2013. 09. 09.

Az igazsághoz tartozik...,

...hogy a szept.2-i Házi sajt készítése c. bejegyzésem tárgyát a napokban elkészítettem.  Be kell vallanom, hogy a produktum, nem nyerte el a tetszésemet több okból is. Csak hogy okuljunk:
1,5 liter, ámulatba ejtő zsíros, szinte tejszín állagú házi tejből készült, fokhagymásan. A végeredmény csupán 14,5 dkg lett sajt és kb.1 liter savó formájában. A tej valószínű, hogy csupán számomra volt ámulatba ejtő, mivel  ezt megelőzően talán 43 éve láttam "élőben" ilyet, de tény hogy  száraz, nyögvenyelős lett a sajtnak nevezett végkifejlet, a savó pedig....mit is mondjak....elkészítve, behűtve úgy, ahogy az lőn leírva, 2 kortyintás nem ment le a torkomon belőle.
Lehet közrejátszott az a gyermekkori emlék, amikor nyáron "kiadtak" falura, - mondván hagy erősödne, hízna egy kicsit ez a gyerek(Na ezt nem kellett volna!) - ahol személyes tapasztalatot szereztem arról, hogy a savót a bocákkal itatták meg. Szóval lényeg a lényeg ez utóbbi készítmény sem nyerte el a tetszésemet.

Na de ez nem azt jelenti, hogy másnak sem fog ízleni, mert joggal feltételezhető, hogy a hiba bennem van, hiszen a piacon vásárolt házi sajtot biztos nagyon is szeretném. Most csupán pontosítani szándékoztam a rábeszélő bejegyzésem, hogy mindenki tudja, hogy mennyiségben mire számítson, ha ilyen fába vágja a fejszéjét, na meg hogyan mérlegelje a házi sajt árát. Azok egész biztos, hogy mesterei ezeknek a dolgoknak és egész biztos nagyon finom és ízletes, így még gondoljuk hozzá azt is, hogy valójában mennyi tejből készülhetett.

A fotó a http://receptnaplo.blogspot.hu/2013/05/hazi-sajt.html oldalról lett mentve és nagyon jól mutatja az arányokat. Az 1 liter tejből készült és 4,2 dkg.

4 megjegyzés:

Sári mama írta...

Elhiszem és nem csodálkozom a mennyiségen, mert pár hete megpróbálkoztam a túró készítéssel, mint korábban :) lánykoromban az otthon megaltatott tejből (aludt tejnek hívtuk)
A mostani próbálkozásomból mikroszkópikus méretű aludt tej lett, sajnos nem fotóztam le. 1 liter tejből egy evőkanálnyi!!!!! Azóta sem tértem magamhoz! A sajttal már meg sem próbálkozom!

mancoka kertje írta...

Igen, akkor mikor vásárolunk ilyen termékeket, nagyon drágának tűnik. Ilyenkor jövünk rá hogy miért. A boltiakkal össze se lehet hasonlítani a minőségüket, ízüket, arról már nem is beszélve hogy nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot.
Bevállaltam volna helyetted a savót! Imádom, igaz azt a fajtát ami a túrókészítésnél marad vissza.
Akkor most dőzsölhetsz a házi sajtban! Egészségedre!

Monika írta...

Fiatalasszony koromban én is készítettem túrót,de nem sokszor.Emelem a kalapom a kalandos kísérleted előtt, én nem próbálom ki.Lustaság? Lehet...

G.Marta írta...

Azért vágtam bele, mert többet, jobbat reméltem. Ízére vonatkozóan valószínű, hogy másképp kellett volna. Hogy miért lett nyögvenyelős, azt nem tudom, de határozottan nagy csalódás részemre. Na de legalább elmondhatom, hogy ezt is megpróbáltam!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...