2013. 02. 25.

Fennforgás van...

...erkélyfelújítás formájában. Ez a ház a 80-as évek elején épült, azóta nem sok panelprolinak tellett rá, hogy felújíttassa. Az enyém talán soha nem kapott még festéket sem. Így vettem 2008-ban, aztán a felújítás végére nekem sem futotta, ...maradt. Tavaly a szomszéd ház 8. emeletéről az egyik előlap keretestől, üvegestől a földszinten landolt. Csodával határos, hogy a világos nappal ellenére, nem járt arra senki.
De jelzésnek nagyon jó lett, mert azóta én is aggódva figyelem az enyém sorsát, remélem holnapig kibírja. Reggel jön a szaki, megoldja a problémát. Én összehúzódom, ígérem átvészelem a mesteri megpróbáltatást....herótom van tőlük.
Ezek nem leszerelik, elviszik, megdolgozzák, visszarakják. Neeem, ezek mindent itt csinálnak a 4 nm-es erkélyen, meg gondolom a lakásban...a mocskot is. Na, majd kiheverem.... és jövök.

2013. 02. 24.

Tanmese a boldogság titkáról

Sok-sok évvel ezelőtt élt Indiában egy bölcs, aki azt mondta, hogy egy nagy titkot őriz egy varázs ládában, ami az élet minden területén sikeressé teszi, és ezért a világ legboldogabb emberének tartja magát. Sok irigy király ajánlott neki hatalmat és pénzt, még meg is próbálták ellopni a ládát, mind hiába. Minél jobban próbálkoztak a megszerzésével, annál boldogtalanabbak lettek, mert az irigység nem hagyta élni őket. Így teltek-múltak az évek és a bölcs egyre boldogabb lett. Egy nap egy kisfiú toppant be hozzá és azt mondta:
- Uram, én is határtalanul boldog szeretnék lenni, mint te. Megmutatod nekem, hogyan érjem el a boldogságot?
- A bölcs a gyermek tisztaságát és egyszerűségét látva így szólt:
- Neked megmutatom a boldoggá válás titkát. Gyere velem és nagyon figyelj:
Valójában két ládában őrzöm a boldogság titkát, a szívemben és az eszemben. A nagy titok pedig nem más, mint egy lépésekből álló sorozat, amit életed végéig követned kell.

Az első lépés azt, hogy tudd: Isten minden dologban ott van és ezért szeretned kell Őt, és hálát adnod Neki, mindazért, amid van.

A második lépés, hogy szeresd önmagad és minden nap lefekvéskor és felkeléskor ki kell jelentened:
- Én fontos vagyok, képes vagyok, értékes vagyok, okos vagyok, kedves vagyok, sokat várok magamtól, nincs olyan akadály, amit le ne tudnék győzni. Ezt hívják magas önbecsülésnek.

Harmadik lépés, hogy a gyakorlatban is megvalósítod, amit magadról állítasz. Vagyis ha azt gondolod, hogy okos vagy, viselkedj okosan; ha azt gondolod, hogy képes vagy, tedd meg amit kitűzöl magad elé; ha azt gondolod hogy nincs akadály, amit ne tudnál legyőzni, akkor tűzzél ki célokat az életedben és harcolj értük amíg el nem éred. Ezt a lépést motivációnak hívják.

Negyedik lépés, hogy ne irigyelj senkit azért, amije van, vagy ami ő maga, ők elérték a céljukat, te érd el a sajátjaidat.

Ötödik lépés, hogy ne őrizgess a szívedben haragot senki iránt; ez az érzés nem fogja hagyni, hogy boldog légy. Hagyd, hogy Isten törvényei tegyenek igazságot, te bocsáss meg és felejts.

Hatodik lépés, hogy ne vedd el azt, ami nem a tiéd, emlékezz, hogy a természet törvényei szerint, ha valakitől elveszel valamit, akkor holnap elvesznek tőled valami értékesebbet annál, amit elvettél. Fizesd meg a tartozásodat, add vissza, ami nem a tiéd, kérj bocsánatot, add oda mindenkinek azt, ami megilleti. Így biztosítod a békédet.

Hetedik lépés: Ne bánj rosszul senkivel. A világ minden élőlényének joga van ahhoz, hogy tiszteljék és szeressék.

