2013. 03. 29.

Nagypénteki gondolatok

,,Az ember itt a földön nem is annyira lépésről lépésre vándorol, mint inkább keresztről keresztre száll. Már geometriai formáját tekintve is a kereszt: találkozás és ellentét. Tragikum és reménység egyszerre. A teljes kiszolgáltatottságnak és elhagyatottságnak ama metszéspontja, ahol a lélek egyedül képes önmagát végül is egészében és véglegesen Isten kezére adni.

Az első kereszt a gyermekkor keresztje. Félelemből és bizalomból ácsolták. A második kereszt a kamaszkoré. Egyik ágának fölismerés, másik ágának tévelygés a neve. A harmadik a felnőttkor keresztje, minden kereszt közül talán a legmeredekebb. Most kell beilleszkednünk a világba, s ugyanakkor megtanulnunk lemondani róla. Most kell leginkább ellenállni a föld vonzásának, a szeretet és igazság vér szerinti értelmezésének. Az utolsó kereszt az öregkoré. Olajfák kertje, agónia a neve. Három fajtáját ismerjük. Az egyik Jézusé. A másik a jobb, a harmadik a bal latoré. Jézus barátságába fogadja a jobb latort, de egyetlen ítélkező szava sem volt a bal latorhoz. Kihűlő és elnémuló ajka egyetlen nagy imádság volt - valamennyiünkért. 
A kereszt az egyedül lehetséges haza jóhíre."

(Pilinszky János)

2013. 03. 28.

Ma az utolsó vacsorára emlékezünk

Az utolsó vacsora említése a keresztény ember számára Jézusnak és 12 apostolának Jézus elfogatása előtti utolsó közös vacsoráját jelenti.
Első írásos említése Pál apostoltól származik:

*Mert én az Úrtól vettem, a mit néktek előtökbe is adtam: hogy az Úr Jézus azon az éjszakán, melyen elárultaték, vette a kenyeret, És hálákat adván, megtörte és ezt monda: Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, mely ti érettetek megtöretik; ezt cselekedjétek az én emlékezetemre. Hasonlatosképen a pohárt is vette, minekutána vacsorált volna, ezt mondván: E pohár amaz új testamentom az én vérem által; ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre. Mert valamennyiszer eszitek e kenyeret és isszátok e pohárt, az Úrnak halálát hirdessétek, a míg eljövend.*
Pál apostolnak a Korinthusbeliekhez írt első levele 11,23–26

2013. 03. 26.

Elszomorító idő van...

 ...fáznak a rügyecskék, a madárkák. Bizony voltak már rügyecskék. Van egy virágládám az erkélyen, amiben kövirózsa és más pozsgások vannak, de van benne szappanfű is...és bizony szegényke nagyon megörült a szép időknek és elkezdett rügyezni. Ha lent van a földön, észre sem veszem, de a szemem előtt van.
Most az egész láda végig betakarva vagy 4 cm-es hóval és most is esik.

Én ilyen nagyhétre még nem emlékszem, de a húsvétunk sem lesz napfényesebb, ahogy a nagytudású meteomókusok ígérik. Szegény tulipánhagymáim az ablakban is elindultak, most állnak, toporognak. Nem merem melegebb helyre tenni, mert attól csak nyúlnának felfelé minden erő nélkül.


**A mag nem tudhatja, hogy mi fog történni; a mag soha nem látta még a virágot. És a mag el sem hiszi, hogy ott rejlik benne a gyönyörű virág lehetősége. (...) A mag eddig biztonságban volt, akár ezer évig is biztonságban lett volna - a csíra számára azonban rengeteg a veszély. De a csíra elindul az ismeretlen felé, a nap felé, a fény forrása felé, anélkül, hogy tudná "hová?" és "miért?" Hatalmas keresztet kell cipelnie, de a magot megszállta egy álom, és ezért nekivág az útnak. Ugyanilyen az ember útja is. Nagyon viszontagságos. Sok bátorság kell hozzá.**

2013. 03. 24.

Áldás és fohász


Szűz Mária édesanyjáról...

...Szent Annáról olvastam egy legendát a napokban, csak úgy, véletlenül elém került, amikor a Wikipédiában teljesen más témában keresgéltem. Őszintén bevallom, semmi ismeretem nem volt róla. Ezt a legendát nyújtom most át Nektek:

Szent Anna asszony a keresztény és az iszlám hagyomány szerint Szűz Mária édesanyja volt.
Az Újszövetség semmit nem mond Szűz Mária szüleiről.

