2013. 07. 19.

Praktikák a konyhában a jégkocka-tartóval

Jegeskávé készítéséhez:

Egy-egy főzet kávét a tartóban lefagyasztok. Amikor megfagyott, a kockákat elég egy dobozban, vagy zacskóban tárolni a fagyasztóban. Elkészítéséhez elég egy, vagy két kockát tejben, vagy vízben kevergetni és kész a jeges kávé. Nyáron kellemes hűsítő.

Friss zöldfűszerek tartósításához:

A zöldfűszereket megmosom, megszárítom, majd aprítógéppel felaprítom. Ezután a jégkocka-tartó rekeszeibe adagolom, kicsit megnyomkodom, hogy tömörebb legyen. A fagyasztás után a tartót kicsit megtekerem, hogy a kockák kijöjjenek. Ezután dobozban, vagy zacsiban tárolom a különféle fűszereket.
Felhasználáskor a szükségletnek megfelelő mennyiségű kockát kiveszek, pár perc állás után morzsolható a készülő ételbe. Így szoktam petrezselymet, kaprot, medvehagymát, rozmaringot, kakukkfüvet tárolni télire.

Citromlé tárolásához:

A citrom tárolása sokszor okoz bosszúságot, mert hamar penészedik. Ezért egyszerre inkább többet vásárolok és a levét rögtön kifacsarom. A jégkocka-tartóba adagolva lefagyasztom, majd mint kockákat tárolom tovább dobozban, vagy zacskóban.  Innen bármikor előkapható, ha bármihez szükség van rá.

A sok citrom héja sem megy veszendőbe, mert a citromokat alapos mosás után zölség-hámozóval meghámozom, Az így nyert vékony héjat megszárítom, majd kávédarálón porrá őrlöm. Ezután bármeddig lehet jól zárható dobozban tárolni. Ugyanígy szoktam narancshéjat is tartósítani. Sütikbe nagyon finom.


1 megjegyzés:

Czakó Mariann írta...

Köszönöm a jó ötletetek, ki is fogom próbálni !:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...