2014. 04. 12.

Életmentő magvak

Forrás
Ha ezeket választod nassolnivaló gyanánt, meghosszabbíthatod és egészségesebbé teheted az életed. Azoknál ugyanis, akik napi rendszerességgel fogyasztanak csonthéjasokat és magvakat, a Harvard közegészségügyi karának tudorai szerint 20%-kal alacsonyabb a halálozási kockázat. „Érdemes a következőket választani a szénhidrátban gazdag rágcsálnivalók helyett”

Mogyoró

Erre a legjobb: segít rendbe tenni a szervezeted.

Egy friss új-zélandi kutatás szerint azok, akik 12 héten át napi két evőkanál mogyorót ettek, számottevően javították az egész étrendjük minőségét. A résztvevők kedvesebb telített zsírsavat fogyasztották, ellenben növelték az esszenciális, tehát nélkülözhetetlen zsírsavak mennyiségét a táplálkozásukban. A változásnak kizárólag pozitív egészségügyi hatásai voltak.

Dió

A legjobb: a szívednek.

A csonthéjasokról és a magvakról általánosságban elmondható, hogy védik a ketyegődet, ám a legújabb vizsgálatok alapján a dió így is kiemelkedik közülük. Gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a „rossz” LDL-koleszterinszintet és a triglicerid-értéket, ezáltal visszaszorítja a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. ráadásul a Scrantoni Egyetem 2012-es beszámolója szerint a legtöbb polifenolt tartalmazza a „műfajban”. Antioxidánsai segítenek megkötni az érfalakat sújtó lerakódásért felelős lipoproteineket.

Mandula

Erre a legjobb: fogyáshoz és az éhségérzet csillapításához.

Azok, akik étrendjük részévé teszik a mandulát, 62%-kal több súlytól és 56%-kal több testzsírtól szabadulnak meg, mint azok, akik ezt a nassolást a diéta során kihagyják – mutatnak rá a kaliforniai City of Hope orvosi központ szakértői. Kutatás bizonyítja, hogy a mandula fehérjetartalmánál fogva természetes telítő hatással bír. Sőt, a Purdue Egyetem ropogós értekezése szerint már napi 45 gramm hozzájárul az éhségérzet csökkentéséhez.

Pisztácia

A legjobb: az agyadnak.

Rendkívül gazdag abban az összetevőben, ami a vörösbort is egészségessé varázsolja: rezveratrolban. Ez az antioxidáns serkenti az agyi vérkeringést, de a Tuffs Egyetem 2010-es értekezése szerint a kognitív funkciók fokozásához is hozzájárul az egereknél. Még az olaja is gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul egy 2012-es olasz vizsgálat során felmerült a gyanú, hogy véd az agysérülések ellen.

Kesudió

A legjobb: a csontjaidnak.

A csontvédő vegyületek közül a köztudatban a kalcium viszi a prímet. Kutatások bizonyítják azonban, hogy a magnéziumhiány is csontritkuláshoz vezethet. Az ásványi anyag alacsony szintje befolyásolja a hormonok kiválasztását és működését, ennélfogva gyulladás kialakulásához vezethet egy friss itáliai felmérés szerint. Egy kis maroknyi kesudióval a napi ajánlott minimum magnéziumbevitel ötödét fedezheted, némi kalciummal karöltve.

Pekándió

Erre a legjobb: betegségek ellen.

A pekándió rendkívül gazdag egészségvédő antioxidánsokban, amelyek segítenek felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Fenoltartalma az olyan szupergyümölcsökével vetekszik, mint az áfonya vagy a szilva. A polifenolokban gazdag táplálkozás akár 30%-kal is csökkentheti a halálozás veszélyét – számol be róla a Journal of Nutrition című szakfolyóirat.  

1 megjegyzés:

Monika írta...

Szeretem őket!Mandulát és diót sokat eszem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...