A legenda szerint Szent Anna szüleit Stolanusnak és Emerenciának hívták, és Betlehemben éltek. Anna a Názáretben élő Joachimnak lett a felesége, s mindketten Júda nemzetségéből és Dávid házából származtak. Húsz évig éltek már együtt, de nem volt gyermekük. A vagyonukat három részre osztották: egy részt maguknak tartottak meg, a másik részt a templomnak és a papoknak adták, a harmadik részt pedig szétosztották a szegények között. Anna, aki keservesen bánkódott gyermektelenségük miatt, megfogadta, hogy ha gyermeke születik, azt a templom szolgálatára szenteli.
Gyermektelenségük fájdalmát tovább fokozta egy eset: a templomszentelés ünnepére fölmentek Jeruzsálembe, és Joachim áldozati ajándékot akart felajánlani, de egy Iszakár nevű pap visszautasította az ajándékot azzal a megokolással, hogy bűnös kézből nem fogadja el. Joachim házasságának terméketlenségét ugyanis bűnössége nyilvánvaló jelének látta.
Joachimot ez a megszégyenítés olyan érzékenyen érintette, hogy hazatérve elhatározta: nem marad többé a városban, hanem elbujdosik az erdőkbe és a mezőre a pásztorok közé. És így is tett. Nem sokkal később azonban megjelent neki Isten angyala és megvigasztalta. Megígérte neki, hogy imádságaiért és alamizsnáiért Anna gyermeket szül, mégpedig egy leányt, akit majd Máriának kell nevezniük. Az angyal azt is megmondta, hogy a gyermek fogantatásától fogva telve lesz Szentlélekkel. Szava igazsága mellé jelül azt adta, hogy Joachim menjen föl Jeruzsálembe hálát adni Istennek, és a templomban, az Aranykapunál találkozni fog a feleségével, akit ugyanígy angyali jelenés indít arra, hogy a templomba menjen. Úgy is történt. Joachim és Anna az Aranykapunál találkoztak, boldogan elmondták egymásnak a látomásukat, majd hálát adván Istennek, visszatértek otthonukba, Názáretbe.
Anna az ígéret szerint fogant és megszülte a kislányt, akit Máriának neveztek el. A két jámbor szülő betartotta fogadalmát, és Máriát három éves korában a templomnak ajánlották föl. Joachim ezután hamarosan meghalt.
Anna másodszor is férjhez ment egy Kleofás nevű férfihoz, kitől ismét lánya született, és azt is Máriának nevezték. Kleofás halála után Anna harmadszor is férjhez ment egy Salamon nevű férfihoz, akitől újra leánygyermeket szült, és e harmadik lányt is Máriának nevezték el.

A legenda azt is tudja, hogy Anna még élt, amikor a Szent család Nagy Heródes halála után visszatért Egyiptomból, és megláthatta a kicsi Jézust. Lelkét angyalok vitték Ábrahám kebelére, és amikor az Úr Jézus fölment a mennybe, őt is a mennyországba vitték.

Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Anna#Lesz.C3.A1rmazottai

2013. 03. 22.

Fimajánló ma estére

Ha van időd és kedved, a FEM3 kivételesen két jó filmet ad ma este. Az egyik most megy, az Álom Afrikáról, Kim Basingerrel.

A másik utána a Hullámok hercege Barbra Streisanddal és Nick Nolteval. Ez utóbbi egy nagyon megrázó, komoly, szép film.
Az elsőt nem tudnám megmondani, hogy miről szól, de nagyon megmaradt bennem a címe és biztos nem véletlenül. A másik maradandó élmény lesz, ha megnézed....szerintem!! Streisand a producere, rendezője is, ha jól emlékszem.

Jó szórakozást kívánok!

Ma találtam...

A táltos éneke
(Árpád imája)

Boldog Isten! Nézz ránk a magos egekből,
Áraszd ránk mosolyod fénylő napszemedből!l
Nemzetek Istene! Add nekünk e földet!
Magyarok Istene! Tarts meg itt bennünket!

