2014. 02. 28.

Könyvajánló

"Személyes naplót reméltem, de ez egy távolságtartó, politikai témájú memoár Párizsról, megfűszerezve két rendkívüli férfi önéletrajzával."

Ez volt Kovács Zsófia kritikájának első mondata.  Ezzel az inditttatással kezdtem a könyvet olvasni és mint általában, - ami a kritikusoknak nem, -  nekem tetszett  Talán azért ebben az esetben, mert az alcím ellenére nem love storyt vártam, hanem inkább egy kortörténeti leírást.

Ha még nem olvastad, én szeretettel ajánlom.

Itt van már....vagy mégse?

Úgy érzem csodás napra ébredtünk....vagy mégsem? Az előbb még sütött...hova lett? Annyira várom a tavaszt, pedig nem kéne, mert  még télnek kellene lennie. Mert ugye, mint tudjuk a kutya nem eszi meg.... Tehát még lesz, mint tavaly is. Majd 15-e táján? Jó nagy, már-már hatalmas...Rettenet!! Én várom, már nagyon várom...persze a felváltó szép tavaszt!!

"Tündérünk gyöngyházán nyílnak az ablakok,
Sötétség búcsút int - nyújtóznak nappalok.
Éltető esőcsepp koccan az üvegen,
újulás tornázik szusszanó rügyeken."

Horváth Piroska:Tavasztündér






Képek a Pinterestről származnak

2014. 02. 27.

Kapros juhtúrós csusza Bodrogi Gyula módra

 
Ezt a receptet nagyon régen Bodrogi Gyulától láttam a TV-ben, azóta  családunk kedvenc vendégvárós egytál étele lett, amit bármikor szívesen megettünk.
Tavasszal a friss kapor íze, később a juhtúró érett, csípős zamata adja azt a kulináris élvezetet, amitől  verhetetlen tésztaétel. lett. (Legalábbis nálunk(!) 

Hozzávalók: (nagyobb méretű tepsihez)
* 0,5 kg tészta (házi kocka, vagy fodros nagykocka)
* 0,75 kg juhtúró
* 20 dkg kockázott bacon
* 1 liter tejföl (Ebből számítsunk a tálaláshoz is, mert van akinek sosem elég tejfölös)
* 2 csokor friss kapor

Az elkészítést azzal kezdem, hogy pirosra sütöm egy serpenyőben az ízes bacon kockákat.Ha elkészült a tészta tetejére egy kisebb mennyiséget félreteszek. Közben kifőzöm a tésztát. Egy tálban összekeverem a túrót a tejföl felével, majd megfelezem.
Az egyik adagot összekeverem a felaprított kaporral, a másikat belekeverem a tésztába, majd a sült bacont is, zsírjával együtt. Sózni sem kellhet, mert a bacon és juhtúrótól elég sós lehet.
Kivajazott tepsibe simítom a tészta felét, erre rákenem a kapros tejfölös juhtúrót, erre a tészta másik felét. Még a tejfölből a tetejére is simítok és végül rászórom a sült baconból félretett adagot.Beteszem a 200 fokra előmelegített sütőbe, míg a teteje picit megpirul. Igények maximális kielégítése végett tejfölt még külön is tálalok, ha valakinek kevés lenne.
A mai juhtúró-tejföl árakkal nem olcsó étel, de nagyon ízes, laktató, finom vendégváró.

Jó étvágyat kívánok hozzá!!

2014. 02. 25.

Gyógyulj a belső órád segítségével

Már megint fáj a fejed, vagy nehezen tudsz elaludni? Figyeld meg, mikor lépnek fel a panaszaid, és találj természetes gyógymódokat a hagyományos kínai orvoslás segítségével. /A Hölgyvilág összeállítása./

A kínai orvoslás szerint testünkben a meridiánokon keresztül áramlik az energia, a csí. Minden második órában egy meridiánt és ezzel együtt egy belső szervet jár át intenzíven az energia. Ha mindennap ugyanabban az órában lépnek fel bizonyos testi vagy lelki panaszok, ez arra utal, hogy valami nincs rendben az energiaáramlással.

Figyeld meg, hogy a problémáid a nap melyik szakaszában jelentkeznek. A szervóra segítségével megtudhatod, melyik belső szerved érintett. Ha komolyan veszed az intő jeleket, megelőzheted a betegségek kialakulását. A kínai orvoslás különböző gyógymódokat ismer (pl. táplálkozás, akupresszúra, légzőgyakorlatok) az energia harmonizálására. Ezeket otthon is bátran alkalmazhatod.

Máj: 1-3 óra
A megzavart májműködés jele, hogy az illető felébred a szerv aktív óráiban. De más tünetek is utalhatnak májproblémákra: pl. hideg kezek és lábak, hányinger és erős idegesség.
találj természetes gyógymódokat a hagyományos kínai orvoslás segítségével. A Hölgyvilág összeállítása.
Javaslat A hagyományos kínai orvoslásban az élelmiszerek gyógyhatással bírnak. A savanyú élelmiszerek (pl. gyümölcsök, citromlé, ecet) ellazítják a májat. A csirkehúsleves, a tönkölybúza és a rizs szintén jót tesz a méregtelenítő szervnek. Kerülni kell viszont a füstölt és az olajban sült ételeket, a tejszínt, a kávét és a fokhagymát.

Tüdő: 3-5 óra
Köhögés, légszomj, szorító érzés a mellkasban, hajnali horkolás - ezek a jelei annak, hogy valami nincs rendjén a tüdőben. Mivel a tüdő oxigénnel látja el a szervezetünket, nagyon fontos, hogy tökéletesen működjön.
Javaslat: A tüdőre jó hatással van, ha naponta háromszor-négyszer megmasszírozod a hüvelykujjad alatt, a csuklóráncban lévő akupresszúrás pontot. Két-három percig masszírozd először a bal kezedet a jobb hüvelykujjal, majd a jobb kezeden lévő pontot a ballal.

Vastagbél: 5-7 óra
Rendszeresen arra ébredsz, hogy sürgősen vécére kell menned? A kora reggeli hasmenés, illetve rendellenes széklet vastagbélproblémákra utal. Mivel a bélrendszer befolyásolja az immunrendszer működését is, érdemes időben kezelni a panaszokat.
Javaslat: Az erős ételek erősítik a bélrendszert. A fehér színű zöldségek, a rizs és a friss gyömbér nagyon jó hatással vannak a bélműködésre. Szintén jót tesz a sípcsont külső oldalának akupresszúrás masszírozása. Ehhez szorítsd ökölbe a kezedet, és dörzsöld végig a sípcsontodat a térd alól kiindulva a lábszárad közepéig, majd újra felfelé, nagyjából két percen keresztül, naponta tízszer.

Gyomor: 7-9 óra
Aki reggelenként nem tud lenyelni egy falatot sem, annak gyenge a gyomorműködése. A lehetséges következmények: rossz emésztés, hányinger, hasfájás, puffadás.
Javaslat: Fogyassz el a nap folyamán két liter langyos gyógyteát, például hársfát, csipkebogyót vagy édesköményt. Kerüld a túlságosan zsíros, fűszeres és nehéz ételeket.

