2014. 04. 14.

Gyógyító növények

Macskagyökér
macskagyoker_gyogynoveny_vitaminsziget_com-1.jpg
Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák.

A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is. A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is. A macskákat vonzza a növény szaga, innen is ered a neve. Hippokratész idejében a macskagyökeret női bajoknál alkalmazták.

Ha teaként nem bírod meginni, hatóanyaga a Valeriána tablettában található

Majoranna

A gyomor-, bél- és epebántalmak enyhítésére kiválóan alkalmas. Az illóolajok görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és nyákoldó hatása jól ismert.
Meghűlés idején az orrdugulást megszünteti, hogy ha a majoránnafüves kenőcsöt az orr belsejébe és környékére kenjük.
A majoránna kivonatát és illóolaját kenőcs és bedörzsölőszer formájában reumás fájdalmak enyhítésére alkalmazzák. Régi népi szokás, hogy azok a lányok, akik szép házasságot szeretnének, a kelengyéjük közé majoránna levelet tesznek.
Az ókorban nagy tisztelet övezte majoránnát, a boldogság szimbólumaként tartották számon.

Máriatövis

Régi, hagyományos "kolostor" gyógynövény, és egyben arab ínyencség is.

Máriatövis latinul Sylibum marianum. Levelei májregeneráló hatásúak. Akkut mérgezéseknél használják őket. Általában teát vagy főzetet készítenek belőlük. Salátaként is fogyasztják zsenge hajtásait, és első leveleit.

Saját tapasztalatom, hogy iszonyú íze, illata 
van teaként. De kapható kapszulában és tablettás kiszerelésben is.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Hogy mennyi mindent meg tudok nálad Márta ! Érdemes ellátogatni hozzád:)

Lili írta...

Remélem sikerül ezzel az email címmel is megjegyzést küldeni... mostanában csak a Borealis Aurora működik :(

G.Marta írta...

Milyen az élet látod, én is pont ma délután "jártam Nálad", olvastam Eszter szemeiről. Nagyon köszönöm, hogy meglátogattál, gyere máskor is.

De amint láthatod, a kommented megérkezett. Hogy őszinte legyek én a g+ nem használom, mert ki vagyok bukva, hogy a tudtom nélkül mit össze matat a dolgaimban, csak a képek miatt volt szükségem a helyre, azért jelöltem be. Már szét fogok nézni mi van ott újabban rólam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...