2014. 03. 05.

A medvehagyma dícsérete

A medvehagyma állítólag onnan kapta nevét, hogy a medvék ették, a téli álom okozta fáradtság utáni
erőgyűjtésre. Gyönyörű magyar nyelvünk több névvel is illeti: kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sásihagyma, vad fokhagyma.

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. Fontos hatóanyagai (allicin, ajoene, adenozin) révén növeli az érfalal tágasságát, gátolja a vérrögök kialakulását, mérsékli a trombózisveszélyt, izomlazító hatású. A népi gyógyászatban bélférgesség esetén nálunk is régóta alkalmazzák, az egyes kórokozókra, élősködőkre gyakorolt hatását kísérletileg bizonyították.

A népi orvoslás szerint a medvehagyma rendelkezik a fokhagyma minden ismert előnyével, sőt annál kedvezőbb hatású, hiszen több aktív hatóanyagot tartalmaz, illetve olyanokat is, amelyeket a termesztett fokhagyma, vagy annak kicsiny adagja nem. Hagymája több gyógyhatású anyaggal rendelkezik, mint zöld levelei. Vérkeringés-javító hatása a fokhagymáénak többszöröse, emellett fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatású, C-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét. Méregtelenít, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, vértisztító hatású, jót tesz érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot, valamint az öregedéssel járó emlékező- és koncentrálóképesség csökkenése ellen is hatásos.

Használhatjuk fűszerként: a friss medvehagyma-leveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk. Jellegzetesen erős illatát főzéskor elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. Leveleit felhasználva levesnek, főzeléknek, de nyersen salátának is elkészíthetjük. Készíthetünk belőle pestót (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), amit rizses és tésztaételek mártásaként vagy kenyérre kenve tálalhatunk. A németajkúak Bärlauch gyanánt ismerik a medvehagymát. A bajorok füstölt sonkával és párolt savanyú káposztával fogyasztják a medvehagyma gombócot.

A szárított levél teaalapanyagként kitart a következő évig. Medvehagyma és bazsalikom keverékéből isteni forrázat készíthető. A Mecsekben termő medvehagyma nektárjából gyűjtött sötétbarna méz igazi hungarikum. Medvehagyma fűszerolajat (medvehagymát étolajban vagy extraszűz olívaolajban), ecetes medvehagymalét, sőt, medvehagymabort (az apróra vágott levelekből egy maréknyit fehérborban felforralva) magunk is készíthetünk házilag.

Vigyázat! A medvehagyma levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő őszi kikerics (Colchicum autumnale) és a májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel, amely utóbbi halálos mérgezést is okozhat. (Aki látta a Hukkle című magyar filmet, emlékezhet arra, hogyan irtották ki módszeresen ennek segítségével az asszonyok a falu férfinépét.) A 20-25 cm-nél nem magasabb medvehagymát illata alapján azonban a könnyedén beazonosíthatjuk.

Forrás: http://retro-food.blogspot.hu/2010/02/medvehagyma-kisokos.html
Képek forrása:http://herbahaz.hu

5 megjegyzés:

Monika írta...

Tudod min csodálkozom? A hagymafejes képen.Nem "csak" a levelét esszük?
Már szépen kihajtott a kertemben.:)De többet kell ültetnem,hogy sok legyen.
"A medvehagyma állítólag onnan kapta nevét, hogy a medvék ették, a téli álom okozta fáradtság utáni
erőgyűjtésre."---ez tüneményes,nem tudtam!

Monika írta...

Megnéztem a belinkelt cikket,ő írja a hagymáját is.Jééé.

G.Marta írta...

A hagymájában több gyógyhatású anyag van, mint a levelében. Direkt ezért raktam fel, mert nekem is új volt. Nem hallottam róla én sem!!

Monika írta...

Még sosem láttam a hagymáját.:( és nem is árulják azt hiszem,én még nem láttam.

G.Marta írta...

Szerintem ha olyan fejkendős falusi nénitől veszel a piacon, aki maga szedi, a legközelebbi alkalomra, mikor megbeszélitek, szed Neked hagymásan. Így legyen!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...