Lép: 9-11 óra
Nem tudsz délelőtt döntéseket hozni? A gyenge lépműködés megnyilvánulhat határozatlanságban, illetve a hasfájásban és emésztési problémákban is.
Javaslat: A kínai orvoslás szerint a lépműködésre jó hatással van a főtt sárgarépa, az édesburgonya, a póréhagyma, a bárányhús, a csirkehús és a méz. Kerülni kell viszont a zöld salátákat, a citrusféléket, a sót, a tejtermékeket és az étkezések alkalmával a túlzott folyadékfogyasztást.

Szív: 11-13 óra
Dél körül nyugtalan és szétszórt vagy, nem tudsz semmire odafigyelni? Sokszor alszol rosszul, és egyre feledékenyebbnek érzed magad? Ha ilyen panaszaid vannak, vedd alaposan szemügyre az arcbőrödet. Gyenge szívműködés esetén az arc sápadt, esetleg túlságosan vörös.
Javaslat: A szív nyugodtabbá válik, ha naponta kétszer két-három percig nyomva tartod a bal középső ujjaddal a jobb kéz kisujja alatt lévő kis mélyedést, majd utána a bal hüvelykujjal megmasszírozod a jobb kisujj belső oldalát.

Forrás:  Szervóra/Hölgyválasz

2014. 02. 24.

Remélem nem ijed meg senki, de...

...nem árt ha tudjuk,  ha jobban figyelünk magunkra, szeretteinkre.

Forrás: Webbeteg ITT

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat. A következőkben olyan figyelmeztető korai és késő tüneteket mutatok be, amelyekkel az egyes daganatok jelentkezhetnek.

Bőrdaganatok

Ha a festékes anyajegyek színe és mérete megváltozik vagy 35 év felett új festékes folt jelennek meg, illetve nem gyógyuló sebek, fekélyek esetén keressünk fel egy szakorvost. Későbbi tünet lehet, amikor a bőrdaganat vérezni kezd, fekélyessé válik. Bővebben a bőrdaganatokról >>>

Mellrák

Korai tünet leggyakrabban önvizsgálat során felfedezett különálló, nem nyomás érzékeny, nem körülhatárolt, tömött vagy kifejezetten kemény tapintatú csomó. Ha azonban az emlő bőrén, vagy az emlőbimbó területén behúzottságot, illetve véres váladékozást észlelünk, az előrehaladott folyamatra utalhat. Ilyenkor a hónaljárokban megnagyobbodott nyirokcsomók lehetnek. Az emlő mérete is megváltozik: ödémássá, fájdalmassá válhat. Bővebben a mellrákról >>>

Fül-orr-gége daganatok

Egyik jellegzetes tünet az állandó vagy visszatérő rekedtség. A nyakon kemény tapintatú csomó jelenhet meg, illetve nyeléskor fülbe sugárzó fájdalom is lehet. Később, amikor a daganat növekszik, fulladásérzés lehet főként fekvő helyzetben, illetve a nyelés is nehezítetté válik. Gyakran csak a véres köpet miatt keresnek fel az egyének szakembert.
Bővebben a dagatantípusról >>>

Hasnyálmirigy daganat

Az emésztőrendszer második leggyakoribb rosszindulatú daganata. Jelentős fogyással, gyengeségérzéssel, puffadással, zsírszéklet megjelenésével jár. A kezdeti bizonytalan hasi fájdalom, később erősödik, övszerűvé válik. Később sárgaság is kialakulhat.
Bővebben a hasnyálmirigyrákról >>>

Heredaganatok

Napjainkban az egyik legsikeresebben gyógyítható rák. Eleinte a herében tapintható fájdalmatlan, tömött göb hívja fel a figyelmet, ami később fájdalmassá válik. Sok esetben a here megnagyobbodik, mivel a herezacskóban folyadék szaporodik fel. Ha a daganat hormont termel, a mellek megnagyobbodhatnak. A fájdalom gyakran a deréktájékon jelentkezik. Ha előre haladott a folyamat, a lágyékon tapintható nyirokcsomók jelennek meg.
Bővebben a hererákról >>>

Hólyagdaganat

Nem túl gyakori ráktípus és csak későn ad jellegzetes tünetet. A véressé vált vizelettel, vesetájéki vagy hasi-, alhasi fájdalommal keressünk fel egy szakorvost. Gyakran az ismeretlen okból kialakult étvágytalanság, fogyás, vérszegénység hátterében is ez a rák állhat.
Bővebben a hólyagrákról >>>

Májdaganat

A májban gyakrabban fordulnak elő más daganatok áttétei, mint elsődlegesek. A rosszindulatú májdaganatok gyakran lázzal, fogyással, májmegnagyobbodással, sárgasággal járnak. Nyomásérzékenység lehet a bordaív alatt, esetenként a tumor is tapinthatóvá válik.
Bővebben májrákról >>>

Méhnyakrák

Ez a ráktípus gyakrabban fordul elő azokban a nőkben, akik fiatal korban kezdték a nemi életet, akik gyakran váltogatják partnerüket, vagy többször szültek. Azonban sokáig nem okoz panaszt, ezért fontos hangsúlyozni a nőgyógyászati rákszűrés fontosságát a korai felismerésben. Előrehaladott stádiumban a daganat bővebb folyással vagy vérzéssel jelentkezik. Gyakori panasz a derék-, kismedencei fájdalom, illetve az alsó végtagok ödémája.
Bővebben a méhnyakrákról >>>

Pajzsmirigydaganatok

Korai tünetek közzé tartozik a nyak-, fül- és tarkótáji fájdalom, nyelési nehezítettség. Megtévesztő tünet lehet a rekedtség. A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodhatnak. Durva, egyenetlen felszínű, nagyobb pajzsmirigy tapinthatóvá válik.
Bővebben a pajzsmirigyrákról >>>

Petefészek daganat

Klinikailag tünetszegény, sokféle daganatos megbetegedést utánozhat. Alhasi feszülést, fájdalmat okozhat. Később puffadás, fogyás, gyengeség és rendellenes vérzés jelentkezik.
Bővebben a petefészekrákról >>>

Prosztata- (dülmirigy-) rák

Tüneteket ritkán okoz, így korai felismerés csak szűrővizsgálatok alapján lehetséges. Jellegzetes tünetek később a gyakori vizelés, a vizeletürítés zavara, véres vizelet. A folyamat kiterjedt lehet, ha már részleges vagy teljes vizeletelakadást, illetve csontfájdalmat okoz.
Bővebben a prosztatarákról >>>

Tüdőrák




Kezdetben semmilyen tünete nincs a daganatnak, fájdalom is csak akkor jelentkezik, ha a daganat a mellhártyát is érinti.  Nagy szerepe van a korai diagnózisban a tüdőszűrőnek. A köhögés, mint tünet lehet állandó, kínzó, ugató, illetve ingerköhögés. A köpet ilyenkor vércsíkos vagy véres lehet. Később a gyengeség, fogyás, fulladás, vérköpet mennyisége fokozódik.
Bővebben a tüdőrákról >>>