Évezredeken át, áldd meg életünket!
Viharban és vészben oltalmazz meg minket!
Adj szívünkbe békét, derűs boldogságot,
Ne érezzük soha a hontalanságot!
Duna, Tisza partján magyar szóval áldjunk,
Ez legyen örökké a mi szent országunk!
Legyen minden magyar a te fénygyermeked,
Pihentesd meg rajtunk áldott tekinteted!

Nap, mint nap...

...a bajaimmal vagyok elfoglalva. Kúrálok, javulok, visszaesek...aztán kezdődik minden elölről. Az összes problémám közül talán a kötőhártya gyulladásból már sikerült kimásznom, a csípő és derékfájásom állandó, a folyikorromtüsszögökköhögök napról napra változik. Hol van, hol nincs.

Egyre jobban az a meggyőződésem, hogy a szellőztetések teszik be nálam az ajtót, esetleg visszatért a pollen allergiám. Hosszú évek óta nem volt, de most megint erre gyanakszom. Ma még ez az erős szél is tetézte a bajt, a fejembe hasogat és ezen a fajtán az Algopyrin sem segít. Tűrök neki.

Tegnap este kicsit jobban voltam, a konyhaablakomban megcsináltuk a tavaszt.
Sajnos a telefonom nem képes ennél többre(vagy rosszul állítom be), ha fénnyel szemben kell képet készíteni.
Itt a színek nem is érvényesülnek, de igazság az, hogy a szabad szemnek sem. Csak kívülről lehet látni színeiben az egészet. Nem kiabálós, pasztell színek és az állandó szúnyogháló sokat vesz el a szépségükből.

Most a fekvős napokon fedeztem fel ezt módszert, aminek a neve kikirami.  Az indítása olyan, mint az origamié, speciális hajtogatással indul, aztán a vágás már a készítő fantáziájára van bízva.
Ha kedvet kaptál hozzá, íme egy videó a hajtogatás titkáról és egy kép a mintákhoz:

2013. 03. 18.

Hátha most sikerül...

...megnéznetek ezt a vígjátékot, amit a múltkor letiltottak. Egy aranyos vígjáték Barbra Streisanddal és Jeff Bridgessel.


2013. 03. 17.

Talán pendülök, vagy mégse???

Rég jártam itt...ezt csakis magamnak köszönhetem. A szemem sajnos időszakosan javult a gyulladásból, úgy gondoltam már nem kell csepegtetnem....tévedtem, kellett volna. Tegnaptól megint rosszabbodott és most mindkét szemem be van gyulladva.
Sajnos a csípőm, derekam  sem igazán javul. Na de vígasztal az a tudat, hogy ezekbe az emberek nem szoktak belehalni, így várhatóan én sem fogok. Csak ne lennének olyan hosszúak az éjszakák!!! Tulajdonképp most is a neten lógok, de csak a Pinteresten, azt tudom fekve is mívelni.

Remélem nem került senki bajba közületek az ítéletidőben és már csak az igazi tavaszt kell várnunk.
Esti fohász
Te védj meg, Istenünk, ha virrasztunk, s ha alszunk, őrizd álmunkat: hadd legyünk Krisztussal ébren, s elnyugodjunk, biztonságban, békén. Ámen






2013. 03. 11.

Innen eü.szabadságon leszek...

... hírtelen és nagyon heves kötőhártya gyulladásom kezdődött tegnap, ami mára csak fokozódott. Már el vagyok látva szemcseppel, de várhatóan így is át fog terjedni a másik szememre is.
Egyelőre a csepp hatását csak kevésbé érzem, legjobb lehunyva tartani. Mivel feltételezhetően allergiás eredetű, lehet hosszadalmas lesz, majd meglátjuk...

Szép tavaszias napokat kívánok minden kedves Errejárónak!!

Cipő elment örökre...


A csend beszél tovább, helyettem Ő mondja el,
a csend beszél tovább, helyettem Ő énekel.
Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet,
elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat...
A csend beszél tovább, helyettem Ő mondja el,
a csend beszél tovább, helyettem Ő énekel.
Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet,
elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat...
Akkor is hallod a hangomat, hogyha fáj, hogyha nem szabad,
mindig itt vagy, és ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet...

Útravaló áldás, így a hétfői napon..



  Legyen áldás az úton, amit ma kezdesz el!
Tegye jóvá az Isten, amit te rontasz el!
Kérjük ragyogja lénye lábad elébe a fényt.
Lásd meg, hogy utadon isteni oltalom vigyáz rád, szeretve félt!