És végül a nyolcadik lépés. Mindig mosolyogva kelj fel, és fedezd fel a szépséget és a jót a téged körülvevő dolgokban, gondolj bele, hogy milyen szerencsés vagy, amiért annyi mindened van, segíts a többieknek, anélkül, hogy arra gondolnál, hogy semmit sem fogsz kapni cserébe; figyeld meg az embereket és fedezd fel bennük a jó tulajdonságaikat, nekik is add át a titkot, hogy győztessé váljanak, és így BOLDOGOK LEGYENEK.

Köszönöm, köszönöm


Reggeli ima


Urunk Jézus Krisztus, 
világ világossága!
Te vagy az Út, amelyen ma járok,
Te vagy az Igazság, amely vezet engem,
Te vagy az Élet, amelyet megtalálok.
Add nekem szeretetedet,
hogy újra megtaláljalak az emberekben.
Adj nekem türelmet és nyugalmat,
és őrizz meg engem szeretetedben!
Urunk, szent Isten!
Amit küldesz, elfogadom:
Sikert és kudarcot, örömet és gondot.
Könyörgök hozzád mindazokért,
akik a mai napot gonddal,
félelemmel vagy fájdalommal kezdik.
Kísérj minket, védj minket,
őrizz meg minket.
Köszönöm neked az új napot.
Ámen
(Jörk Zink)

2013. 02. 23.

Ki mit választ:

az elcsendesedéshez Mozart csodálatos zenéje:


Vagy egy lélekemelő, megrázó film:Az aranykezű sebész

Ezzel kapcsolatban lenne egy kérésem: a film végén lévő felirat, amiből  nagy valószínüséggel a szereplők további sorsát tudhatnánk meg, sajnos nem lett szinkronizálva. Nem tudná ezt közületek kedves Olvasóim valaki lefordítani??
Nagyon hálás lennék!!

 A történet, amiről ez a csodálatos film szól:
A világhírű amerikai idegsebész, Dr. Ben Carson Németországba utazik 1987-ben. Egy, a fejüknél összenőtt ikerpárt kellene megoperálnia, ám a műtét eredményessége bizonytalan. Végül mégis elvállalja a beavatkozást, ám időt kér, hogy tanulmányozza az esetet. Negyedszázaddal korábban az afroamerikai kisfiú, Ben arról álmodozott, hogy orvos lesz, ám ahhoz, hogy ezt valóra váltsa, hihetetlen nehézségeket kellett legyőznie. Igazából semmi esélye sem volt, hiszen csonka családban, szegényes környezetben, egy előítéletekkel teli világban nőtt fel. Sokat köszönhet az édesanyjának, aki a nehézségek közepette is mindenben támogatta, mindenekelőtt a hitében, hogy beváltja az ígéretét.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8t6DMRT7PMI

A tavaszhoz




Ifjú lánya a vén télnek,
Kedves kikelet,
Hol maradsz? mért nem jelensz meg
A világ felett?
Jöszte, jöszte, várnak régi
Jóbarátaid;
Vond föl a kék ég alatt a
Fák zöld sátrait.
Gyógyítsd meg a beteg hajnalt,
Beteg most szegény,
Oly halványan üldögél ott
A föld küszöbén;
Áldást hoz majd a mezőre,
Ha meggyógyítod:
Édes örömkönnyeket sír,
Édes harmatot.
Hozd magaddal a pacsirtát,
Nagy mesteremet,
Aki szép szabad dalokra
Tanít engemet.
S ne feledd el a virágot,
Ne feledd el ezt,
Hozz belőle, amennyit csak
Elbír két kezed.
Nagyobbodtak a halálnak
Tartományai,
S bennök sokan a szabadság
Szent halottai;
Ne legyenek szemfedőtlen
Puszta sír alatt,
Hintsd reájok szemfedőül
A virágokat!

Petőfi Sándor

Olyan régen volt kacara, pedig fel van írva receptre

Egyik nap megy haza a férj munkából és mondja neki a felesége, hogy elromlott a villanykapcsoló.
Erre a férj: Hát aztán, mi vagyok én, villanyszerelő?
Második nap szintén megy haza a férj a munkából mondja neki a felesége, hogy nem jó a csap, állandóan csöpög a víz.
Férj: Hát aztán, mi vagyok én vízvezeték szerelő?
Harmadik nap ismét megy haza a férj és látja, hogy jó a csap a kapcsoló. Megkérdezi a feleségét, hogy mi történt.
Hát, azt mondta a szomszéd, hogy ő szívesen megcsinálja, de csak egy feltétellel. Vagy sütök neki valami finomat, vagy lefekszem vele.
Férj: És?
Feleség: Mi vagyok én cukrász?

2013. 02. 22.