Vastag- és végbélrák

Mindig gondolni kell rá, ha az eddigi székelési szokás megváltozik, ha szorulás és hasmenés váltakozik, ha fájdalmassá, nehezítetté válik a székürítés. A széklet mennyiségében, állagában is változás lép fel, sokszor friss vagy alvadékos vér, illetve nyák található benne. Ezek a tünetek sokszor összetéveszthetőek az aranyér okozta tünetekkel. Később hasi diszkomfort érzés, görcsös fájdalom jelentkezhet. Emellett gyakori a fogyás, vérszegénység, sápadtság, mint általános tünet. Amennyiben a felsorolt tünetek közül csak egy is előfordul, érdemes szakorvoshoz fordulni.
Bővebben a vastagbélrákról és a végbélrákról >>>

Vesedaganat

Kezdeti stádiumban ritkán okoz jellegzetes tüneteket. Leginkább hasi, deréktáji panaszok miatt keresnek fel szakembert, és így véletlenül fedezik fel a daganatot. Ha előre haladott a folyamat, vérvizelés, deréktájon jelentkező tompa vagy görcsös fájdalom észlelhető. Nem ritka, hogy tapinthatóvá válik a daganat. Kísérő panaszok lehetnek a láz hidegrázással, a fogyás, hasi puffadás, hányás és a hirtelen jelentkező magas vérnyomás.
(WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda)

2014. 02. 23.

Szómenésem lett

Olvasok sorban blogokat, naplókat...egyiket azért, mert szeretem, követem, másik csak úgy, hirtelen
megragadott, leragasztott. A napjaim ezzel telnek...sajnos csak ezzel(!), de ez mindig ráébreszt, hogy mennyire silány, semmitmondó lett az életem. De ezért is hálát adok az Úrnak, mert ha ez sem lenne, csak magammal, meg a betegségemmel foglalkoznék a nap legalább 20 órájában.

Mennyivel mozgalmasabb annak az élete, akinek nagy családja, unokái vannak, mennyire más dolgok foglalkoztatják, mint engem. De valamiért ez nekünk nem adatott meg, már kezdve a szüleimmel. Én már annak is örülök, ha valami plusz, valami váratlan jön a sablonos hétköznapokba.

Hálás vagyok, hogy munkám révén anno megismertem a számítógép világát és a vele járó lehetőségeket, így vén fejemmel is úgy-ahogy kiismerem magam, nem félek tőle. A '80-as évek elején olyan cégnél dolgoztam, ami szoftwereket készített, forgalmazott. Most már szinte hihetetlen, de volt akkor 4 év az életemben, amikor még programozni is képes voltam. Igaz, hogy akkor még a Commodore volt a sláger, meg a Robotron, de megbirkóztam vele.Azt ugyan sajnos abbahagytam, de a gép azóta is az életem, munkám része volt.
Ennek köszönhetem, hogy mostanság unalmamban belevágtam és megtanultam(?)a kép- és videószerkesztés legegyszerűbb változatát és ezzel le tudom kötni magam. Szeretem és olyan megszállottan csinálom, mintha legalábbis határidős munka lenne. Számomra ez lett a teljes extázis, a teljes kikapcsolódás. 

Igaz, hogy most is egy teljes napja próbálok egy szép Fekete István idézethez szép alapot csinálni, de nem vagyok képes összehozni. Utálom, hogy a színek a blogba felrakva teljesen mást mutatnak, mint a szerkesztőben, ezért próbálok a rengeteg begyűjtött képemből is hozzá válogatni, de nem jön az sem össze.
Vannak külön kirakott képeim, amik évek óta várják, hogy összetalálkozzanak egy szép gondolattal, de ez fordítva is igaz. Szóval nehezen szoktam megalkudni, de így is gyakran van, hogy a felrakott kép már nem tetszik, sőt még utólag törlök is.

Febr. elején belefogtam a verses, meg az idézetes blogomba, ami  már lerágott csont, hiszen annyi van már itt belőlük, hogy a Tiszát lehetne velük terelni, de nem érdekel. Valami feladatra volt szükségem, amit szükség esetén akár fekve is tudok csinálni. Na ez bejött. És élvezem. Mondjuk nem mindíg, csak majdnem 100%-ban.

Na jó, most itt hagyom abba,. mert így vasárnap délután csendes magányomban szómenésem lett...bocsika!

2014. 02. 22.

Egy édes, igaz történet...

...egy netes naplóból a leíró szives engedélyével

"Tesóm meséli, hogy sógornőm öccse válik. Elég randa a folyamat, anyázással, gyerekeltiltással, anyagi természetű balhékkal tarkítva. A srác ki van bukva nagyon, nem tud a fiával találkozni, mert teljesen el van lehetetlenítve a kapcsolattartás. 
Valamelyik este ott volt náluk. A tesómék lánya(7 éves) az emeleten játszott, ők lent a nappaliban ültek és beszélgettek, szegény srác panaszkodott egyfolytában.

Rá két napra, a sógornőm véletlenül megette a gyerek által otthagyott almát, mire a kislány kiborult, mert azt még meg akarta enni.

Most valahogy nem sikerült humorral rendezni a dolgot, a gyerek behisztizett, és elkezdte felhúzni a cipőjét, hogy akkor ő most elköltözik. Kérdezték tőle, hogy hova megy és mit fog csinálni. A gyerek válasza:
- Oda megyek, ahol szeretnek és viszem a pénzt meg a hűtőt...."
Én nagyon jót derültem ezen a történeten. Mennyire nem gondolja az ember, hogy mi mindenre kell figyelni, ha cseperedő gyermek is van a háznál!!

Mégis, mindennek ellenére: kefír

Írtam már korábban is, de most is emlékeztetőnek; októbertől megismerkedtem a makrobiotikus táplálkozással, persze autodidakta módon és ráadásként lemondtam mindenféle hozzáadott édesítőről, állati fehérjéről, remélve, hogy ezzel megállítom, vagy legalább lelassítom, elviselhetőbbé teszem az alapbetegségemet, illetve a vele való együttélést.

Nos ez nem úgy történt, hogy álltam, törtem a buksit, aztán egyszercsak hopp, csak úgy kipattant a fejemből. Áááá, dehogy!! Számtalan álmatlan hajnalon néztem a DigiLife, vagy a Lifenetwork csatornákon a Gyógyíthatatlanok? c.sorozat részeit.(megy ez normális emberhez méltó időpontban is, de nekem ez igy volt pont jó) Ott a betegek nagy része, akikről az orvosok már lemondtak, felkutatták a lehetségest és ezekben a dokufilmekben elmondták, ezzel tálcán nyújtva az érintetteknek, akik tenni szándékoznak magukért. Ilyen kérdésekben a hagyományos orvoslás terén teljesen magamra vagyok hagyva, max. gyógyítómhoz, Allámhoz fordulhatok, tőle már rengeteget tanultam, elfogadtam, hasznosítom.Még mindig hozzá fordulok, ha kérdésem van, itt a hatalmas nagyvárosban sajnos nem találtam olyan t.gyógyászt, akiben megbíznék (mondjuk annyira nem is kutattam, hátvédországnak mindig ott volt Alla).

