2014. 04. 24.

Hogy milyen gyarló is az ember!

Akkor jut eszébe igazán értékelni valamit, amikor az már nincs, vagy időlegesen kénytelen lemondani róla. Én legalábbis most így vagyok a szemüvegemmel.

Gyötrődöm a régivel, délutánra sajog a fejem, könnyezik a szemem, de hála a szomszédasszonyomnak, aki elvitte egy maszek látszerészhez kedden és láss csodát, potom 2 ezerért péntek délre kész lesz.
Na ennyit a V. Express gyorsaságáról. Már 3.szemüvegem készült náluk 6 év alatt, nem kevés pénzért és minden alkalommal +5 e Ft. körüli garancia díjért.
Nekik nem fért ebbe bele annyi plusz, amit a maszeknak megér 2eFt-ért pár nap alatt megcsinálni.
Tehát nem árt ha tudjátok,  hogy még mindig érdemes a maszeknál próbálkozni, mert ők még mindig azok, akik a lehetetlent is megoldják, mert még él bennük az a képesség (legalábbis remélem), hogy megbecsülik a betérőt és a keveset is.

Így mindennapi kínomban jutott eszembe,  milyen áldás, hogy volt aki a szemüveget feltalálta!! Tényleg ki is volt az?? Utána néztem barátnőknél, Wikinél, hátha más is olyan tudatlan a témában, mint én és hátha érdekli:

"A szemüveg felfedezőjeként az angol származású Roger Bacon (1214-1294) ferencrendi szerzetest tiszteljük. Könyveinek hatására Olaszországban az 1280-as években készültek el az első, szövegre helyezhető olvasó lencsék, Alessandro di Spina firenzei mester kezei által. A látást javító lencséknek a szem előtt való rögzítése sok nehézséget okozott, mivel értékük eleinte jelentős volt, és leejtésükkor könnyen eltörhettek, sérülhettek. Az orvosi irodalomban csak az 1200-as és 1300-as években találhatunk először említést a szemüvegről. Csiszolni még csak domború lencsét tudtak, és a dioptria fogalmát sem ismerték. Aki szemüveget szeretett volna vásárolni, az a vándorárusok készletéből válogathatott magának.(...)
Egy gyakorlati továbbfejlesztés először Benjamin Franklinnak jutott eszébe, aki a bifokális szemüveg elkészítésével próbálkozott két különböző törőerejű fél lencse egy keretbe erősítésével - a felsőt távolra nézéshez, az alsót olvasáshoz." Wikipédia

Nos, így már mindjárt jobb, mert ebben a kérdésben sem tudatlanul fogok meghalni.!

2 megjegyzés:

Monika írta...

Örülök,hogy jó lett a történet vége!
Ó,ne is mondd! Már én sem látok szemüveg nélkül sem könyvet,sem mást.
A V.e-hez vissza kell vinnem a "szuper" szemüveget,amire rábeszéltek,mert nem látok vele.:(

G.Marta írta...

Sajnos drága Mónikám, még a történetnek nincs vége, mert az ígéret ellenére a szemüvegem nem lett kész.

Nehéz megszokni, de meg lehet, hidd el. Nekem is csak a sötétben pl. lépcsőn van vele bajom, na de évek óta nem gyakorlok ilyesmit, tehát nem is csoda!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...