Atyám,...



...a Te kezedbe teszem le, ennek a napnak alkonyát. Nem olyan már, mint amilyen reggel volt, amikor nekünk ajándékoztad. Nagyon megszürkítette jó szándékaimnak meghiúsulása és annak a tehernek a súlya, amelyet te szabtál ki rá. Mégis tudom, Uram, hogy amikor lámpám fénye kihunyt, befogadsz engem gyarló emberi mivoltomban megértő szeretetedbe és véghetetlen nagy nyugalmadba. Én akkor csak állok csendesen előtted, hiszen mást nem tehetek, és beismerem kicsinységemet végtelen nagyságod előtt. S ha megengeded, hogy ismét megláthassam napodat, nézd, Uram, itt vagyok, mindenre készen, teérted! Ámen

2013. 02. 21.

Napfényt loptam, hoztam..., hogy jókedvünk legyen

* A jókedv olyan, mint egy villámlás,
amely egy tündöklő pillanatra áttör
a felhők sötét takaróján; a vidámság napfényt lop a lélekbe, és azt állandó, véget nem érő nyugalommal tölti meg.*

(Ismeretlen)

Hozzá egy mini tündérkert a tojáshéjban.

Ma egy műannyaggal bélelt hosszú fonott kosárkába, tápoldatos, aprókavicsos vízbe tulipánhagymákat ültettem. Nagyon szépeket suttogtam nekik, remélem tetszett és megörvendeztetnek csodás virágaikkal.

Nem hiába szólongattam, visszavonhatatlanul kacsingat a tavasz. Biztos hallottátok, hogy Tüskevárra 18-án megérkezett az első gólya!!



2013. 02. 18.

Tommy Flemmingtől egy szép andalító...


Gyógyleves influenzásoknak

Harmath Csaba tudja a tutit, ez az ő recije a nlcaferól

**Hozzávalók két náthás embernek:
1 l csirke alaplé
1 fél fej vöröshagyma
6-8 chilipaprika
2 fej (!) fokhagyma, só, bors
1 dl tejszín
1 kk étkezési keményítő,
4 dkg vaj
füstölt paprikapehely (csípős) a szóráshoz
5 dkg pecorino sajt (nekem ez volt épp itthon, bármilyen jó kemény sajt megteszi)

Kevés Rama-t olvasztok egy lábosban, bele megy a hagyma finomra vágva, ezt kavargatom pár percig, de színt ne kapjon. Hozzáteszek egy gerezd fokhagymát darabolva, a többi még vár a sorára. Beleteszem a felaprított chilit és jól elkeverem. Felöntöm a csirke alaplével (vagy húslevessel, ha az van épp). Felforralom pár percig. Ekkor jön bele a maradék fokhagyma, melyet egy perc után egy botmixerrel elmixelek benne, nem akarom, hogy minden szétfőjön benne. Közben a keményítőt egy kis tejszínnel elkeverem, és már megy is bele a szép simára mixelt levesbe.

Már tálalom is, megszórva egy kis nem könnyedén olvadós keménysajttal (itt ép pecorino romano volt kéznél), majd pedig csípős füstölt paprika pehellyel, de csak a dekoráció végett.

Egy bögrényi éppen elég belőle náthaűzőnek. Csíp, de nem mar, persze chilije válogatja.**

Monspart Sarolta imája

Ó, Mindenható Jóisten! 
Add, hogy bízzak magamban, és azzal a meggyőződéssel éljek, hogy a jövőben sem fogok eltévedni:sem a természetben, sem az emberek rendszertelenül rendezett világában. 
Segíts tudnom, hogy az az értékem, ami vagyok, és nem az, amim van.

Ámen

Tavasz, tavasz. gyere, siess!!

 

Mennék eléd, mert itt vagy már közel.
A déli oldalon leselkedel.
Gyökerek hallják könnyű léptedet,
átküldesz egy-egy halk leheletet,
mely szűzies még és illattalan,
de sejtető, jó langyossága van.
Csak arcom érzi még, nem sejti más,
varázs van benne, keltető varázs.
Ahol jársz, néma éberség fogad,
keresed a rügyes sombokrokat,
hogy langyosságoddal rájuk lehelj
s kipattanjon a sárga kis kehely.

Feljössz az élre, melyet hó erez,
íj válladon, a hátadon tegez,
benne az arany nyílakat hozod,
melyekkel a telet megnyilazod.
Mennék eléd, s mint fényváró anyám,
még utoljára elkiáltanám
nevedet, melyből napfény sugaraz:
Tavasz, tavasz! Tavasz, tavasz, tavasz!
Áprily Lajos 

Megint új nap, új hét...

