2012. 10. 13.

Praktikák a konyhában 2.


* Legyen az zsír, extra szűz olívaolaj vagy gyengébb minőségű étolaj, mindegyik hajlamos melegítés közben a spriccelésre, mely nemcsak a konyha tisztaságát veszélyezteti, hanem a bőrre kerülve apró égési sérüléseket okozhat.

* Ha legszívesebben megszüntetnéd a zsír és az olaj ezen korántsem előnyös tulajdonságát, akkor van egy jó hírünk: megteheted!

* Nemcsak kevésbé spriccel a zsiradék, de a "sütnivaló" sem ég le,ha az olajat vagy a zsírt csak azután teszed a serpenyőbe, miután az már teljesen felhevült.

* Ha sütés közben sűrű fémszitával borítod le a serpenyőt,akkor a zsír nem spriccel majd szét, a vízgőz viszont távozni tud.
Az is csökkentheti a zsiradék spriccelését,ha némi sót teszel bele a melegítéskor.

* Mivel a zsír a víztartalma miatt spriccel,a legegyszerűbb, ha sütés előtt eltávolítod azt. A legegyszerűbb megoldás erre, ha először egy szelet kenyeret sütsz ki benne,
annyi idő ugyanis elég ahhoz, hogy a felesleges víz eltávozzon.

Az omlósan puha hús titka

A hús sokszor lutri, hiszen lehet, hogy a kereskedő állítja,hogy frissen vágott, fiatal csirke bújik meg a csomagolásban: hogy valóban így van-e, az már csak a főzés során derül ki
Eláruljuk, mit tehetsz, ha a kereskedő ígérete mégsem egyezik a valósággal!

* Ha a húslevesbe tett tyúk egyszerűen nem hajlandó megpuhulni, akkor a lébe tegyél egy evőkanál gyenge ecetet.

* Az ecet nemcsak a húslevest mentheti meg, az öreg tyúkok főzése előtt is hasznát veheted: mielőtt beletennéd az edénybe, kenegesd át némi ecettel. Így olyan íze lesz, mint egy fiatal csirkének.

* A vadhúson vagy a kemény, rágósabb húsokon az áztatás segíthet.Főzd meg őket erőleveslében, majd hagyd a lében kihűlni,és néhány órát állni sütés előtt.

* A baromfihúst úgy teheted omlóssá és puhává, ha sütés - vagy főzés - előtt egy kevés citromlével locsolgatod meg. Ráadásul nemcsak puhább lesz,hanem a citrom ízétől könnyedebb aromájú is.
A marhaszeletet ecet és olaj keverékével szelídítheted meg: egyenlő arányban keverd össze a kettőt, majd hagyd állni benne a szeleteket másfél-két órán át
gyakori forgatás mellett.

* A kiviben erős húspuhító enzimek találhatók, így ha héja belső felével, vagy egy vékony szelet gyümölcshússal bedörzsölöd a sütni kívánt húst, akár negyedóra alatt is omlósra puhul

* A zsemlemorzsát kiválóan lehet helyettesíteni a rakott ételek tetején zúzott burgonyaszirommal. Ha a sajtos makaróni vagy a jénai tálban sütött rakott zöldség csupasznak tűnik, amikor a sütőbe teszed, bonts ki egy zacskó burgonyachipset, végy ki egy marékkal, és morzsold az étel tetejére, így süsd meg.
* A mirelit halat ha tejben olvasztod fel, sokkal ízletesebb lesz fogyasztáskor.

* Ha éppen azon fáradozol, hogy áttérj a zsírszegény étrendre, jól teszed, ha az édességek terén kezded a kalóriákkal való spórolást. Itt jön a képbe az almaszósz! A torta vagy a muffin receptjében előírt zsiradéknak akár kétharmadát is helyettesítheted vele, így a végeredmény kellőképpen omlós és zamatos lesz, az egészségtelen zsíroknak pedig búcsút inthetsz.

* Mielőtt lefagyasztasz egy vekni kenyeret, csúsztass papírtörlőt a kenyér és a zacskó közé. Kiolvasztáskor a zacskóban képződött jégkristályok megolvadnak, de nem a kenyér, hanem a papírtörlő szívja fel őket, így a cipó száraz és friss lesz, nem pedig vizenyős, és nem mállik szét.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...