2013. 09. 02.

Házi sajt készítése

1 liter minél zsírosabb tejet kell felforralni (legjobb háztól, vagy piacon közvetlenül beszerezni, de van boltban csapolható is).
Bilder oder Fotos hochladen
Ekkor beleöntjük egy citrom levét. Fontos, hogy csak akkor, amikor már tényleg forr. Egy keveset forraljuk még, akkor különválik a sajt és a tejsavó. A sajtot ki lehet halászni egy lyukacsos kanállal.

Használhatod így morzsalékos állapotában, vagy szeletelhető házi sajtot készíthetsz.

Amit a morzsalékosból készíteni lehet:

Olajon fűszereket pirítasz, és ebbe morzsolod bele a sajtot. Kitűnő csemege reggelihez szendvicshez, vagy beleteheted valamilyen rizses rakott ételbe. De morzsolhatod wokos zöldségek közé is, vagy főtt zöldségesbe, csak ez elején mindig pirítsd meg a fűszerekkel, hogy átvegye az ízüket. Kitűnő töltelék készül belőle a vegetáriánus töltött paprikához (rizs + sajt + fűszerek = töltelék).

És ha szeletelt sajtra vágysz, akkor keverd el a kedvenc fűszereiddel, és lapítsd le egy éjszakára (mondjuk egy vízzel teli lábassal, de figyelj rá, hogy a sajtból szivárogni fog még a savó). Ebből szeletelhető sajtot kapsz, amit kiránthatsz, szendvicsre tehetsz, sőt bármibe belefőzheted, sütheted kockázva (mint a morzsoltat).
Az ayurveda csak ezt a friss sajtot használja. Sokkal egészségesebb, mint bármely bolti sajt.

A melléktermékből a tejsavóból egészséges, kellemes italt készíthetsz:

a tejsavó, ami megmarad: a citromtól savanyú lett, tehát cukrozni kell (1 literből tejből készült mennyiségbe 6 kk fruktózt érdemes tenni), majd tegyél bele 1-1 csipet őrölt gyömbérport, őrölt szegfűszeget, és őrölt kardamomot. Inkább óvatosan, mert ezek erős fűszerek. És forrald még 5 percet. Kiváló reggeli vagy esti ital.

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jó ötletet adtál. Már sajtot készítettem, de ez a visszamaradt savó ízesítve nagyon finom lehet.

G.Marta írta...

Én még sosem csináltam, de szeretném kipróbálni, de egyelőre nem tudom hol tudunk beszerezni házi tejet. Ha sikerül, majd írom az infót. Évikém, ölellek!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...