                  






Minden Kedves Olvasómnak derűs, sikeres hetet kívánok!

2013. 02. 17.

Lelkemben felvirradt a remény


 Lelkemben felvirradt a remény
Mert Te megszólítottál
A sötétben feltámadt a fény
Közel lenni jó Hozzád
Közel lenni jó Hozzád

Jelenléted édes bor nekem
Ó, jöjj, mert szívem vágyik Rád
Ne hagyd szomjazni, aki úgy szeret
Közel lenni jó Hozzád
Közel lenni jó Hozzád

Mert Te vagy életem
És ami vagyok, Tiéd legyen
Add igazságodat
Kenj fel utadon, hogy győzhessek!

Veled,én Uram!

Forrás:http://www.lelkipalota.blogspot.hu

2013. 02. 16.

Már nagyon várom, ezért ide idézem


Ének a tavaszhoz
Jer, kies tavasz! bocsássál
Éltető lehelletet,
Hogy kihalt mezőnkbe lássál
Úra vídám életet.
Száz zefir köszönti csókkal
Rózsaszínű lábadat,
A kiomlott nárcisokkal
Bársonyozván útadat.
Száz dryás mond a hegyekbe
Néked áldó éneket,
Hármas ekhó zeng ezekbe
Innepedre verseket.
Nyájasabb etéziákkal
Nyílik a nap reggele,
Tőlti édes balzsamával
Szűz virágidat tele.
Zengedeznek énekelve
Pándion leányai,
Rajta víg örömbe telve
Zúgnak a fák gallyai.
Sok szerelmest kis nyilával
Vérez a Vénus fia:
Érzi ezt hív Dafnisával
A mosolygó Lídia

Csokonay Vitéz Mihály

Várnai Zseni: Csodák csodája

Tavasszal mindig arra gondolok,
hogy a fűszálak milyen boldogok:
újjászületnek, és a bogarak,
azok is mindig újra zsonganak,
a madárdal is mindig ugyanaz,
újjáteremti őket a tavasz.

A tél nekik csak álom, semmi más,
minden tavasz csodás megújhodás,
a fajta él, s örökre megmarad,
a föld őrzi az életmagvakat,
s a nap kikelti, minden újra él:
fű, fa, virág, bogár és falevél.

Ha bölcsebb lennék, mint milyen vagyok,
innám a fényt, ameddig rám ragyog,
a nap felé fordítnám arcomat,
s feledném minden búmat, harcomat,
élném időmet, amíg élhetem,
hiszen csupán egy perc az életem.


Bár volna rá szavam vagy hangjegyem,
hogy éreztessem, ahogy érezem
ez illatot, e fényt, e nagy zenét,
e tavaszi varázslat ihletét,
mely mindig új és mindig ugyanaz:
csodák csodája: létezés… tavasz!

forrás: szepkepek.bloglap.hu

2013. 02. 14.

Tőlem... Neked, kedves Olvasóm!


Ehhez a naphoz amit őszintén el kell mondanom, az az, hogy berzenkedek ellene, mégis köszöntöm a nekem kedves embereket, mert mégis-mégis egy jó alkalom arra. hogy egy köszöntéssel jelezzük szeretetünket, ragaszkodásunkat.

Hogy mégis miért berzenkedek? Mert egy kintről kereskedelmi céllal "behozott",
már-már giccsbe hajló  új szokásról van szó, aminek nincs nyoma a magyar néphagyományban. Ja és azért, mert érzelmeinket nem csak ezen az egy napon és nem ezzel kellene bizonyítanunk.

Egyébként úgy tartják, Bálint napján a verebek házasodnak, és a tavasz kezdetét is jelenti - hallottam ma reggel a rádióban. 

Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató szerint 1992-től egy virágkötő, Guba Ágnes tett sokat azért, hogy február 14. népszerűvé váljon.

Végül mégis summázva a dolgokat, csaknem 66 éves vén fejemmel én a mai napot nem a Szerelem, hanem a Szeretet napjának tekintem. Ez alkalomból szeretettel köszöntöm minden kedves Olvasómat, megköszönve, hogy megtisztelnek azzal, hogy olvassák a csip-csup írásaimat.

Legyünk jövőre Veletek ugyanitt!!!



2013. 02. 13.

