2012. 10. 16.

Hallottál már róla?

15 méter mélyen Krisztus szobor

Genovától körülbelül 25-30 kilométerre keletre fekvő San Fruttuosonál, aki lemerészkedik a mélybe, a riói Krisztus-szoborhoz hasonló műalkotást csodálhat meg.
A szobrot (il Cristo degli Abissi), amelyet a búvárok védőszentjének is tartanak, 1954-ben emelte egy olasz művész 15 méter mélyen a tenger halottainak az emlékére. Érdemes július végén ellátogatni a különleges búvárparadicsomba, mert minden év július utolsó szombatjának éjjelén egy víz alatti vallásos szertartás zajlik a szobornál: a pap megáldja a tengert, a helyi búvárok pedig zseblámpákat visznek le a mélybe és egy koszorút „fonnak” belőlük a Krisztus-szobor feje köré.

Kazahsztán, Kaindy tó

Tengerszint felett kétezer méterrel járunk. A négyszáz méter hosszú tó mélysége eléri a harminc métert. A tó a hatalmas mészkőhegység megcsúszásának eredménye-ként jött létre. A hajdani erdőből ma már csak az elmerült fenyők csúcsai emelkednek ki a vízből, melyek elsüllyedt vitorlások árbocaira emlékeztetnek. A téli hónapok sem riasztják vissza a kíváncsi búvárokat, akik a jeges vízben való merülést is vállalják azért a látványért cserébe, ami a mélyben eléjük tárul.





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...