Legyen áldás az úton, amit ma kezdesz el!
Legyen vígasztalásod, ha majd szenvedni kell!
Legyen erőd szeretni, utolsó lenni, ha kell!
Szívesen szolgálni, hálával áldozni, Jézusra mutatni fel!

Legyen áldás az Úrtól, amit ma kezdesz el!
Kérjük kísérjen végig, amíg úton leszel:
boldog lehess és érezd, hogy a te élted Övé!
Érezd, hogy szeretünk, szívünkkel kísérünk életünk célja felé!

2013. 03. 10.

A szeretet nem pótolja semmi

 Lehetsz milliomos, lehet zsáknyi pénzed
- lehet a másikat kevesebbnek nézed.
Lehet, hogy kincsekből építed világod,
de ez illúzió! Egyszer majd belátod.

Ahol pénz az isten, holtak ott a lelkek,
a földi pokolban sosem ünnepelnek.
Örök a sötétség, nincsen fény, csak árnyék,
betegség és közöny, mindaz, ami vár még...

Mert a szeretetet nem pótolja semmi.
Ne hidd, hogy anélkül tudnál gazdag lenni!
Üres lenne szíved, meghalna a lelked,
csak azok gazdagok, kik szívből szeretnek.

Őrizd hát magadban a szeretet csodáját,
Viseld az arcodon a mosolyod báját.
Ne sajnáld másoktól, oszd úton-útfélen!
Nyáron árnyat adjon, melegítsen télen...

Amit megszereztél oszd szét a világnak,
s hiszem, hogy holnaptól, boldogabbnak látlak.
Kincseket, ha meghalsz, nem vihetsz magaddal,
bánj hát bőkezűbben a jó indulattal.

A felhalmozott pénz nem teremt világot!
Ültess hát kertedbe fákat és virágot!
Lásd meg körülötted a csodát, a szépet,
akard megismerni, miről szól az élet.

Mert a szeretetet nem pótolja semmi.
Ne hidd, hogy anélkül tudnál gazdag lenni!
Üres lenne szíved, meghalna a lelked,
csak azok boldogok, kik szívből szeretnek.

(Aranyosi Ervin)

Jöjj kérlek....

Az éjjel a nemalvós időszakomban megnéztem a Sebő együttes és Sebestyén Márta  koncertjét. Ott mászott a fülembe ez a dallam. Azóta nem is akar kijönni onnan. Mondjuk a szöveg már nem annyira, de azért megkerestem, hogy felrakjam, megőrizzem magunknak. Természetesen ez egy régebbi felvétel, mert miért is volna friss az ilyen számokból...ma már a hangnélküli, dallamtalan a menő.  No de ne szóljak egy szót sem, mert végülis akadt belőle a YT-n, így meghallgathatjátok ezt a bolgár népdalt.


Ma nem teszek semmit sem

Most nem sietek,
most nem rohanok,
most nem tervezek,
most nem akarok,
most nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

Most megnyugoszom,
most elpihenek
békén, szabadon,
mint gyenge gyerek,
és nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

S míg ölel a fény
és ölel a csend,
és árad belém,
és újjáteremt,
míg nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten,

új gyümölcs terem,
másoknak terem,
érik csendesen
erő, győzelem...
ha nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

Túrmezei Erzsébet

2013. 03. 07.

Tavaszi zsongás


Szép gondolatok a szeretetről

Jól tudom: a fényt a szemem itta, a dalt a fülem fogta, a simogatást a kezem érezte, szép utakon a lábam vitt, és a gondolatok a fejemben születtek, mint az ég távoli villódzása, de mindezt a szívem gyűjtötte össze, és belőle lett minden, ami Szeretet.
*Fekete István*
 A szeretet a hûség csontvelõje, a jámborság ütõere, a lelkierõ izma, úgyszólván, maga az élet.
*Spurgeon*
 Aki szeret, aki mindig szeret, nem ér rá panaszkodni és boldogtalannak lenni.
 *Joseph Joubert*
 A szeretet nem adó, nem követelés, mely mögött ott áll a végrehajtó. A szeretet úgy árad, mint a napfény: csöndesen és állandóan – egyedül a maga csodatévõ hevétõl.
*Hekler Antal*
 A szeretet lángjaiban a legkeményebb vasnak is meg kell olvadnia. Senki sem téríthet el engem ettõl a meggyõzõdéstõl, mert a tapasztalás tanított meg reá. *Gandhi*
Fiacskáim, ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal. *Biblia (János 1. levele)*

