2014. 03. 21.

Tavaszi napforduló

Borókát olvasva jutott eszembe, hogy ma volt a tavaszi napforduló, tehát hivatalosan ez volt a tavasz első napja. Ennek a napnak  időjós hagyományai vannak.
Az egyház ezen a napon Szent Benedekre emlékezik, ő volt a bencés szerzetesrend alapítója. Ezen a napon végzik a hagyma szentelését. A göcseji emberek ilyenkor fokhagymát és zsírt szentelnek, mert ezeknek gyógyító erőt tulajdonítanak. Szeged környékén a Benedek-napon duggatott hagymát Bertalan napján szedték fel,  ennek  főzetével a tífuszos betegeket gyógyították.  Rábagyarmaton a marhák felfúvódásának gyógyítására tartották alkalmasnak a Benedek napján vetett hagymát.

A Bács megyei Topolyán a három jeles nap (Sándor, József, Benedek)együttes megfigyeléséből vontak le következtetéseket: ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha nem süt ki, akkor hosszú, lucskos őszre lehet számítani. Na akkor most mi várható? Hosszú, meleg nyár! Az őszön még ráérünk elmélkedni!!

A lényeget innen szemezgettem.

2 megjegyzés:

mancoka kertje írta...

Eszembe se jutott hogy már itt tartunk! Már igazi tavaszt érzünk. Tegnap néztem, hogy tavaly pl. a magnóliám pont egy hónappal később volt ilyen rózsaszín bimbós állapotban.
A hosszú meleg nyár nem is lenne baj, de kérünk szépen hozzá csapadékot is, mert anélkül a mezőgazdaság nagyon gyenge évet várhat. (Meg mi is az árak miatt)

G.Marta írta...

Pont tegnap néztem én is vissza a dolgaimban. Tavaly 27-én 8 cm-es hó volt az erkélyemen. Tényleg lehet bízni abban, hogy ez már az??
Az illatos, virágzó tavasz??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...