Bölcsesség az élet szépségéről


“Az igazán nagy dolgok az apró rezdülésekben érhetők tetten. Mennyivel szegényebb a tenger végtelen felszíne, ha nem fodrozzák hullámok, mennyivel egyhangúbb a kék ég, ha nem csipkézik apró felhők, és milyen halott az erdő is, ha a fák ágain nem fészkelnek madarak, a fűben nem nyüzsögnek parányi bogarak. Ilyen a lélek is: ha nem figyelünk az alig észrevehető, apró örömökre, az élet szépségének legjavát veszthetjük el. ” 
(Elisabeth Lobber)


2013. 02. 10.

Egyik kedvenc filmemet ajánlom figyelmetekbe...

..,A reneszánsz ember-t.
Főszereplője: Danny DeVito

Rövid cselekmény:Bill Rago, a neves reklámszakember egyik napról a másikra az utcán találja magát. A munkanélkülieket elhelyező iroda hamarosan állást talál neki, tanárnak szerződtetik egy katonai bázisra. A feladata: megtanítani a gondolkodás legalapvetőbb alapelemeit a nyolc legreménytelenebb újoncnak. A tanterv pillanatok alatt összeáll: elemezzük a Hamletet.


Az Úr mosolya



 Amikor a nap feljön, az Úristen mosolygását látom (...) és az Úr mosolyát látom akkor is, amikor a nap lemegyen. Az Úr mosolygását látom a holdon is, s szemének derűs csillogását minden kicsi csillagban. Az ég kékségében az örökös tisztaság szent törvényét látom s a tovaszálló gondoskodó szeretetet, mely éltet bennünket tisztító esőkkel. A szélben az Ő szent leheletét érzem, mely naponta tisztára mossa a lelkemet a szenny kísértéseitől.

                          *Wass Albert*

Vasárnapi áldás



Az örökkévaló egy igaz Isten szeretete, jósága, békessége és
áldása legyen Veled és szeretteid életével, most és mindörökké. Ámen!



Vasárnapi vers - télen, hóban






Az éjszaka tündér kezével
kihímezte a réteket.
Jó reggelt, gyönyörű vasárnap,
jó reggelt, virágok, füvek!

Jó reggelt! - mondom jobbra-balra,
minden virágnak köszönök,
látogatóban vagyok én itt
ezer kis ismerős között.

Köszöngetek és fütyörészek,
minden szép, minden érdekel.
Pedig tegnap, szombaton este,
de szomorún aludtam el!

Egész nap pénz után szaladtam,
a remény, mint a nap, fogyott.
Mi lesz? - kérdeztem és gyűlöltem,
ami jön, a vasárnapot:

míg volt remény, mindent gyűlöltem,
és nem jött pénz, és este lett.
Aztán az éj ezer virággal
hímezte ki a réteket,

s most itt vagyok az Ördögormon,
ünnep van, pénz nem lesz ma se,
nézem, hogy ring sárgán a zöldben
a gyermekláncfű tengere,

nézem a felhőt, lent a csárdát,
a hátán hempergő csikót,
s hogy egy gallyon, mint szürke gyöngyöt,
hogy viszi nagy hasát a pók,

és letelepszem és az erdő
mint zöld város tolong körül,
s kívül az emberi világon,
minden társadalmon kivül,

túl kötelességen s reményen
egészen jól érzem magam:
holnapig már nincs mit csinálni,
örülök annak, ami van.

Egész nap pénz után szaladtam,
hajszolt és megcsalt a remény:
reménytelenül, megnyugodva
heverek a tisztás gyepén,

és oly jó ez a felelőtlen,
embertelen semmittevés,
hogy szinte fáj, hogy jön a hétfő
s a gond megint, hogy lesz-e pénz.

Szinte fáj, - de mire kimondom,
már tűnik is a fájdalom,
nincs tegnap, nincs igazi holnap
ezen a gyönyörű napon, -

s egyszerre, boldogan, felugrom,
hogyne! hisz már érezni, hogy
lassankint vers lett a panaszból,
amit a fejem forgatott:

vers lett! s holnap pénzt adnak érte!
Rendben van! És megyek tovább:
Jó reggelt, gyönyörű vasárnap,
jó reggelt, gyönyörű világ! 
Szabó Lőrinc 


Kreatív illatosító praktikák spórolósan

Bár egyre több környezetbarát, természetes anyagokból készült légfrissítő kapható, néhány trükkel és háziszerrel olcsóbban megoldhatjuk otthonunk illatosítását. Íme ehhez néhány ötlet.