Hét csoda

 Tudod, mi volt a hét csoda?
egy újszülött kis homloka,
egy falevélen az az ér,
amely a gyökeréig ér,
egy szó mely idejében jött,
egy darab ég a csend fölött,
egy kéz, amely utánad nyúlt,
mikor csillagod földre hullt,
télen egy jó meleg szoba,
s ha szépen érkezel... ODA.
Szabó Éva

2013. 03. 05.

A szükséges C vitamin mennyisége és Szentgyörgyi Albert


A multivitaminoktól eltérően, a C-vitamin szerepe már jól meghatározott, első alkalmazója Szent-Györgyi Albert (1893-1986) volt, aki a C-vitamin fontosságát bizonyította be.
Ez annyira sikerült, hogy orvosi és élettani Nobel díjat kapott érte (1937). Ő maga eleinte 1.000mg, később 4-5.000mg, idős korára pedig 8.000 mg C vitamint szedett télen-nyáron. 93 éves koráig élt, szellemileg, testileg frissen. Érdekes mód, valahogy elfelejtette a társadalom ezt a neves díjat, ugyanakkor nagyon sok a tévhit a C-vitaminnal kapcsolatban. Valahogy egy téves szemlélet uralkodik a világon, ez a szemlélet dominálja az orvosi oktatást, így aztán nem csoda, hogy a legtöbb, főleg idősebb orvos, erősen tiltakozik a C-vitamin használata ellen, mondván inkább káros, mint hasznos. A fiatalok között azért akad kivétel, olyan, aki maga is érdeklődik a vitaminok iránt és hajlandó annál több információt begyűjteni és feldolgozni, mint amennyit az egyetemen kap.

A mai, hivatalosan javasolt napi C-vitamin mennyiség 60mg. Ez egy hihetetlenül alacsony érték. Honnan származik ez a szám? Annak idején Adolf Hitler számoltatta ki orvosaival, hogy mi az a minimális C-vitamin mennyiség, amit biztosítania kell katonái számára, hogy elkerüljék a skorbut (C-vitamin hiány) utolsó, legsúlyosabb fázisát. Ez az érték szerepel ma is, a hivatalosan ajánlott mennyiségként. Pedig már akkor is ki tudták számolni, hogy ez a minimális, végső mennyiség. () Valószínűleg azért uralkodik ma is ez a szám, mert olyan silányak az ételeink, hogy ennél lényegesen nagyobb C-vitamin mennyiséget képtelenség belepréselni.

 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

 Ami az iskolakönyvekből kimaradt
Szent-Györgyi Albert egy különleges ember volt. Mai szemmel Bill Gates-hez lehetne hasonlítani.
Spirituális volt és szabadkőműves, radikális újító. Azt tanította és bizonyította, hogy minden betegséget meg tud gyógyítani C-vitaminnal.
Ezen felvilágosító munkássága olyan sikeres volt, hogy megfenyegették, hogy megölik. Ő azonban nem hátrált meg. Mivel ténylegesen nem vállalták fel, hogy megöljék, ezért kompromisszumot kötöttek vele.

@@@@@@@@@@@@@@@@@

Én a természetgyógyászom tanácsára télen 4800 mg, nyáron a természetes pótlás lehetősége miatt 2400 mg dózisban szedem.Lehet ezért vagyok még mindig köztetek??

Ha szeretnél tovább olvasni a C vitamin mennyiségének fontosságáról: http://www.suniland.hu/csak-nalam/c-vitamin-es-szent-gyorgyi-albert#more-1750


Tavaszi hangok

...most sajnos csak videóról

2013. 03. 04.

Tavaszthozó képek












Okuljatok!!!

Szinte szűnni nem akaró fejfájást okoztam magamnak a hétvégén. Senkit nem hibáztathatok, a bajt csak magamnak köszönhetem.

