2013. 10. 10.

Szülőföldem szép határa: Lillafüred

Kedves, megható bejegyzéssel örvendeztette meg szívemet a kertelgetés blog(www.kertelgetes.blogspot.hu) szerető gazdája Margó, aki szülővárosomban, Miskolcon lakik. Én 61 évig éltem ott, betegségem miatt költöztem egyetlen gyermekem közelébe, a fővárosba. Nem hiszem hogy életemben még egyszer oda elmehetek, szívhatom azt a hegyi-völgyi levegőt, a bükki erdők illatát.. A régió helyzetét ismerve talán jobb is így, mert így az emlékeimből élhetek, ha oda gondolok. Kár lenne azt lerombolni. Margó ezzel a szívderítő bejegyzésével tudatta velem, hogy van új(felújított) szépség a közelükben, aminek szívből lehet örülni.

Álljon itt a teljes bejegyzése mindenki csodálatára:

Lillafüred függőkertek (Reménykeltő Mártának sok szeretettel)

Gyönyörű napfényes idő jött a fagyos reggelek után, és eluralkodott rajtam a természet utáni vágy. Nem elég ilyenkor a kert, menni, menni kell! De hová? Főleg olyan helyre, ahol nincs tömeg. Így esett a választásunk Lillafüredre, legalább megnézzük a felújított függőkerteket. Olyan kirándulást terveztünk, ahová nem autóval megyünk, hanem tömegközlekedünk. Úgy sem láttam még a villamos vonal meghosszabbítását sem, arra is kíváncsi voltam.
A tömegközlekedés, megérne egy külön bejegyzést, de ebbe most inkább nem megyek bele.
A Hámori-tóig mentünk, onnan gyalog fedeztük fel a környéket. Már amikor leszálltunk a buszról, örült a lelkem a sok szépségnek, ami elénk tárult. Az aranyló őszi színek, a csodás tó a hegyek ölelésében, a jó levegő, a csend, a nyugalom, a szépséges Palotaszálló...... Le sem tudom írni az érzéseimet!

Első utunk a függő kertek felé vezetett, mert nagyon kíváncsi voltam rá. Kellemes meglepetésben volt részem rögtön ahogy átértünk az úttest másik oldalára. Igazán dicséretes tervezés, kivitelezés......   végre valami, ami szemet gyönyörködtető, vendég csalogató, amivel mi miskolciak is bátran dicsekedhetünk!
Mártikám, rögtön te jutottál eszembe, és el is határoztam azon nyomban, hogy ezt megmutatom neked. Szeretnék örömet szerezni a képekkel és erőt adni ahhoz, hogy tovább harcolj minden erőddel, hogy minél előbb élőben is meg tudd nézni ezeket. Bárcsak többet tudnék tenni azonkívül, hogy sokat gondolok rád!  Gyere velem, sétáljunk végig a kerteken, abban a reményben hogy ezt te is hamarosan meg tudod tenni!
Fentről a járdáról letekintve

Kicsit közelebbről (Kár, hogy a szép őszi színek nem látszanak!)

Egy kis feltekintés a Palotasszállóra 

Ilyen kis szobrok vannak a szikla üregeiben




Egy kis "visszapillantás", háttérben az őszi erdő


Egy szinttel lentebb

Csodás kilátás
Irány mutató táblák

A labirintus fentről

Herman Ottóval

A labirintuson túl

József Attila idézet

A költészet terasza, a márvány táblákon versidézetekkel (pillantás Miskolc felé)

József Attila szobra

A függőkertek fölött, a fák résein át egy kis Palotaszálló
A vízesés csak ekkorka a szárazság miatt

Újra fentről, kilátás a tóra... 

... és a Palotaszállóra

Palotaszálló hátsó kertje

A kisvasút állomása melletti parkban

Kedvenc bokraim a parkban
Indulunk a parkoló felé, már itt is érezni lehet a finom lángos illatot.

Ő egy számomra ismeretlen új virág a függőkertekből  
Végre egy olyan séta ahonnan jókedvvel távozunk, szépet láttunk és egy kicsi fejlődést, olyat, amit meg lehet mutatni a világnak! 
Igaz, hogy ezen felbuzdulva tegnap Tapolcára mentünk ki abban a reményben hogy ott is látunk valami fejlődést. Sajnos, onnan csak olyan fotókat tudnék feltenni, amik illúzió rombolók! Nem is teszem, mert nem ismernél rá az évekkel ezelőtti gyönyörű helyekre.  
Sokat gondolkodtam a befejezésen, és ebben "kavics" jött segítségemre. Remélem, nem haragszik meg ha ideteszem ezt a szép verset, és ezzel fejezem be a mai bejegyzésemet. 

http://bessyke.blogspot.hu/2013/10/az-osz-tiszteletere.html

4 megjegyzés:

Éva írta...

Kedves Márta! Nem tudtam eddig hogy Miskolcon éltél, a fotók nagyon szépek amiket kaptál de szerintem nézd meg a Miskolc TV honlapját és a múlt heti műsorokban megtalálod azt a részt amikor átadták ezt a függőkertet! Miskolcon lakom én is és ritkán mikor kimegyünk a Bükkbe a finom friss levegőtől szinte megfájdul a fejem akkor mikor hazaérünk! Most ősszel kéne eljönnöd ilyenkor csodás a Bükk a lányodék nem tudnak elhozni? Sok erőt egészséget kívánok sok szeretettel!

mancoka kertje írta...

Mártikám, erős vagy, te fogsz győzni! Így kell hogy legyen, és akkor láthatod még élőben is, mert ezek a fotók nem adják vissza sem a szépségét, sem az illatát nem tudják közvetíteni neked. Nagyon szurkolok neked, hogy a szeretett tájat meglásd még teljes pompájában!
Szeretettel ölellek Margó

G.Marta írta...

Drága Évikém, köszönöm jókívánságaidat!! Azt sem tudod még rólam akkor, hogy egy gyógyszer mellékhatásaként izomkoordinációs problémát kaptam, ami miatt már több, mint 2 éve a lakásból csak elkerülhetetlen dolog miatt mozdulok ki, nagy segítséggel. Én ezt így elfogadtam és már örülök annak is, hogy magamat képes vagyok itthon ellátni, csak bevásárlás, takarítás
miatt szorulok segítségre. Hosszabb utazással kapcsolatban is nagyon rossz élményben volt részem, úgyhogy maradok itthon, de míg élek a szívem megdobban ha Miskolcról látok, hallok. A honvágy nem gyötör, de ha álmodom magamról, mindig ott vagyok a szülőházam udvarán. Nagyon köszönöm Kedvesem, hogy felhívtad a figyelmemet a TV internetes lehetőségre, megnéztem. ♥♥♥

G.Marta írta...

Mancóka-Margókám,nagyon aranyos vagy, az angyalka szóljon belőled és egyszer tényleg meglátogathassam régi pátriámat, de a körülményeim, amit előzőleg Évikének leírtam, nem sok reményt adnak rá. Na de elő a pozitív gondolkodással, reménykedjünk!! Ölellek szeretettel ♥♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...