2013. 07. 24.

Tippek a lakás hűtésére áram nélkül

Szereltess fel zsalugátert vagy spalettát

Tekerd fel a szőnyegeket, és gyakran moss fel

Függöny helyett csíptess fel lepedőket


Fehér színük visszaveri a Nap hősugarait, de a fényt beengedi. A lepedőre lehet vizet spriccelni: a nagy felület száradása hőt von el a környezettől, azaz a szobától. Ha aggódsz a parketta vagy padlószőnyeg miatt, egy 110 literes kukazsák mindkét hosszanti oldalát vágd föl pengével, és az így kapott kb. két méter hosszú, fél méter széles műanyag „szőnyeget” terítsd a lepedő alá, hogy arra csöpögjön a víz (már ha nem párolog el útközben).

Szereltess fel redőnyt

Hasonló a hatása, mint a zsalugáternek és a fehér lepedőnek, csak télen is kihasználhatod, amikor nem engedi ki a meleget.

Teríts ki nedves frottírtörülközőt

Az ablakpárkányra vagy az ablak alatti radiátorra terített, jól kicsavart frottírtörülköző bolyhai megsokszorozzák a párologtatási felületet.

Locsold meg, és spricceld be vízzel a szobanövényeket

Teregess bent


Bármennyire kecsegtető, hogy a rekkenő hőségben az erkélyen vagy a teraszon félóra alatt ropogósra szárad az ágynemű, ha bent a szobában teregeted ki, száradás közben szintén hőt von el.

Rendelj hővisszaverő ablakfóliát

Enyhén árnyékoló, hatékony megoldás, négyzetméterenként kb. 6-10 ezer forintba kerül, de több évre szóló megoldás. Az okos fóliák nyáron kint tartják a meleget, télen nem engedik be a hideget.

Feszíts ki az ablak vagy teraszajtó fölé napvitorlát

Ilyen 5-6 ezer forintért kapható a lakberendezési áruházakban. UV-szűrős, tehát duplapluszjó. Olyat keress, amin kis légterelő nyílások vannak, hogy ne szakítsa le az első vihar.

Kelts légáramlást
Az ablakok nem csak a fény beengedésére szolgáló lyukak a falban, hanem okosan keringethetik a levegőt a lakásban vagy házban. Az egymással szemben lévő ablakok szimpla huzatot csinálnak, amitől sokan betegek lesznek.
Minden lakás más alaprajzú, tehát nem tudom pontosan megmondani, hogy miképpen csináld. Trükközz, próbálkozz, hogy több helyiség összenyitásával milyen hatást érhetsz el.

Futtass repkényt a házfalra
Tévedés, hogy tönkreteszi a vakolatot. Egyenletesen árnyékolja a falat, akár 50 százalékkal is csökkenti a napi hőingadozást.

Ültess fát az ablak elé

+1 tipp: Szereltess fel mennyezeti ventilátort
Jó, tudom, ez árammal működik, de kevesen használják, ezért ajánlom. Mivel két irányba tud forogni, nyáron arra használhatod, hogy a padlóról a hűvösebb levegőt szívja föl a mennyezet felé, télen ellenkező irányba kapcsolva pedig a mennyezetnél megrekedő meleg levegőt tudod lenyomatni a padló felé. Egy mennyezeti ventilátor már 15 ezer forinttól elérhető.

Forrás:
http://bionomia.postr.hu/17-tipp-a-lakas-hutesere-aram-nelkul


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...