2013. 06. 29.

Nyári töltött káposzta..

 ... ahogy én készítem. Hátha kedvet kaptok hozzá...
(Én a vöröshústól el vagyok tiltva, ezért a pulyka, amihez szükséges a zsíradék pótlás. A gersli mifelénk szokás, mások rizzsel készítik, de akkor rántani kell én így gondolom)

A töltelékhez:
Kb 1-1, 2 kiló pulykahús(legjobb a filézett felsőcomb)
Kb.10 dkg sütni való szalonna
1 közepes fej hagyma,
2-3 marék alaposan megmosott gersli
1 ek. olaj
1 egész tojás
Só, vagy vegeta, bors
1 cs. Kapor
Kb 14 kelkáposzta, vagy karalábé levél

A káposztához:
1 fej édeskáposzta,
1 nagyobb fej hagyma,
1 tálca aprított bacon
6-8 cikk fokhagyma,
2 babérlevél, só
1 csokor kapor,
Kb. 20 dkg egres,(büszke, köszméte, kinek hogy)
1 üveg paradicsomlé

Elkészítés:
A töltelékek elkészítése:
A kelkáposzta, vagy karalábé lapukat leforrázom, majd lehűtöm, a vastagabb ereket levágom.
A húst ledarálom a szalonnával együtt, 1 ek. olajon a felaprított hagymát megdínsztelem, a húshoz adom. 1 tojás, só, vagy vegeta, bors és a felaprított kapor kerül bele, majd a nagyon alaposan megmosott gersli. Az egészet jól összekeverem és a lapukba töltöm.

A káposztát legyalulom, megsózom, majd a bacont megpirítom. Ha inkább húsos, 2 ek.olajat is öntök alá. A káposztában elkeverem a cikkekre vágott hagymát, felaprított fokhagymát.
A baconre ráterítem a káposzta felét, aminek a tetejére kerül a 2 babérlevél, az egy csokor kapor és 1-2 marék csak leöblített gersli(a gerslin maradt keményítő helyettesíti a rántást), majd az egres kb.fele.

Ezután a töltelékek következnek, majd a káposzta másik fele. Annak tetejére a maradék gersli és a megmaradt egres. Még felengedjük egy üveg paradicsomlével és vízzel, kevés olajat is teszünk rá és végül egy lapos tányért, hogy a töltelékek ne jöjjenek a felszínre.

Szép lassan főzzük. Közben azért nem árt megkóstolni elég sós, elég savanyú-e. Mire a tányérunk megpuhul, addigra a káposztánk is elkészül.:DDD Legjobb, ha fedő alatt hagyjuk alaposan meghűlni és csak utána fogyasztjuk.
Sajnos a kép nem igazán jó, mindegyik képem homályos. De a káposzta fincsi, máskor azért nem csinálom karalábé lapuba, olyan furcsán sötét.

Jó étvágyat kívánok hozzá!!

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet így elkészítve. A káposztába én is gerslit szoktam tenni van pár hasonlóság az én receptemmel összehasonlítva. Épp az elmúlt hétvégén főztem a nagyobbik lányom kérésére mivel nagyon szereti! Váljon egészségedre!

Monika írta...

Nagyon finom lehet!!!!Én mostanában sok mindent nem tudok enni.Még próbálkozom....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...