- A legegyszerűbb módja, ha a illóolajból készítünk légfrissítőt. Kézi permetbe öntsünk vizet, ebbe csepegtessünk néhány csepp olajat. Ne vigyük túlzásba, néhány kivonatnak igen erős az illata! Az összekevert eleggyel naponta 2-3-szor fújjuk körbe a lakást.

- A radiátor melegét is kihasználhatjuk. A megpucolt narancs- és citromhéjat ne dobjuk ki. Alufóliára sorakoztassuk fel, és tegyük a radiátorra. Napokig finom illat lengi be a szobát. Ezt kombinálhatjuk egy kis fahéjjal és szegfűszeggel.

- Szintén olcsó és tartós módszer, ha télen egy arctörlőt illóolajos vízbe áztatunk, majd megszárítunk a radiátoron.

- Kis költséggel jár, de télen is sok virágárusnál beszerezhető a rózsa. Rakjon rétegesen rózsaszirmokat és sót egy zárható üvegbe. Ha illatosítani szeretne, csak vegye le az üveg tetejét.

- A házilag készített illatosító zselét is egyszerű összeállítani: 1 dl forró vízben olvasszunk meg 1 zacskó zselatint, ehhez adjunk hozzá 1dl hideg vizet, majd keverjük el, és csepegtessünk bele vodkát, valamint fél teáskanál illóolajat. Ezt elkeverve öntsük át kis edénykékbe.

2013. 02. 09.

Egy pár kreatív ötlet, amit Te is meg tudsz csinálni



 Függöny helyett gyöngy vitrage




A függöny készülhet  akár             papírból is ollóval,
amit bármikor lecserélhetsz





Uncsikának húsvétig elkészül,
még ha nem is vagy profi horgoló




Csodálatos tavaszváró az ablakba.
A tulipán hagymákat egy vékony
vataágyra helyezed, amit tápos vízzel
folyamatosan nedvesen kell tartani.


Az angol(halványító) zeller alsó torzsás részét
kb. 6-7 cm magasságában levágod, majd cserépbe, földbe teszed. Rövid időn belül
új hajtásokat fogsz látni, amik tele vannak a tavasz illatával, ízeivel és vitaminjaival.

A képek és ötletek a pinterest.com oldalról származnak.

A belső békéért


Hozzon a mai nap belső békét a számodra. Bízz az Istenben annyira,hogy tudd pontosan ott vagy ahol lenned kell. Ne felejtsd a végtelen lehetőségeket,amelyek a hitből erednek. Használd az adottságodat,amelyeket kaptál,és add tovább a szeretetet, amely megadatott számodra. Légy elégedett abban a tudatban, hogy Isten gyermeke vagy. Legyen a tudat teljesen a tied, és adja meg a lelkednek a dal, a tánc, a hála és a szeretet szabadságát.

Ez mindannyiunké!

Teréz Anya

Epilógus

 Az életet már megjártam.
Többnyire csak gyalog jártam,
Gyalog bizon'...
Legfölebb ha omnibuszon.

Láttam sok kevély fogatot,
Fényes tengelyt, cifra bakot:
S egy a lelkem!
Soha meg se' irigyeltem.

Nem törődtem bennülővel,
Hetyke úrral, cifra nővel:
Hogy' áll orra
Az út szélin baktatóra.

Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, -
Félreálltam, letöröltem.

Hiszen az útfélen itt-ott,
Egy kis virág nekem nyitott:
Azt leszedve,
Megvolt szívem minden kedve.

Az életet, ím, megjártam;
Nem azt adott, amit vártam:
Néha többet,
Kérve, kellve, kevesebbet.

Ada címet, bár nem kértem,
S több a hír-név, mint az érdem:
Nagyravágyva,
Bételt volna keblem vágya.

Kik hiúnak és kevélynek -
Tudom, boldognak is vélnek:
S boldogságot
Irígy nélkül még ki látott?

Bárha engem titkos métely
Fölemészt: az örök kétely;
S pályám bére
Égető, mint Nessus vére.

Mily temérdek munka várt még!...
Mily kevés, amit beválték
Félbe'-szerbe'
S hány reményem hagyott cserbe'!...

Az életet már megjártam;
Mit szivembe vágyva zártam,
Azt nem hozta,
Attól makacsul megfoszta.

Egy kis független nyugalmat,
Melyben a dal megfoganhat,
Kértem kérve:
S ő halasztá évrül-évre.

Csöndes fészket zöld lomb árnyán,
Hova múzsám el-elvárnám,
Mely sajátom;
Benne én és kis családom.