Itt kanyarodhatok vissza a poszt címéhez, hogy mindennek dacumá, kefirt igenis eszem, ennem kell, mert a KEFÍR AZ MÁS!! Arra szükségem van és minden embernek nagyon nagy szüksége lenne rá. Konkrétan a kaukázusi kefírre. Ebből az aspektusból kiindulva, rengeteg mindent elolvastam ezzel kapcsolatban, zanzásítva a lényeget itt találtam meg.
Az egyik, talán legegészségesebb savanyított tejtermékünket, a kefirt valószínűleg a törököknek köszönhetjük. Az elnevezés a "keif" szóból származik, amely ma is létező török szó, jelentése kellemes, élvezetes.

De érdeklődésedet kedves olvasóm nagyon szeretném felébreszteni a kefír iránt, ezért Dr. Székely Zsuzsanna fent linkelt posztjából a legfontosabbat ide is kiírom:

A kefir jótékony hatásai

"A szén-dioxidnak köszönhetően a kaukázusi kefir nemcsak ízletes, és rendkívül frissítő, hanem egészséges is. A természetesen képződő szén-dioxid ugyanis pozitív hatást gyakorol az emésztésre. A tejsavas erjesztés során végbemenő fehérjebontás miatt a kaukázusi kefirben megnő az egészségvédő anyagok száma. Ezek gátolják bélrendszerünkben a káros mikroorganizmusok elszaporodását és méreganyag-termelését, továbbá karbantartják bélműködésünket. Rendszeres fogyasztásuk kellemes közérzetet biztosít, csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, és gátolja a rákkeltő anyagok képződését. A vér koleszterinszintje is kedvezően alakul, emellett hatásukra csökken a májban a zsírlerakódás, gyorsul a májregeneráció, és javul az összes ásványi elem felszívódása. Továbbá kisebb lesz a csontritkulás kialakulásának veszélye, hiszen a kalcium jobban épül be a csontokba, valamint a savanyú közeg miatt lassul a szervezetünkbe került C-vitamin lebomlása is. Az energiaszegény kefir fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is ajánlott."

Allám szerint 40 felett a felnőtt embereknek egyedül a kefír az, amit az állati fehérjék közül fogyasztani volna szabad.  
Nos leírtam, segítő szándékkal megosztottam ismereteimet Veletek, mert ez szerintem mindenkinek csak a javára válhat. Jó egészséget kívánok mindenkinek!!

Csupán 3 dolog

...ami a legjobb öregedés ellen

Ez a három étel más táplálékokhoz képest messze a legjobbnak bizonyult az öregedés elleni harcban; a Harvard Egyetem tudósai szerint e csodaszerek vissza is fordíthatják az idő előtt beindult káros folyamatokat. A kutatók a kérdéses ételeket széleskörűen tanulmányozva – korábbi vizsgálatok eredményeit is figyelembe véve – bizonyították, hogy valóban működhet a fiatalító hatás.

A vörösbor

Az egyik legjobb fiatalító szernek tűnik a vörösbor, legalábbis a harvardi tudósok szerint. Ám ez nem azt jelenti, hogy a vörösboros üveg gyakori társaságát élvezve visszaforgathatjuk az idő kerekét. Valójában a vörösbor egyetlen fő alkotóeleme teszi jóval fiatalabbá és élénkké az embert, ez pedig nem más, mint a resveratrol. A Harvard Egyetem által vezetett kísérletben – amelyről a Táplálkozás és Anyagcsere szakfolyóirat 2006-os 3. számában olvashatunk – azt találták, hogy a resveratrol képes meghosszabbítani a várható élettartamot minden élő szervezet esetében, legyen az penészgomba, féreg vagy muslica.
A csodaszer, úgy tűnik, hasonlóan dolgozik, mint a drasztikus kalóriacsökkentés. A kalóriák drámai mérséklése pedig meghosszabbítja az életet. A piacon természetesen számtalan resveratrol étrendkiegészítő található, de a tudósok azt ajánlják, hogy körültekintően válasszunk, mert csak a jó minőség garantálja a sikert.

Az étcsokoládé

Hasonló csodaszernek kiáltják ki a kutatók az étcsokoládét is. Ez nem jelenti azt, hogy egész nap csokoládét kellene enni. A kedvelt édesség valódi előnyét az antioxidánsok jelentik, amelyek az aktív összetevőkben találhatók. A tanulmány a csokoládéról és összetevőiről szóló, 1996 és 2005 között publikált 136 tudományos cikket vizsgált át. A mostani elemzés azt találta, hogy napi 50 gramm étcsokoládé 10,5 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ráadásul az étcsokievéssel 19 százalékkal csökkenthetjük az esélyét annak, hogy szívbetegségben halunk meg. Az étcsokoládé antioxidánsokat is tartalmaz, amelyeket világszerte az öregedésért felelőssé tett szabadgyökök ádáz ellenségeként tartanak számon. Ha antioxidánsokat eszünk, fiatalabbaknak nézünk ki, és annak is érezzük magunkat. És semmi sem tartalmazza ezt az anyagot magasabb koncentrációban, mint a tiszta kakaókivonat.

A zöldtea

Szintén hatásos fegyver lehet az öregedés ellen a zöld tea. A nőkkel foglalkozó folyóirat, a Harvard Women's Health Watch októberi száma szerint a zöld tea hatásának titka a nagy mennyiségű flavonoidban keresendő. A zöld tea kiváló forrása a katekineknek. A kémcsövekben a katekinek sokkal erőteljesebbnek bizonyultak abban, hogy megállítsák a sejtek oxidatív sérülését, mint a C és E vitaminok, és úgy tűnik, hogy további gyógyító hatásaik is vannak. A tanulmányok azt találták, hogy kapcsolat van a zöldteafogyasztás és bizonyos rákfajták – bőr-, mell-, tüdő-, bél-, gége-, hólyag- – kockázatának csökkenése között.

A zöld és fekete teát fogyasztók további előnyökre is számíthatnak: rendszeres teázással például a szívbetegségek kialakulása is csökken. A zöld, fekete és oolong teák antioxidánsai segítenek megállítani az LDL, a rossz koleszterin, és növelik a HDL, a jó koleszterin szintjét, valamint javítják az érrendszer működését. Egy kínai tanulmány szerint, amelyet nemrég publikált a belgyógyászati szaklap, az Archives of Internal Medicine, 46-65 százalékkal kevesebb a magas vérnyomás kockázata az e teákat rendszeresen fogyasztók körében.

Forrás: http://www.hazipatika.com

2014. 02. 21.

