ha ezek nem lennének, már rég feladtam volna, mert visszajelzést alig-alig kapok, ezért feleslegesnek is gondolnám. Szépítve egy kicsit, ha nem is felesleges, csupán egy csepp a tengerben, amit csoda, hogy egyáltalán megtalálnak.

Így egyelőre, amíg egészségem engedi, folytatom, mert nagy szükségem van rá, hogy napi feladatom legyen, mivel csupán ez zökkent ki a tespedésből, ami az évek óta tartó bezártságom eredménye.

Íme egy kis ízelítő a verses és az idézetes blogomból, amikhez a fenti oldalakra klikkelve juthatsz:
A képeslapok között pedig ha szétnézel, találhatsz névre szóló névnapi üdvözletet is, hátha egyezik az izléseddel. De ezekből ha igazán személyest szeretnél, írd meg az elképzelésed és én megpróbálom megvalósítani.

Dsida Jenő:Kívánságom

 A jó Isten tán nékem is meghallja
Egek felé kiáltó hangomat,
Midőn Teérted fordulok Hozzája
Hiszen nem kérek Tőle én sokat:
Kérésem csupán egy rövidke mondat
És minden, minden belefér:
Az élet szürke, csapkodó sarában
Lelked maradjon mindig hófehér!

Ha járva-kelve hallom a világot,
-Hazugság minden második szava,-
A szivem fáj és vágy ébred fel bennem,
Hogy fülem inkább mitsem hallana,
Egy oly világon vágynék akkor élni,
Mely mindig-mindig igazat beszél:-
E csúnya, piszkos, e hazug világban,
Lelked maradjon mindig hófehér!

Ha ketten, hárman néha összejönnek,
Miről is folyhat köztük a szó-beszéd?
Egy másik ember lesz az áldozatjuk,
Kinozzák, szúrják, gyilkolják szegényt.
Midőn ezt hallod, fuss, szaladj el onnan,
A szó mielőtt még lelkedhez ér: -
Rágalmat szóró, pletykázó világban,
Lelked maradjon mindig hófehér!


És itt legyen egy ima is a verses blogomból, ami így estefelé igazán aktuális:

Este, amikor lenyugszik a nap,
Téged, Istenem, megszólítalak,
égi Atyám, hála Néked,
dicsérlek és áldlak Téged.
Az én családom mindig Te védjed,
lakjon közöttünk szent békességed,
égi Atyám, hála Néked,
dicsérlek és áldlak Téged.
És majd amikor reggel új nap jő,
Tőled, Istenem, jöjjön az erő,
égi Atyám, hála Néked,
dicsérlek és áldlak Téged.
Amen
 


2014. 08. 15.

Nagyboldogasszony napja - Szűz Mária mennybevitelének ünnepe

Szűz szülője Istennek, 
engedd, hogy tied legyek. 
Tied élet s halálban,
 tied jó és balsorsban, 
tied küzdve, szenvedve,
 tied most és örökre.

 Szűz szülője Istennek, 
engedd, hogy tied legyek. 
Anyám, benned bízom és remélek, 
Anyám, teutánad epedek. 
Anyám, te jóságos, kegyelmezz, 
Anyám, te hatalmas védelmezz. 
Anyám, ó jöjj, segíts küzdeni! 
Anyám, ó jöjj segíts szenvedni! 
Anyám, ó jöjj, ne hagyj elveszni! 

Hiszen tudsz segíteni, ó hatalmas! 
Akarsz is segíteni, ó irgalmas! 
Kell is segítened, ó hűséges! 
Fogsz is segíteni, ó kegyelmes!
Anyám, te vagy a kegyelmek anyja, 
Szomorúak vigasztalója, 
Bűnösök oltalmazója és menedéke, 
Föld reménye s mennyek ékessége! 
Ki kérte még segítségedet hasztalanul? 
Ki távozott tőled meghallgatatlanul? 

Azért bizton mondom minden szenvedésben: 
Mária mindig segít, minden időben. 
Biztosan állítom életben s halálban: 
Mária mindig segít, minden balsorsban.
 Azért hiszem s meghalok ezen hitemben, 
hogy veled leszek ó Anyám, fönn az égben. 
Szűz szülője Istennek, engedd, hogy tied legyek. Amen.

2014. 08. 12.

Teljes kiörlésű rozsos kiflit

... sütöttem a napokban, amúgy hűbele módjára és csodák csodája 12 darab ropogós, finom, foszlós lett belőle. A kezemet most nem recept, hanem a 100 éves rutinom vezette.

