2014. 02. 02.

A rákellenes táplálkozás alapszabályai

Forrás:http://www.webbeteg.hu

Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyors étkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly, "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek.

Igyon "kalóriatudatosan": kerülje a cukortartalmú italokat, fogyasszon inkább ásvány- vagy a csapvizet, édesítőszer nélküli gyógynövény- vagy gyümölcsteát, gyümölcslevet. Fogyasszon naponta legalább másfél liter folyadékot!

Fogyasszon naponta legalább 30 gramm rostot: teljes kiőrlésű pékáruval és hüvelyesekkel (pl. zöldbab, borsó) könnyen fedezheti szükségletét, igyekezzen minden étkezéskor enni ezekből.

Mondjon búcsút a gyorskajának! A félkész, előkészített és gyors(éttermi) élelmiszerek, rengeteg cukrot és zsírt tartalmaznak, melyek kedveznek a különböző rákos betegségek kialakulásának.

Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget: a napi öt étkezés során bevitt 650 gramm az optimális, például napi három adag főtt zöldség, ehhet salátaként jöhet nyers is, majd a másik két étkezés során jöhet a gyümölcs. Vásároljon lehetőleg hazai (vagy) ellenőrzött, szezonra jellemző zöldséget, gyümölcsöt, és mindent mosson meg alaposan fogyasztás előtt!

Kerülje a táplálékkiegészítőket és a vitaminkészítményeket, táplálkozzon kiegyensúlyozottan: a természetes élelmiszerekben lévő tápanyagok sokkal hatásosabbak, mint a nagy dózisban bevitt mesterséges vitaminok és ásványi anyagok.

Legfeljebb 500 gramm húst egyen egy héten (mondjuk két alkalommal), a vörös húsok (marha, sertés) helyett válassza a baromfit. Ritkán fogyasszon kolbászféléket, kerülje a sózott, pácolt, füstölt húsokat!

Az ételeket lehetőleg könnyűre készítse el: rövid ideig, alacsony hőfokon, kevés vízzel és zsiradékkal.

A sütés helyett párolja, főzze a húsokat és a zöldségeket, kerülje a túlzottan csípős ételeket. A zsiradékot ne hevítse túl (füstölésig) és ne egyen égett ételt!

Csökkentse sófogyasztását: ízesítsen inkább gyógy- és fűszernövényekkel! Kerülje a sózott élelmiszereket, mint például a szalonna, sonka, kolbászfélék. A sok sót fogyasztók körében, sokkal nagyobb a gyomorrák kialakulásának esélye.A nők naponta maximum egy, a férfiak naponta legfeljebb két pohár alkoholt igyanak. Csekély mennyiségű alkohol védi az artériákat az elmeszesedéstől.

Szabaduljon meg a penészes ételektől, ugyanis a penészben lévő gombák növelik a májrák kialakulásának kockázatát. Ugyanígy járjon el a barnás, löttyedté vált (méreganyagot tartalmazó) gyümölcsökkel is: dobja ki az egész gyümölcsöt, ahelyett, hogy levágja a barnás részt.

 

2 megjegyzés:

Monika írta...

Köszönöm!!! Nagyon jó tanácsok!

mancoka kertje írta...

Köszönöm a sok jó tanácsot! Már csak be kellene tartani ezeket, de mindig bűnbe esek pl. a csülökkel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...