Az almaecet dícsérete

Igazi életelixír 

Az almaecet az alma erjedése során létrejövő almabor további fermentálásával jön létre, és igen alacsony, 5% savtartalmú (nagy részét víz alkotja). Már őseink korában is előszeretettel alkalmazták, hiszen sokféle értékes tápanyagot (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin) tartalmaz, és egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai kiemelkedőek. Magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, Candida diétában is alkalmazható. A szervezetet frissítő hatása miatt fiatalítószerként is emlegetik.
ugyanakkor csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében is fontos a szerepe. Használhatjuk magas vérnyomás, asztma, valamint ízületi gyulladások és migrén kezelésére is. Remek fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő, ennek köszönhetően

Segíti a fogyókúrát is 

Az almaecet fogyókúra esetén is kiválóan alkalmazható, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, és gátolja a zsírok lerakódását. Hosszú távon fejti ki jótékony hatását, így a többletsúly fokozatosan adható le. Étkezés előtt 10-15 perccel egy evőkanál almaecetet keverjünk el 3 dl vízben, és igyuk meg. Ha valakinek érzékeny a gyomra, vagy gyomorfekélye van, inkább ne kísérletezzen vele.

Bőr- és hajápolás almaecettel 

Az almaecet szépségünk megőrzésében is nagy segítségünkre lehet. Az ecetvizes fürdő feszessé varázsolja a bőrt, hámlasztó hatású, valamint tisztítja és illatosítja a bőrt. Egy kád vízhez 200 ml ecetet adjunk, valamint egy pohár tejszínt is, hogy bőrünk igazán bársonyos legyen. Nagy hasznát vehetjük a hajápolásban is. Az ecetes öblítés selymessé, lazává és fényessé varázsolja a hajat. 4-5 evőkanál almaecetet kenjünk szét a hajunkon, majd öblítsük le.

A konyhában

Használhatjuk különböző ételek ízesítésére, remekül harmonizál a salátákkal, szárnyas ételekkel és pácolt halakkal, de befőttekhez és italokhoz is jól illik. A hazánkban is népszerű chutney egyik fontos alapanyaga

Személyes tapasztalatom,...

...hogy az almaecet kúrák óta a szúnyogok nagy ívben elkerülnek, pedig korábban nem ez volt a jellemző. Sőt, ha egy bejutott a lakásba, engem az is megtalált. Én a bio, első sajtolású fajtát használom, amit 0,7 l-es kiszerelésben gyógynövényes boltokban lehet kapni. Egy kúrám addig tart, míg az almaecetem, amit reggel éhgyomorra fogyasztok limonádénak készítve.
Ezt részemről túlzás limonádénak nevezni, mert édesítésre semmit nem használok, csupán egy bögre langyos vizet 1 kkanál almaecettel elkeverek és elkortyolgatok. A normál testsúlyúak és a soványkák rakhatnak bele
1 kkanál mézet is, így tényleg nevezhető limonádénak.

Én Allácskám tanácsára hozzá társítok 1 kkanál  mustármagot is, amit szétrágás nélkül lenyelek. A mustármag szuperségét az előző bejegyzésemben olvashattátok.

Forrás. részben saját, részben a http://www.hazipatika.com oldalról

2014. 02. 19.

A mustármagról, amit tudni érdemes

Méregtelenítés mustármaggal

Egy mustármagkúra időtartama hat hét, amikor is mindennap, a főétkezések előtt, éhgyomorra kell lenyelni egy kávéskanálnyi mustármagot, rágás nélkül, egy pohár vízzel. A kúrát egy évben kétszer, háromszor javasolt megismételni. A mustármagok emésztetlenül haladnak át a szervezeten, de közben a bennük lévő anyagok kioldódnak, és a belekben lerakódott, bélfalra tapadt bélsártól megtisztítják a szervezetet.

Egy kúra más kedvező hatásai
mustarmag_20666_200823_n.jpg 
A bélrendszer salaktalanításán és fertőtlenítésén túl olyan jótékony hatásai vannak még a mustármagkúrának, mint a vértisztítás, a hajhullás és a köröm töredezettségének megszüntetése, a bőrpanaszok - pattanások, ekcéma, viszketés - enyhítése, az asztmás rohamok gyakoriságának csökkentése, valamint az érelmeszesedésben szenvedő betegekre is jótékony hatással van.

Zsírégetés mustármaggal
Az adagolás a kúra alatt kezdetben minden étkezés előtt egy csapott mokkás kanálnyit amennyire bírjuk szétrágunk, majd egy nagy pohár vízzel lenyeljük. Ha több nap után már megszokjuk és nem kellemetlen emelhetjük az adagot egy púpos mokkás kanálnyira.

Az angliai Oxford Polytechnic Institute kutatásai azt bizonyítják, hogy csupán egy teáskanál csípős barna magos mustár hozzáadása az ételhez 25%-kal felgyorsítja az anyagcserét, ami egy 700 kalóriát tartalmazó ebédnél például plusz 45 kalória elégetését jelenti.

Miben rejlik a mustármag jótékony hatása?

Így, ha eddig haboztál is, hogy majonézzel, ketchuppal vagy mustárral fűszerezd-e a szendvicsed vagy a salátád, ezentúl nem lesz kérdés, hogy a mustár a jó választás. Míg egy evőkanál majonézben vagy a különböző salátaöntetekben 10 gramm zsír található, addig a mustárban nulla. És még egy érv a mustár mellett: különleges, fűszeres ízével a legunalmasabb ételt is képes feldobni, ezért nem nehéz beépíteni az étrendbe.

A mustármag annak ellenére, hogy parányi, telve van hasznos tápanyagokkal. Nagyon magas a szelénium- és a tripofánaminosav-tartalma, minek hatására csökken az étvágyad, és kevésbé kívánod majd a magas cukortartalmú ételeket fogyasztása után.

Gazdag omega-3 zsírsavakban is, emellett tartalmaz még magnéziumot, vasat, foszfort és kalciumot. Fehérjében és rostokban is gazdag, így nemcsak a zsírégetést segíti, de méregtelenít, és emésztésedet is rendbe teszi.

Forrás: részben saját, részben femina.hu

Azoknak, akik ma ünnepelnek

Névreszóló, személyesebb üdvözlő lapokat találhatsz a képeslapos oldalamon.. Klikk rá a fejléc alatt ha érdekel!

2014. 02. 18.

Megkönnyebbültem

Ma volt nyaki ér UH és neurológia. A bal oldalon egy főér teljesen elzáródott, de ez a lehető legszerencsésebben történt. A közelmúltban történt kisebb tünetegyüttes volt az, amivel a 2002 óta tartó hosszabb folyamat befejeződött és ezzel megúsztam egy nagyobb agyi katasztrófát. Hát ennek igazán örülhetek!!

A teljes elzáródást nem műtik(tehát ezt is megúsztam), a hosszabb folyamat alatt a főérbe csatlakozó 3 mellékér már átvette a funkcióját. A jobb oldali erek is rossz, meszes állapotban vannak a 25 évi dohányzásnak(már 15 éve leszoktam mégis ott van még mindig a következmény) és a sugárkezelésnek köszönhetően. Azon erek érdekében, amik még képesek az áramlás biztosítására vigyáznom kell nagyon a cukorra, a koleszterinszintre és többet kell mozognom. Tehát innentől belép az életembe a koleszterin csökkentő is. Pedig eddig csodálatos módon soha nem volt még vele problémám.