Munkás, vidám öregséget,
Hol, mit kezdtem, abban véget...
Ennyi volt csak;
S hogy megint ültessek, oltsak.

Most, ha adná is már, késő:
Egy nyugalom vár, a végső:
Mert hogy' szálljon,
Bár kalitja már kinyitva,
Rab madár is, szegett szárnyon? 
 
Arany János

Egy kellemes hallgató..

...ami a fiatalságom idézi..Mindíg a lágy, andalító muzsikák tudtak elvarázsolni.

2013. 02. 07.

Jó éjt, szép álmokat!!



Angyalszárnyon jön az este,
a napot szépen befejezve.
Nyugodtan hajtsd álomra fejed,
Szép álmokat kívánok Neked!
 
Ismeretlen

Bagdi Bella:Régi magyar áldás


Tavaszköszöntő - Téltemető


Februárban, farsang felé
elkergetjük a telet,
bár szép volt a nagykarácsony,
fáztunk éppen eleget,
kérünk egy kis meleget!

Jelmezt öltünk, síppal-dobbal
lármázunk egy keveset,
hogy a hosszú, szürke álom
érjen véget, ha lehet,
s ne hozzon több hideget.

Így várjuk a langyos tavaszt
számláljuk a perceket,
reggel-este, napról-napra,
a kedvünk is kedvesebb,
ha az égbolt derűsebb.

Pápai Ildikó

Forrás:  http://www.operencia.com/versek/versek-farsangra/991-papai-ildiko-tavaszkoeszoent

A macskákról, a macskámról

"A természetgyógyászok szerint a simogatás enyhíti a fájdalmat, oldja a feszültséget. És nemcsak akkor, ha a stressztől vagy fájdalomtól meggyötört embert érintik puhán, hanem ha ő maga simogathat egy doromboló cicát. 

Az úgynevezett "állatterápiára" az 1970-es években figyeltek fel az orvosok, pszichológusok. Kutatásaik során kiderült, hogy azok az idős emberek, akik macskát tartottak, ritkábban betegedtek meg, és tovább éltek, mint azok, akik magányosan éltek. Bebizonyosodott, hogy a macska simogatása oldja a gyógyszerekkel nem kezelhető depressziót, sőt műszeres vizsgálatokkal igazolható, hogy a doromboló cica simogatása jelentősen oldja a stresszt. Ha elnézegetjük a macska finom, kecses mozdulatait, a kismacskák játékában is feltűnik, milyen tökéletes oldottsággal képesek ellazulni és milyen rendíthetetlen nyugalommal képesek magukba fordulva szenderegni. 


Herbert von Karajanról, a világhírű karmesterről mondják, hogy időskorában is megtartott rugalmasságát és életerejét a macskáitól ellesett és gyakorolt mélyrelaxációnak köszönhette.

A fekete macska szerencsét hoz

Az a babona, miszerint a fekete macska balszerencsét hoz, alighanem a középkori boszorkányüldözéssel egyidős. Amerikai génkutatók szerint viszont épp a fordítottja igaz: a fekete macska az egészséget jelképezi. Ezt az állításukat arra a megfigyelésükre alapozták, hogy a macska színét adó gének megakadályozzák, hogy bizonyos vírusok és baktériumok átjussanak a sejtfalon. Ha ezt a hatást mesterségesen is ki lehet váltani, akkor egy sor fertőző betegségtől menekülhetne meg az emberiség."
Forrás:http://www.astronet.hu/tenyek-talanyok/talanyok/a-macska-hetedik-erzeke-38875?p=2
 
Az én Fánikám:
 

Testünk figyelmeztet



"Az Igazak szerint testünk nem véletlenül válik valamely betegség áldozatává, hiszen testi valóságunk csupán eszköz, amelyen keresztül az örökkévaló tudat kapcsolatot tart a személyes tudatunkkal. Testünk figyelmeztet, és ekkor legjobb alaposan körülnéznünk, megvizsgálni, hogy vannak-e gyógyítandó sebeink: sérült kapcsolatok, megrendült bizalom, csontosodó félelem."
.
/Marlo Morgan/

2013. 02. 05.

