2013. 09. 26.

Rajta volt a bakancslistámon....

...kedvencem koncertje. Tavaly novembertől készültem rá és meg is éltem májusban. Nagyon vártam két számot de nem volt repertoáron, ráadásban sem játszották el. Ez a kirobbanó jókedvű az egyik, amit hála a YT-nak annyiszor nézek meg, ahányszor jobb kedvre szeretnék zene által kerülni. Remélem kedves Olvasóm számodra is élvezet, szívesen megnézed, meghallgatod:


Szép Ernő tollából...

...az őszról
Süt a nap,csendesen, a fák hervadt lombjukkal, a legnemesebb fejdísszel az ünnepség és a gyönyör mozdulatlanságában állanak , és úgy hullatják a levelet, mintha álmodnának. Az út betakarózott az ősz gyönyörű szőnyegével, mintha Perzsia legfinomabb kezei babrálták volna össze ezt a szőnyeget, amelyben sűrűn bújnak össze a lehullott levelek , és rejtegetik a zörgést a léptek elől. A gyep széle is végig van ejtve levelekkel , olyan, mint a leterített zöld nagykendő , amelynek a szélét sárgával , pirossal, lilával cifrázták. Jön a levél a fáról a földre,...  jön..., jön.

Van ennél gyönyörűbb a világon?

Mily fájó módon megfoghatatlan pillanat, mikor egy-egy levél elszakad az ágról, útjának milyen angyalian gyöngéd vonala van a levegőben, mily érezhetetlen édes megadással, mennyországi szelídséggel teszi le magát a földre. Mintha a lemondás elandalodott pillangói lennének a hulló falevelek , vagy egy más világ gyöngéd madárkái , akik csak lefelé szoktak szállani. De szép, Istenem, de szép !

2013. 09. 24.

Rosszabbra gondoltam,...

...mint ami történt. Egy este teljesen használhatatlan lett a jobb kezem. Az addig is ödémás fel- és alkarom jócskán megdagadt és nagyon kínzott. Arra sem voltam képes, hogy a fogam megmossam, mindenre a suta bal kezem lépett szolgálatba, ami az én esetemben nagyon nehézkes.

Mint utóbb kiderült, a hónalji áttétek miatt kialakult nyirok ödémában pangó nyirok ismeretlen ráhatás miatt begyulladt és nem kis kínokat okozott. Sajnos még most sem tudom a kezem rendesen használni, de legalább már ennyire képes vagyok, hogy ide írok.

Remélem más mindenki jól van és élvezi a nyár búcsúzó sugarait!
Nyárutó
A fákon ott a zöld levél,
még fű-illatot hord a szél.
Nincs semmi nyom, és semmi jel,
sompolygó őszünk mily közel.

Most még oly szép a nyárutó,
de sajnos minden átfutó.
Ím messze száll, vagy elszalad,
míg fájó szívünk itt marad.

Egy reggel kinyitjuk szemünk,
már őszi napra ébredünk.
Oly bágyatag a napsugár,
és kertünk rozsdabarna már.

A sárga levél hulldogál,
míg rája hideg köd szitál.
Gondolkodik fenn kicsit,
de végül lassan leesik...

Ám de most a nap nevetve,
könnyet szór a fellegekre.
Új fű serken zöld határban,
lubickoljunk még a nyárban!

*Szuhanics Albert*

2013. 09. 13.

Péntek 13.




Mindenkinek szerencsés, szép napot kívánok!!



Nincs a péntek 13-al semmi bajom, soha nem is volt. Azért tartottuk mindig számon, mert volt régen egy számítógépes vírus, ami ilyen napokon aktivizálódott. Ezt olyan komolyan kellett venni, hogy ahol utoljára dolgoztam a 90-es évek elején, aznap nem is kapcsoltuk be a gépeket.

Azóta ez már nevetségesnek tűnik, pedig abban az időben bizony nem volt az! Én láttam monitort betűként leperegni, aztán elfeketedni, vagy szürkülni. Nem 13-án történt!!
Ja és ehhez még ráadásként, ha esetleg előző nap nem mentettél!!! Uram irgalmazz!!!
Annyira nem babonás számomra, hogy ez az egyik kedvenc lottószámom is. Remélem most szerencsét hoz mindenkinek!!

2013. 09. 09.

Az igazsághoz tartozik...,

...hogy a szept.2-i Házi sajt készítése c. bejegyzésem tárgyát a napokban elkészítettem.  Be kell vallanom, hogy a produktum, nem nyerte el a tetszésemet több okból is. Csak hogy okuljunk:
1,5 liter, ámulatba ejtő zsíros, szinte tejszín állagú házi tejből készült, fokhagymásan. A végeredmény csupán 14,5 dkg lett sajt és kb.1 liter savó formájában. A tej valószínű, hogy csupán számomra volt ámulatba ejtő, mivel  ezt megelőzően talán 43 éve láttam "élőben" ilyet, de tény hogy  száraz, nyögvenyelős lett a sajtnak nevezett végkifejlet, a savó pedig....mit is mondjak....elkészítve, behűtve úgy, ahogy az lőn leírva, 2 kortyintás nem ment le a torkomon belőle.
Lehet közrejátszott az a gyermekkori emlék, amikor nyáron "kiadtak" falura, - mondván hagy erősödne, hízna egy kicsit ez a gyerek(Na ezt nem kellett volna!) - ahol személyes tapasztalatot szereztem arról, hogy a savót a bocákkal itatták meg. Szóval lényeg a lényeg ez utóbbi készítmény sem nyerte el a tetszésemet.