Több mozgás...na ez az!! Ha már ez is megpróbáltatás, hogy lemegyek a parkolóig 13 lépcsőt, az orvoshoz kb. 200 métert, ugyanennyit haza és ettől már 2 napra rongy leszek, mit tudok én mozogni?? Ami tornát végzek az ágyban fekve, meg a t.gyógyász tanácsát követve, az állóképességemen semmit nem javított, sőt határozottan gyengébb vagyok a lépcsőjárásban. Akkor mi az amit tehetnék még magamért??

2014. 02. 15.

Lehet tanulni sálat, kendőt kötni

Nagyikák figyelmébe.....

babáknak, babaszobába egy kis türelemmel, kézügyességgel elkészíthető, színes, látásfejlesztő. Esetleg nagyobbacska  uncsikával együtt elkészítve, nagyon kellemes, kreatívitást fejlesztő időtöltés. Én színes origami papírt használnék hozzá, a hosszabb csíkokhoz többet egymás mellé ragasztva. tűzve. Ez papír és kreatív boltokban vásárolható. Kép a Pinterestről, az eredeti ötlet a http://craftuts.com/mini-paper-medallions oldalról származik.

Van egy  kreatív gyűjteményem a Pinteresten, nagyon sok szép, de ötletes dolgot is találsz ott:


Laptoposoknak, notbookosoknak pizzás dobozból...

...kreálható tartó, hogy kényelmesebb legyen a kezelés, akár fekve is. A kép a Pinterestről, oda a http://www.lotsofdiy.com/diy-laptop-stand/ oldalról származik.

2014. 02. 14.

Tudtad, hogy....

...hogy milyen betegségek után igényelheted esetleg magadnak, vagy hozzátartozódnak a súlyos fogyatékosság  után járó adókedvezményt?

Köztudatban leginkább a cukorbetegség áll, meg a súlyos fogyatékos jelző alapján teljesen másra asszociálsz, de valójában rengeteg betegség esetén igényelhető.

Ezek listája a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendeletben található. Ha ezt beírod a keresőbe PDF formátumban felhozza a listát. A betegség BNO kódja szerint keresheted. Szakorvosi igazolás kell hozzá (visszamenőleg is kérheted, most 2014-ben  2008-tól), amire a doki azt írja, hogy ekkortól beteg és az azóta is fennáll, vagy  végleges állapot esetén ekkortól és állapota végleges. Most egy igazolás szükséges, de nem végleges állapot esetén évente kell újabb. Több daganatos betegség után is visszaigényelhető(Sajnos nekem nem jár, pedig nagyon jó lett volna!)

A kedvezmény havi összege évenként változott, mindig az érvényes minimálbér határozza meg.(A NAV tájékoztatóban benne van) Ezt nem igényelni kell, hanem a korábbi évek adóbevallását kell önrevíziózni, tárgyévre pedig a munkáltatóhoz kell a szakorvosi igazolást leadni, ennek alapján köteles a havi SZJA-nál figyelembe venni.

Ha beírod a keresődbe, hogy súlyos fogyatékosság utáni adókedvezmény, több lehetőséget is felhoz, a NAV tájékoztatóját érdemes elolvasni.

2014. 02. 11.

Nem akartam,....

...de mégis egy külön posztot szánok rá, hogy leírjam: a lelet meg van. Az aranyos, kedves onkológusom
segítségével ki is van értékelve a lényeg: daganat, áttét a kobakomban nincs, van viszont komoly érelzáródás, amivel kapcsolatban a neurológusnak kell dönteni. Mindezt mailben bonyolítottuk(óhhh, áldott technika!) és nem kellett kimozdulnom.
Hogy ez nem új keletű dolog, az biztos. 2002-től zajló folyamat, de úgy látszik az i-re az a bizonyos pontocska most került egy apró rögöcske személyében. 8 ér közül ami az agyat látja el vérrel(ezt is hirtelen most tanultam meg), egy beadta a kulcsot. Hogy ennek mi lesz a folyománya, arról majd a neurológus fog tájékoztatni.
De a lényeg: amitől rettegtem, az nincs. Hála legyen az Úrnak!!! Ez relatív, de nekem ma nagyon jó napom van!!

Az esemény lezajlott,

...így már saját tapasztalatból tudom milyen az MR vizsgálat. Elviselhető kellemetlenségnek nevezném. Elég hosszú ideig(nekem 40 percig) kell hanyatt fekve, mozdulatlanul elviselni egy kicsit csendesebben működő bontókalapács zaját az orrodtól és körben az arcodtól kb. 8 centire lévő műanyag maszkból áradóan.
Nem tudod elvonni a figyelmed, akkora a ricsaj odabenn. Tehát semmi alfa állapot, meg  ilyesmi, hogy elviselhetőbb legyen. Felnőtt embernek ezzel meg kell tudni bírkózni, mondjuk a klausztrofóbiásoknak komoly gondot jelenthet. Sajnos sok gyereknek is végig kell csinálni, legalábbis a sugárkezelésen tapasztaltak alapján állíthatom. És hogy mennyire felnőtt módon tűrik a kellemetlenségeket, az csodálatra méltó.

Számomra a hanyatt fekvés volt ijesztő és elkerülhetetlen követelmény. Én már 40-45 évvel ezelőtt is nem a szüléstől féltem, hanem attól, hogy órákon keresztül hanyatt kell feküdnöm. Pedig akkor még pocisan sem tartoztam ebbe a súlycsoportba, mint mostanság. Na de túl vagyok rajta. Az ágyról lemászni és függőben kiegyenesedni volt számomra irgalmatlan.
Annyi siker azért volt benne, hogy az októbertől tartó életmód váltásomnak köszönhetően a pocim befért a masinába. Óh, hogy milyen kevés elég a boldogsághoz!!(nekem!) További sikert az eredménytől várom, ami az ígéret szerint, a mai nap fog érkezni mailben a lányomhoz.
Addig is reménykedem!!

2014. 02. 09.

Nehéz nap előtt állok...

...és természetesen félek. Félek az esetleges megmásíthatatlan igazságtól.
A nemrégiben történt agyi történésem miatt holnap koponya MR következik. Ennek okán nem csak az esemény következményei lesznek láthatók(ha  még most is láthatók), hanem most fény derül az igazságra odabenn. A fejemben. A vele kapcsolatos képességeimet már egy ideje kétségbe vonom, de eddig csak a kemókra gondoltam, ha hüleségeimre indoklást kellett keresnem.

Sorstársaim közül, akik már elmentek kettőnek is volt agyban áttétje és sajnos a műtét sem mentette, vagy hosszabbította meg életüket. Igen, tudom, hogy ez nem törvényszerű, de sajnos az esély hatalmas.
Napokon belül ki fog derülni az igazság, addig meg a rettegés van nálam napirenden. Hiába az elszántság, az elfogadás, jobb a boldog tudatlanság...szerintem. Ez gyávaság lenne?? Nem hiszem. Csupán gyarló emberi tulajdonság.
Csak az Úr irgalmában és a Szűzanya oltalmában bízhatom és nagyon remélem, hiszem, hogy velem vannak!

2014. 02. 07.