Hozzávalók:

44 dkg sima liszt, (ennyi volt itthon, ennek mennyisége volt az irányadó)
22 dkg tk.rozsliszt,
1 púpos kk. só,
1 kk.cukor
1 cs. porélesztő,
3 ek. joghurt
kb.1 dl. napraforgó olaj
kb.4-5 dl. langyos víz

Ez utóbbi mennyiségére konkrétan tényleg nem figyeltem, csak arra, hogy a dagasztás során nokedli keménységű tésztát kapjak.  A dagasztást robotgép végezte dagasztó karral 2-es fokozaton 20 percig. Szép selymes emulzió született, ami a tészta belsejének, szivacsos szerkezetének elengedhetetlen követelménye.

Fél óra alatt nagyon szépen megkelt, kézzel átgyúrtam, majd ismét kelesztettem 15 percig.
Ezután saccperkb .egyforma gombócokká téptem, mindegyiket külön újra meggyúrtam, ellipszis alakúra formáztam majd elkezdtem kinyújtani. Egyenként ovális, kb fél cm vastagságúra nyújtottam, megkentem olvasztott margarinnal, majd feltekertem, kicsit ívesre igazítva tepsire raktam. Ekkor kapcsoltam be a sütőt, beraktam a tepsiket és a sütő aljára egy edényben meleg vizet. Hőkeverésessel 200 fokon (simában 220 fok) sütöttem 45 percig. Kb.félidőben a vizet kivettem, a tepsiket megforgattam. A sütés végén sima vízzel lefújtam őket, hogy egy kis étvágygerjesztő fényt kapjanak.
A feltekerést másképp kellett volna csinálnom, de majd legközelebb. Így 5 db nem igazán szalonképes lett, de ezekből kettő már rögtön melegében el is fogyott az esti kefírrel. Nagyon laza szerkezetű kifliket sikerült produkálnom, amivel szegény apámat is meg merném kínálni, aki a maga idejében lakóhelyünkön nagyon neves pékmester volt.

2014. 08. 10.

Merengés

Jó pár borongós, viharos nap után tegnap végre napsütötte reggelre ébredtünk, de ma már megint borongunk. Milyen nyár ez??
Már hajnaltól fenn vagyok, olvasok, merengek, tengek, lengek, erőfeszítések nélkül - csak úgy melankólikusan, mert néha ilyen is jön rám - öröm és bánat egyszerre a gondolataimban és időm is van rá, hogy jól megrágjak minden apró nüanszot.
Az elmúlt napokat nehezen viseltem, de gondolom nem én voltam az egyetlen. Hol ilyen, hol olyan front, ki bírja követni? Szédelgés, fejfájás, levegőtlenség,  ráadásul hozzá a már ijesztőbe menő égi háborúk. Rövid idő alatt kétszer is előfordult, hogy a tőlem csupán 50-100 méterre lévő villámhárítóba csapott a villám, iszonyú csattanással. Ez már nem is szélsőséges időjárás, ez már olyan, mint egy fenyegetés. Vagy még csak figyelmeztetés?

Aztán az első napsütötte reggelen  öröm és csend születik a szívben, s jut idő megállni egy pillanatra, különbséget tenni jó és rossz között, még hacsak az időjárásról is van szó. Tanuljuk meg értékelni, hogy még a hangulat is más hajnalok hajnalán, ha derűt, fényt hozhat ránk az előttünk lévő nap, mert csupán ettől is szebb, jobb lehet minden.
Adj hálát reggel az ébredő világnak
- örökbe kaptál egy újabb szép napot.
Engedd az érzést áradni szívedben,
szeresd hogy itt vagy, e föld az otthonod.
Hallgasd a dalt, mely apró madaraknak
hálával teli, reggeli éneke.
Engedd a nap tiszta fényét szobádba,
s ne kérdezd, ember nélküle élhet -e ?
Öltözz fel szépen, ünnepi ruhába,
a mosoly arcodon, ékszered legyen.
Tükrödön csillog szemed ragyogása,
hagyd, hogy a látvány boldoggá tegyen !
S ha tetszik mindez, mosolyogj magadra,
s érezd a lelked, magasabbra emel.
Tartsd ezt a mosolyt meg egy egész napra,
mert aki rád néz ennyit megérdemel.
Hagyd hogy a mosoly átterjedjen másra,
- jó érzésed csak fokozódni fog -
a szeretet ilyen, apró kis sugara
teheti szebbé a hétköznapot.
~  Aranyosi Ervin ~
Minden kedves olvasómnak áldott, szép vasárnapot kívánok!