Mielőtt megrendeltem volna az erkély felújítást, felhívtam a biztosítót, hogy érdeklődjek, mondtam is, hogy egyelőre csak érdeklődöm. Elmondtam, hogy a 4 tábla drótüvegből 3 el van repedve, nem tudom mikor repedt el, az is lehet, hogy így vettem a lakást. A kisasszonynak csak annyi hozzáfűznivalója volt, hogy akkor csak 3 táblát tudnak majd fizetni, most fotózzuk le, aztán ha kész a képeket a számlával együtt küldjem el nekik. Egyeztette még a cipőm méretét is, majd közölte, hogy SMS-ben megküldik a kárszámot, azt a számlára rá kell írni. Ekkor meg is lepődtem, és mondtam is, hogy még egyelőre csak érdeklődtem. A kárszám másnap megjött, az elmúlt héten meg valamelyik nap megérkezett az elutasítás, írván, hogy így vettem a lakást, a kárigény nem jogos.

Ha a kisasszony akkor engem kapásból elutasít, meggondolom jobban, hogy megcsináltatom-e ennyire, hiszen így csak az üvegezés volt 61 eFt, ami most szépen elúszott. Levágni, toldani is lehetett volna a szomszédéból esetleg, szóval mindenképpen olcsóbb megoldást kerestem volna, mert có-có a 91 eFt nyugdíjamból meg kell gondolnom mire futja, mert így is a lányomtól kapok hozzá apanázst, hogy normálisan, mindenem meglegyen.

Első felindulásomban még az elutasítást is széttéptem(ki nem dobtam), pedig azóta ezen rágom magam, hogy azért nekik is van felelősségük ebben.  Még ha a naív őszinteségemnek köszönhető is a helyzet,  akkor is. Szóval nem csak nekem kellene bűnhődni, még ha sajnálom a kisasszonyt, akkor is. Eleve miért adtak kárszámot??
Már akkor el kellett volna utasítani...szerintem!

Jókívánság a hétre





Ragyogó, csodálatos, minden szempontból sikeres hetet, hozzá jó egészséget kívánok minden kedves Olvasómnak!!

2013. 03. 03.

Tavasz-várás


Érzed? Jön a tavasz, a fák alá
már tarka-fátylú verőfényt havaz.
A messzeségből hírnök érkezett:
madár lebeg a rónaság felett
s fény szállt a holt avarra: Hóvirág.

Ugye testvér,
csábítanak most halk melódiák,
ezer kis visszatérő róna-dal.
S ugye neked is tarka a világ,
s az álmaid megannyi könnyű lepkék:
már nemsokára zöldül a levél,
és visszaszáll a tavasz és a fecskék,
és a fecskékkel ő is visszatér…

Ha jönne már…
ugye testvér, megálmodod mi lenne?
S egy kis meleg
belopódzik halkan a szívedbe 
*Wass Albert*

Egybecsengnek bennem...

A különböző vallások harmonikusan egybecsengnek bennem.

Egy Isten van, mindegy, hogy minek hívjuk mi emberek. Egyetlen út, a szeretet vezet hozzá.

A vallások közötti különbségek csupán a földrajzi helyhez köthetőek, valamint a külsőségek mások.

A hely és az idő pedig csak földi kategóriák, kizárólag nekünk, embereknek fontosak.

(Határokat is mi húztunk magunk köré. Isten nem rajzolt a térképre országhatárokat. Láttad már fentről, pl. a repülőgépről?)

Isten nagyonis felül tud emelkedni :) azon, hogy mi miképpen imádjuk...

Vallásháborúk? Gyűlölet? Kirekesztés? Mekkora tévedések!

Fény létezik és sötétség, majd újjászületés. A többi csak toldás. Ahogyan a nappalt felváltja az éj, majd újra hajnalodik. Amíg világ a világ...

Katolikusnak kereszteltek, materialistának neveltek, saját utam volt. Evangélikus a férjem, az egyik keresztlányom református. Mindenféle barátaink vannak. A keresztény és a buddhista tanítások ugyanarról a lényegiről szólnak.


Életről, halálról és feltámadásról. Örökkévalóságról. 
És így gömbölyű a világ, ahogy van :) 
Valamint gyönyörűek a színek... 
 
                                                                                                Szeretettel, Zs

Reményik Sándor:

Ne ítélj
Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

Istenem, add, hogy ne bíráljak:
Erényt, hibát és tévedést
Egy óriás összhangnak lássak –
A dolgok olyan bonyolultak
És végül mégis mindenek
Elhalkulnak és kisimulnak
És lábaidhoz együtt hullnak.
Mi olyan együgyűn ítélünk
S a dolgok olyan bonyolultak.