Már most látszik, hogy fiúból van

Az erkélyről láttam, a járdán jött. Innen kb.50-cm-nek látszott,  talán 1,5 éves picurka, bizonytalan járásával, cumikával a szájában.  Hol anyja mellett, hol utána, de jött rendületlen. Fején sapka, hátán kis hátizsák, lábai között kis csomag. Anyja hiába nyújtotta kezét, ő már a cseperedő önállóság példáját mutatva, vonult kitartóan előre.
Egyszercsak a túloldalon jött, majd lassított egy motoros futár. Picurka megállt, az út felé fordult és anyjának kézzel lábbal magyarázott. A futár tőle vagy 10 méterre felállt a járdára, leállította a motort és bement a szemközti lépcsőházba. Picurka a motor felé fordulva gyökeret eresztett és csak nézte, nézte mozdulatlan. Picit eltávolodott anyja hiába hívta, oda se fordult, csak nézte ámulattal csodálata tárgyát.
A teljes extázis addig tartott, míg a futár ki nem jött és el nem robogott. Picurka ekkor hirtelen megfordult, és mint aki jól végezte dolgát, türelmesen váró anyjához szaladt.

2014. 02. 06.

Hátha valaki még nem ismeri

Gyerekszáj gyűjtemény - A párkapcsolatról

Ilyennek látják a gyerekek a szerelmet- A legédesebb beszólások
Írta: Póta Szilvia, 2012 május 3.

A gyerekek teljesen másképp gondolkodnak a párkapcsolatokról. Nemrégiben szórakoztató, ugyanakkor őszinte gondolataikat osztották meg az olvasókkal szerelemről, házasságról, és a randevúzásról!

Egy interjúban 7-10 éves gyerekek véleményét kérték a szerelemről. A lurkók meglepően őszinte, elgondolkodtató válaszokat adtak, persze a beszólások között akadtak igen mulatságos elképzelések is!

Tulajdonképpen mi a szerelem?

A szerelem olyan, mint egy lavina, ami elől futnod kell az életedért. (John, 9)

Amikor két ember régóta randizik, a fiú feleségül kéri a lányt, és azt mondja neki: Egész életemben szeretni foglak, vagy legalábbis addig, amíg gyerekeink lesznek, és elválunk. (Anita, 9)

Egy férfi és egy nő megígéri egymásnak, hogy együtt maradnak betegség, rosszullét, és járvány alatt is (Marlon, 10)

A szerelem megtalál, akkor is, ha megpróbálsz elbújni előle. Én öt éves korom óta bujkálok, de a lányok mindig megtalálnak. (Dave, 8 )

Mit csinálnak az emberek a randin?

Az első randin hazudoznak egymásnak, ezzel eléggé felkeltik egymás érdeklődését ahhoz, hogy elmenjenek egy második randira is. (Mike, 10)

És mit kell tenni, ha egy randi rosszul sül el?

Én haza rohannék, és halottat játszanék. A következő nap felhívnám az újságokat, hogy biztosan írjanak rólam a gyászjelentésekben. (Craig, 9)

Mi a véleményed a csókolózásról?

Amikor valakik először csókolóznak, utána lefekszenek, és legalább egy óráig nem kelnek fel. (Wendy, 8 )

Soha nem szabad megcsókolnod addig egy lányt, amíg nincs elég pénzed, ahhoz, hogy vegyél egy nagy gyűrűt, és egy videokamerát, mert a lány majd felvételt akar készíteni az esküvőtökről. (Jim, 10)

A törtvény szerint 18 évesnek kell lenned hozzá. Én nem akarok törvényt szegni (Curt, 7)

Hogyan kell elcsábítani valakit?

Az egyetlen út, ha elviszed a lányt valahova vacsorázni. De, mindenképpen olyat válassz neki, amit szeret. Nekem a sült krumpli legtöbbször be szokott jönni. (Bart, 9)

Ne vegyél fel büdös, zöld tornacipőt. Ezzel talán felhívod magadra a figyelmet, de ez a figyelem és a szerelem nem ugyanaz. (Alonzo, 9)

Szépnek kell lenni, ahhoz, hogy valaki beléd szeressen?

Nem mindig a kinézeten múlik. Nézz rám. Én is jóképű vagyok, még sincs senkim, akit feleségül vehetnék. (Biran, 7)

Miért fogják az emberek egymás kezét?

Biztosra akarnak menni, nehogy leessen a gyűrű az ujjukról, mert nagyon sokat fizettek érte. (Gavin, 8 )

Honnan lehet tudni, hogy valaki szerelmes?

Az emberek ilyenkor csak bámulnak egymásra, amíg az étel, ki nem hűl. Mások többet törődnek az étellel. (Brad, 8 )

Akkor szerelmesek, mikor olyan desszertet rendelnek, ami lángol, mikor kihozzák. Azért rendelik, mert jelképezi azt, ahogyan a szívük ég egymásért. (Christine, 9)

Hallottál már róla?

Ez is egy csoda, amit az ember, a népek kulturája hozott létre.
A világ legnagyobb temetője Ecuadorban van, Tulcán városában. Tulcán híres termálvizéről és műkertészeti temetőkertjéről (a világon a második), amelyet José Franco tervezett.Tehát most elsősorban a képeket érdemes néznetek, hiszen nem hiszem, hogy sokan eljutnánk oda, tehát nem árt ha tudjuk, hogy ilyen is létezik. De hogy egy földbetemetés hogyan zajlik, arról elképzelésem sincs.

2014. 02. 04.

Csak pozitívan!

"Reggel, mielőtt kinyitjuk a szemünket, állítsuk be az agyunkat arra, hogy ma egész nap jó dolgok történnek majd velünk. Mondjuk végig magunkban ezt a rövid szöveget: 

'Jó reggelt kívánok magamnak és mindazoknak, akiket szeretek,
és akikkel ma csak találkozni fogok. Odavezetek egy fénysugarat a lábujjaimhoz, végigvezetem az egész testemen, és mosolyog minden pici sejtem, örül a mai napnak. Ma valami jó történik!'

Próbáljuk ki – és tényleg valami jó fog történni!... Ezt mindenki kipróbálhatja saját kísérlet keretében is. Egy hétig minden reggel tegyük be a teremtő tudatunkba, hogy ma valami jó történik, közben figyeljük a közérzetünket, a lelkiállapotunkat, a velünk történt eseményekről pedig írjunk naplót - és rá fogunk jönni, hogy ez így igaz. Ha nem hiszünk másnak, higgyünk önmagunknak, a saját tapasztalatainknak!"

(Prof. Dr. Bagdy Emőke)

Két tündérke....

...elindult a zenei pályán


2014. 02. 02.

A rákellenes táplálkozás alapszabályai

Forrás:http://www.webbeteg.hu

Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyors étkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly, "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek.

Igyon "kalóriatudatosan": kerülje a cukortartalmú italokat, fogyasszon inkább ásvány- vagy a csapvizet, édesítőszer nélküli gyógynövény- vagy gyümölcsteát, gyümölcslevet. Fogyasszon naponta legalább másfél liter folyadékot!