Útravaló bölcsesség

 
"Ha nem beszélsz azzal, akivel pedig szót lehetne érteni, veszni hagytál egy embert. Ha pedig beszélsz azzal, akivel nem lehet szót érteni, elvesztegetted szavaidat. Az okos ember sem az embereket nem hagyja veszni, sem a szavait nem vesztegeti el."
 Konfuciusz

HÓVIRÁG A TÉLBEN

Vakmerő hóvirág fejét felemelte
Tavaszt játszó világ tán megtévesztette
Küldj rá, irgalmas ég, védő hótakarót
Hiszen beteg, alélt, tőled várhat csak jót...

Virágfejecskédet borítsa be a hó
Melegséget ébreszt, mint puha takaró
Hunyd le most a szemed, álmodjál szépeket
Felejtsd el a telet, láss derűs képeket...

Erős vagy és bátor, kicsiny, fehér virág
Megvéd a hósátor, míg fagyos a világ
Te hozod el nekünk a szépséges tavaszt
Szebb lesz az életünk, mert virágot fakaszt...

 Törő Zsóka

2013. 02. 04.

Maradék pörköltből: Gerslis-zöldséges pörköltragu

Jártál már úgy, hogy a maradék pörkölt egy adagnak sok, kettőnek viszont kevés??
Mit tehetünk ilyenkor? Felturbózzuk. Erre rengeteg változat létezik.
Ezt az ötletet a TV-ben látott háziasszony-verseny adta, ahol a zabkásás pörköltragu lett a győztes. Megjegyzem, nekem már a készítés fázisában is ez volt a nyerő, mert olyan igazán illatozó, ízletes elképzeléseim lettek róla.

Az a háziasszony alapból ezt készített, én viszont úgy gondoltam, hogy a kevéske csirkepörköltemből ezt meg tudnám kreálni, Ezért este zabpehely hiányában  egy bögre gerslit ímmel-ámmal megmostam, majd beáztattam.
A jól megduzzadt gerslit az áztató vízzel együtt a pörköltre öntöttem, majd három nagyobb kelbimbót negyedeltem és egy felaprított zellerszár társaságában szintén a pörkölthöz öntöttem. Kerülhet még bele hagyma, gomba, kaliforniai paprika is.

Őrölt kömény, egy pici chilli, 2 gerezd fokhagyma is került bele és só. Így összeállítva addig főztem, míg a gersli csaknem megfőtt(kb 15-20 perc), ekkor mirelit francia-saláta zöldséget öntöttem hozzá.
Ezután már csak 2-3 perces főzés volt hátra és azzal elkészült egy legalább 3 adagos, ízletes egytál étel, amit ezután is szívesen elkészítek, mert nagyon finom lett.

Egy igazán tanulságos tanmese

Egyszer történt egy hajótörés, amit csak egy ember élt túl. Őt a víz egy lakatlan sziget partjára vetette.
Azon imádkozott nap mint nap, hogy jöjjön és mentse meg valaki. Mindennap kémlelte a horizontot, hátha meglát egy hajót, ami megmentheti, de hiába. Végül, beletörődve sorsába, épített magának egy kis kunyhót a szigeten.
Aztán egy napon, amikor elment halászni, hogy legyen aznapra is mit ennie, szörnyű dologra ért vissza. Az egész kunyhó lángokban állt! Teljesen elégett, úgy, hogy csak hamu maradt belőle. A hajótörött teljesen elkeseredett. Nemcsak hogy hajótörést szenvedett, de mire beletörődött sorsába és épített magának egy kis zárt menedéket, az is oda lett.
"Hogy tehetted ezt velem Istenem? Mivel érdemeltem ki ezt a rosszat? Pedig már kezdtem megbarátkozni az egyedüllét gondolatával, és olyan jól éreztem magam ebben a kis kunyhóban, miért kellett ezt is elvenned tőlem?" - kiáltott Istenhez.
Másnap kora reggel, amikor kisírt szemét kinyitotta, arra ébredt, hogy kiköt egy hajó. Nem hitt a szemének! Amikor felszállt a hajóra megkérdezte a kapitányt, hogy honnan tudták, hogy ő ott van. "Abból a nagy füstből, amit csináltál. Abból láttuk, hogy van itt valaki a lakatlan szigeten." - felelte a kapitány.

A tanulság:

Minden ember életében vannak olyan időszakok, amikor mindent elveszettnek érez, mert annyi rossz dolog történik vele. De az életnek minden negatív történésében van egy pozitív lehetőség!

Vedd észre! :)

Hétfő van, a hétköznapok úttörője


Jó reggelt Kedves Olvasóm!
Eljött ismét egy új nap, egy új hét, egy új lehet
őség. Kívánom, hogy legyen ez minden szempontból sikeres számodra!!
  ♥♥♥
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...