Istenem, add, hogy minél halkabb legyek –
Versben, s mindennapi beszédben
Csak a szükségeset beszéljem.
De akkor szómban súly legyen s erő
S mégis egyre inkább simogatás:
Ezer kardos szónál többet tevő.
S végül ne legyek más, mint egy szelíd igen vagy nem,

De egyre inkább csak igen.
Mindenre ámen és igen.
Szelíd lepke, mely a szívek kelyhére ül.
Ámen. Igen. És a gonosztól van
Minden azonfelül.

forrás: http://liliom.lapunk.hu/

2013. 03. 02.

Tavaszhozó kreatívságok





Gyümölcsfák, virágzó bokrok ágait tegyük vízbe, napos helyre a lakásban. 1-2 héten belül gyönyörűen kivirítanak, előrébb hozva a virágzó tavaszt.

A babarózsa, vagy a japánbirs ágait ha kivirágoztattuk, ilyen koszorúba fonva csodás belépő lehet az ajtónkon.
Ezek az én tápoldatos vízbe, kavicságyra ültetett tulipán hagymáim.
Nagyon szépen fejlődnek.

Tavaszhozó Tavasztündér

Varázspálcám suhogása
felkelti a vidéket.
A tél végi utazásra
barátaim kísérnek.
Varázsigém hatalmával
elaltatom a telet.
Faágakra rásuhintva
ébresztem a rügyeket.
Virág nyílik ahol járok,
ágak végén tipegek.
Tündérszárnyam nyomában már
ott virít a kikelet 

Mentovics Éva

Vivaldi:Tavasz
 

Áprily Lajos: Március

A nap tüze, látod,
a fürge diákot
a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt.
Csengve, nevetve
kibuggyan a kedve
s egy ős evoét a fénybe kiált.

Régi, kiszáradt
tó vize árad,
néma kutakban a víz kibuzog.
Zeng a picinyke
szénfejü cinke
víg dithyrambusa: dactilusok.

forrás: szepkepek.bloglap.hu

2013. 03. 01.

Túl vagyok rajta

Jó, hogy alaposan felkészültem. Első nap volt koszos, poros, büdös. Sajnos nem lehetett a mestereket kizárni az erkélyre, mert a kábelek miatt az ajtó nem volt zárható. A szag volt számomra elviselhetetlen...borzasztó szaga van a flextől égő vasnak. Attól féltem, hogy befulladok, aztán rohanhatunk az ügyeletre, de végül megúsztam. A mesterek nagyon rendesek voltak, amennyire tudtak, igyekeztek kevés galibát okozni.

Sajnos másnap reggelre esett egy kis eső, na akkor lett a mocsok behordva. Na de már minden le és fel van puceválva, túl vagyunk rajta. Sajnos a policarbonát, amit mostanában használnak az üveg helyett, szinte teljesen átlátszó, hát ezt nem szeressem, annak ellenére, hogy nem szeretek az erkélyre pakolni minden felesleges kacatot, mint egyesek teszik. Ki fogok ellenszerként találni valamit.

Két oldalra csináltattam szélfogót, de csak 1 m magasságig, azt is csak Fáni miatt, mert neki nem elég az erkély, a szomszédos ablakok párkányára pályázik és emiatt már 3x leesett a harmadikról. Az utolsó esése után, csináltattam horgászhálót a kellő méretre, az volt felrakva, de hamar szétment, pedig erősebbnek gondoltam, mint a direkt e célból kapható háló.  Ezért lett a szélfogó csináltatva, de spórolási szándékkal nem a következő erkélyig.

Ma reggel érkezik a lányom Szotyossal, kérdezi, te nem látod, mit csinál Fánika az erkélyen? Nem, nem láttam. Ő lentről látta, hogy ágaskodik a szélfogó szélén, mert annak tetejére pályázik.
Uram Atyám!! Hogy magyarosan fejezzem ki magam, adtam a kakinak egy pofont, nem lehetek nyugodt, ha kiengedem. Igaza van a gyerekemnek, ha megint leesik és nem ússza meg baj nélkül(eddig sikerült neki), az orvos többe fog kerülni, mint amennyit most spóroltam. Megint beigazolódott, hogy nem mindig az olcsó a takarékos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...