Fogyasszon naponta legalább 30 gramm rostot: teljes kiőrlésű pékáruval és hüvelyesekkel (pl. zöldbab, borsó) könnyen fedezheti szükségletét, igyekezzen minden étkezéskor enni ezekből.

Mondjon búcsút a gyorskajának! A félkész, előkészített és gyors(éttermi) élelmiszerek, rengeteg cukrot és zsírt tartalmaznak, melyek kedveznek a különböző rákos betegségek kialakulásának.

Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget: a napi öt étkezés során bevitt 650 gramm az optimális, például napi három adag főtt zöldség, ehhet salátaként jöhet nyers is, majd a másik két étkezés során jöhet a gyümölcs. Vásároljon lehetőleg hazai (vagy) ellenőrzött, szezonra jellemző zöldséget, gyümölcsöt, és mindent mosson meg alaposan fogyasztás előtt!

Kerülje a táplálékkiegészítőket és a vitaminkészítményeket, táplálkozzon kiegyensúlyozottan: a természetes élelmiszerekben lévő tápanyagok sokkal hatásosabbak, mint a nagy dózisban bevitt mesterséges vitaminok és ásványi anyagok.

Legfeljebb 500 gramm húst egyen egy héten (mondjuk két alkalommal), a vörös húsok (marha, sertés) helyett válassza a baromfit. Ritkán fogyasszon kolbászféléket, kerülje a sózott, pácolt, füstölt húsokat!

Az ételeket lehetőleg könnyűre készítse el: rövid ideig, alacsony hőfokon, kevés vízzel és zsiradékkal.

A sütés helyett párolja, főzze a húsokat és a zöldségeket, kerülje a túlzottan csípős ételeket. A zsiradékot ne hevítse túl (füstölésig) és ne egyen égett ételt!

Csökkentse sófogyasztását: ízesítsen inkább gyógy- és fűszernövényekkel! Kerülje a sózott élelmiszereket, mint például a szalonna, sonka, kolbászfélék. A sok sót fogyasztók körében, sokkal nagyobb a gyomorrák kialakulásának esélye.A nők naponta maximum egy, a férfiak naponta legfeljebb két pohár alkoholt igyanak. Csekély mennyiségű alkohol védi az artériákat az elmeszesedéstől.

Szabaduljon meg a penészes ételektől, ugyanis a penészben lévő gombák növelik a májrák kialakulásának kockázatát. Ugyanígy járjon el a barnás, löttyedté vált (méreganyagot tartalmazó) gyümölcsökkel is: dobja ki az egész gyümölcsöt, ahelyett, hogy levágja a barnás részt.

 

Hideg tények a megfázásról


Forrás:http://www.tudtad.com

A megfázás talán a leggyakoribb betegség. Legalább 200 olyan vírus ismert, amelyik ezt az állapotot okozhatja. Furcsa módon nem a hideg időjárást kell érte okolni. Inkább az a baj, hogy a fagyosabb évszakok idején hosszabb időt töltünk zárt helyiségekben, és ez növeli a vírusok terjedésének veszélyét.

A hideg tények

Minden engedélyezett recept nélkül kapható gyógyszernek lehetnek mellékhatásai az ajánlott adagolás mellett is, és nagyobb adagban súlyos problémákat okozhatnak. Tudnunk kell, milyen hatóanyagra van szükségünk, és tartsuk észben az alábbiakat, amikor gyógyszert veszünk.
Ne higgyük azt, hogy a megfázás gyógyszerektől elmúlik. Mindegy, hogy szedünk-e gyógyszert vagy sem, nagyjából ugyanannyi idő alatt (kb. egy hét) leszünk jobban. A megfázás és az influenza elleni kezelések enyhítenek bizonyos tüneteket, de a vírust nem befolyásolják. Ne kérjünk az orvostól antibiotikumot, mert ezek a szerek nem ölik meg a megfázást okozó vírusokat.
A legerősebb tünetet célozzuk meg, és csak a legszükségesebb mértékben szedjünk gyógyszert. Számos recept nélkül kapható gyógyszer kombinált készítmény, amely egyszerre több tünetet is enyhít, de lehet, hogy erre nincs szükség. Nátha ellen csak orrcseppet használjunk; ha nem tudunk aludni a köhögéstől, csak köptetőt; ha lázunk van és fáj minden tagunk, akkor csak fájdalomcsillapítót vegyünk be. A gyógyszereket csak akkor vegyünk be, ha érezhetően megkönnyebbülünk tőlük.
Ne feledjük, a legfontosabb, hogy bőségesen igyunk folyadékot és pihenjünk. Kerüljük az alkoholt és a száraz szobai levegőt – ha kell, használjunk párásítót. Végül, gyakran mossunk kezet, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését.
Az allergiaszerű tüneteket, pl. a tüsszögést vagy könnyezést csillapító antihisztaminoktól még rosszabbul érezhetjük magunkat. Bár megállítják az orrfolyást, gyakran álmosságot, szem- és szájszárazságot okoznak, és hátrányosan befolyásolják a motoros idegi működést. Emellett a váladékokat összesűríthetik, ami miatt azok nehezebben távoznak a szervezetből.



Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy egyszerű trükkök, mint a csirkehúsleves, a cink-tabletta és a kasvirágtintúra, enyhítik a megfázás tüneteit.
Lehet, hogy megfázás esetén nincs is szükség gyógyszerre. A kutatások számos természetes anyag, pl. cink és a kasvirág hatékonyságát bizonyították a megfázás tüneteinek kezelésében. Ám arra nincs bizonyíték, hogy a C-vitamin enyhítené a megfázás tüneteit. Emellett a kutatók sok újat tudtak meg az immunrendszer működéséről. Érdekes módon, ha több emberrel érintkezünk, csökken az esélye, hogy elkapjuk a megfázást.

Megfázás, influenza, vagy valami más?

Mielőtt gyógyszert vennénk be, próbáljuk eldönteni, mi is a bajunk. Az alábbi megfázásos és influenzás tünetek némileg egymástól, és mindkét betegségnek sajátos tünetei vannak; ezeket csillaggal (*) jelöltük. A megfázás lassan kezdődik, kb. egy hétig tart. Az influenza hirtelen jön, két hétig vagy tovább tart. Mindkét betegség további fertőzésekhez vezethet, pl. orrmelléküreg-gyulladáshoz (jelei: tartós orrdugulás, fájdalmas orrmelléküregek) és hörghuruthoz (sárgás köpettel járó, mélyről jövő köhögés).

  Megfázás Influenza
Orrdugulás gyakori* kevésbé gyakori
Tüsszögés gyakori* kevésbé gyakori
Orrfolyás gyakori* kevésbé gyakori
Torokfájás gyakori* ritka
Mellkasi fájdalom   gyakori (enyhe) gyakori (súlyos is lehet)
Köhögés ritka (enyhe) gyakori* (súlyos is lehet)
Fejfájás ritka gyakori*
Izomfájdalmak gyakori (enyhe) gyakori* (súlyos is lehet)
Elesettség gyakori (enyhe) gyakori* (súlyos is lehet)
Lázritka (alacsony)gyakran magas, 40 C-ig;
néhány napig tart



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...