2014. 08. 02.

Hátha még nem ismered...Moldova György tollából

Egy még fiatalos, a gondokban megszőkült ötvenhét éves asszony meséli:
- Mikor nyugdíjba mentem, úgy éreztem,kinyílt előttem a világ.Se kutyám, se macskám, csak magammal kellett foglalkoznom, megvalós
ítottam életem két nagy vágyát: vettem egy piros kalapot, és megtanultam síelni.
A piros kalapot aztán elraktam a szekrény mélyére, mert a barátnőim "hamiskártyásnak" kezdtek becézni, tudniillik hogy tökre pirosat teszek, de a síelés fokozatosan a szenvedélyemmé vált.
A Normafa laposabb lejtőin kezdtem, a trénerem eleinte nem sokat várt tőlem, azt ajánlotta, hogy vegyek néhány erős edzést, és hagyjam abba,
de én kitartottam, egyre meredekebb lejtőkre is kimerészkedtem, végül tavaly úgy döntöttem, hogy kimegyek Ausztriába, és megpróbálkozom a nagy alpesi pályákkal.
Befizettem egy kilencnapos tiroli útra, és vettem kéz alatt egy csodálatos,egybeszabott, kék síoverált, csupa zseb, csupa cipzár, térdben párnázva, bokában raffolva, mit mondjak, gyönyörű darab volt. És este - mert azért nem akartam túl sok szemtanút, ott álltam a tubenthali pályán.

- Istenem, én, Kovács Valéria a Népszínház utcából, hátsó udvar, csigalépcső, vettem egy mély lélegzetet, aztán elindultam.
Az első szakasz simán ment, a nagy meredek előtt egy kis pihenőrészen megálltam egyet lihegni.
De nemcsak lihegni kellett, hanem egyebet is, úgy látszik,felfázhattam. Mivel a dolog igen sürgősnek látszott, már nem tudtam volna visszamenni a szállásunkra, körülnéztem, és nem láttam senkit, így lekuporodtam.
Egy baj volt, a szuper overálomat nem lehetett szétkapcsolni, csak egyben húzhattam le, a pulóvert a nyakamba, így válltól bokáig teljes natúr szépségemben mutatkoztam. Egyszóval lekuporodtam, és a költővel szólva a munka éppen dandárjában volt, mikor legnagyobb megdöbbenésemre a síléc megindult alattam - úgy látszik, rosszul vágtam le a hóekehelyzetet.
Először csak szép lassan csúsztam, aztán felgyorsultam, és kísérteties sebességgel vágtattam lefelé a meredek lejtőn. Ha nem akartam kitörni a nyakam, fel kellett állnom és felvennem a szabályszerű testtartást, a pulóverem a nyakamban, a bugyi,az overál a bokámon.
Mit mondjak, voltam már boldogabb is, végig azt hajtogattam magamban:
-Istenem, ha túlélem, adok ezer forintot az új Nemzeti Színházra.Végül megcéloztam egy bokrot, a bokor már nem tudott kitérni, kificamítottam a csuklóm, de az ép kezemmel végre fel tudtam húzni a
bugyimat. A hegyi mentők értem jöttek, és lekísértek az elsősegélyhelyre.
A bőrkanapén egy öregfiú feküdt ideiglenes kötéssel a törött lábán, síléce roncsaival akkor gyújtottak be a kályhába. Míg az orvosra vártunk, beszélgetésbe elegyedtünk.
- Ön szintén kezdő, uram?
- Én, nagyságos asszonyom? Negyven éve síelek. Alsó-Ausztria többszörös lesiklóbajnoka vagyok, és most először sérültem meg.
- Mi történt?
- Ez maga volt a pokol, asszonyom. Siklok lefelé a pályán a magam nyugodt ritmusában, mikor mögülem felbukkan egy boszorkány, a pulóverje a nyakában, az overálja a bokáján, egyébként teljesen meztelen, még a vakbél-operációjának a helye is látszott - egyébről nem is beszélve.
Üvöltve, teljes sebességgel elvágtatott mellettem, annyira megdöbbentem, hogy nekimentem egy fának. De csak kerüljön a kezembe ez a boszorkány! Ön is az ő áldozata volt, asszonyom?
- Én is - mondom, és eltöprengtem, hogy mennyi levonással adnák vissza a nyolcnapi üdülési díjat ?

**********De meg is nézheted, hallgathatod Koncz Gábor előadásában:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...