2012. 10. 06.

Gyógyító növényeink

Macskagyökér

Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák.

A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is. A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is. A macskákat vonzza a növény szaga, innen is ered a neve. Hippokratész idejében a macskagyökeret női bajoknál alkalmazták. 

Ha teaként nem bírod meginni, hatóanyaga a Valeriána tablettában található

Majoranna 

A gyomor-, bél- és epebántalmak enyhítésére kiválóan alkalmas. Az illóolajok görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és nyákoldó hatása jól ismert.
Meghűlés idején az orrdugulást megszünteti, hogy ha a majoránnafüves kenőcsöt az orr belsejébe és környékére kenjük.
A majoránna kivonatát és illóolaját kenőcs és bedörzsölőszer formájában reumás fájdalmak enyhítésére alkalmazzák. Régi népi szokás, hogy azok a lányok, akik szép házasságot szeretnének, a kelengyéjük közé majoránna levelet tesznek.
Az ókorban nagy tisztelet övezte majoránnát, a boldogság szimbólumaként tartották számon.

Máriatövis

Máriatövis régi, hagyományos "kolostor"gyógynövény, és egyben arab ínyencség is. 

Máriatövis latinul Sylibum marianum. Levelei májregeneráló hatásúak. Akkut mérgezéseknél használják őket. Általában teát vagy főzetet készítenek belőlük. Salátaként is fogyasztják zsenge hajtásait, és első leveleit.
 
Saját tapasztalat, hogy iszonyú íze, illata van teaként. De kapható kapszulában és tablettás kiszerelésben is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...