Na de ez nem azt jelenti, hogy másnak sem fog ízleni, mert joggal feltételezhető, hogy a hiba bennem van, hiszen a piacon vásárolt házi sajtot biztos nagyon is szeretném. Most csupán pontosítani szándékoztam a rábeszélő bejegyzésem, hogy mindenki tudja, hogy mennyiségben mire számítson, ha ilyen fába vágja a fejszéjét, na meg hogyan mérlegelje a házi sajt árát. Azok egész biztos, hogy mesterei ezeknek a dolgoknak és egész biztos nagyon finom és ízletes, így még gondoljuk hozzá azt is, hogy valójában mennyi tejből készülhetett.

A fotó a http://receptnaplo.blogspot.hu/2013/05/hazi-sajt.html oldalról lett mentve és nagyon jól mutatja az arányokat. Az 1 liter tejből készült és 4,2 dkg.

Eljött egy új hét...


2013. 09. 08.

Egy megható film, megtörtént események alapján


 A megbocsátás útja 

Egy férfi váratlanul elveszíti a feleségét és a kislányát, amikor azok szörnyű autóbalesetet szenvednek. Eleinte úgy tűnik, hogy az asszony figyelmetlenül kanyarodott ki egy parkolóból, később azonban kiderül, hogy két fiatal gyorsulási versenyt rendezett és talán ez vezethetett a tragédiához. A férfi ekkor ádáz csatába kezd az igazáért és azért, hogy megtalálják a bűnös fiatalokat.
     

    Köszöntöm a Máriákat!!

    Névreszóló, személyesebb üdvözlő lapokat találhatsz a képeslapos oldalamon.. Klikk rá a fejléc alatt ha érdekel!

    Kisasszony napján


    Kisasszony, olykor Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének emléknapja. Már a XI. században számontartott ünnepünk, amelynek a középkorban vigíliája és nyolcada is volt.

    Balassa strófa e szép napról:
     Ma született e világra
    Egy ékes kisasszonyság,
    Kinek kebléből bimbódzik
    Fölséges nagy uraság.
    Fellegek és az egek közt
    Ma tartatik vigasság,
    Az angyalok énekelnek,
    Zengenek a muzsikák.

    Szent Dávidnak sok húrját
    Bár egyenként verhetném,
    Szűzanyám kis pólyácskáját
    Én azzal tisztelhetném,
    Kissszonynak, Máriának
    Versét énekelhetném,
    Bölcsőcskéjét vigadozva
    Örömmel rengethetném.
     Mennyországnak királynéja…
    (egyházi ének)
    Mennyországnak királynéja,
    irgalmasságnak szent anyja.
    Tengernek ezer csillaga,
    üdvözlégy szép szűz Mária.
    Légy segítője népednek,
    az elveszett bűnösöknek.
    Kísérője istenednek,
    anyja lettél teremtődnek.
    Halleluja

    2013. 09. 02.

    Házi sajt készítése

    1 liter minél zsírosabb tejet kell felforralni (legjobb háztól, vagy piacon közvetlenül beszerezni, de van boltban csapolható is).
    Bilder oder Fotos hochladen
    Ekkor beleöntjük egy citrom levét. Fontos, hogy csak akkor, amikor már tényleg forr. Egy keveset forraljuk még, akkor különválik a sajt és a tejsavó. A sajtot ki lehet halászni egy lyukacsos kanállal.

    Használhatod így morzsalékos állapotában, vagy szeletelhető házi sajtot készíthetsz.

    Amit a morzsalékosból készíteni lehet:

    Olajon fűszereket pirítasz, és ebbe morzsolod bele a sajtot. Kitűnő csemege reggelihez szendvicshez, vagy beleteheted valamilyen rizses rakott ételbe. De morzsolhatod wokos zöldségek közé is, vagy főtt zöldségesbe, csak ez elején mindig pirítsd meg a fűszerekkel, hogy átvegye az ízüket. Kitűnő töltelék készül belőle a vegetáriánus töltött paprikához (rizs + sajt + fűszerek = töltelék).

    És ha szeletelt sajtra vágysz, akkor keverd el a kedvenc fűszereiddel, és lapítsd le egy éjszakára (mondjuk egy vízzel teli lábassal, de figyelj rá, hogy a sajtból szivárogni fog még a savó). Ebből szeletelhető sajtot kapsz, amit kiránthatsz, szendvicsre tehetsz, sőt bármibe belefőzheted, sütheted kockázva (mint a morzsoltat).
    Az ayurveda csak ezt a friss sajtot használja. Sokkal egészségesebb, mint bármely bolti sajt.

    A melléktermékből a tejsavóból egészséges, kellemes italt készíthetsz:

    a tejsavó, ami megmarad: a citromtól savanyú lett, tehát cukrozni kell (1 literből tejből készült mennyiségbe 6 kk fruktózt érdemes tenni), majd tegyél bele 1-1 csipet őrölt gyömbérport, őrölt szegfűszeget, és őrölt kardamomot. Inkább óvatosan, mert ezek erős fűszerek. És forrald még 5 percet. Kiváló reggeli vagy esti ital.

    2013. 09. 01.

    Ősz...

    Megint sokszínűségével megérkezett az Ősz.
    Újra elkezdődik az iskola, megint elkezdődik egy újabb tanév.
    A fák levelei lehullanak, az időjárás esősre vált,
    a diákok hangulata pedig hol derűsre, hol borongósra vált.
    Véget ér az ősz, jön majd a tél, mi pedig megbarátkozunk az új tanévvel.
    Mely sok küzdelmet, örömet, és bánatot ígér.

    *Csákvári Petra*

     
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...