2012. 10. 22.

A lustálkodás regenerál

A legtöbb szülő azzal készíti ki a legjobban a gyerekét, ha hétvégén nem hagyja akár délig aludni, hanem kirángatja az ágyból, mondván, hasára süt a nap.

Tudósok azt javasolják a szülőknek: ne tegyék ezt, mert a lustálkodás és a sokáig alvás elengedhetetlen a gyerekek és kamaszok egészséges fejlődéséhez, ilyenkor ugyanis relaxálnak és szervezetük képes regenerálódni.

A vizsgálatok azt mutatták: a hétvégi lustálkodás felbecsülhetetlen, ráadásul nagyon jót tesz a hét közben leterhelt, alváshiányban küszködő fiatal szervezetnek.

A túl kevés alvás befolyásolja a gondolkodást és rossz hatással van az agyműködésre. Aki kialvatlan, az ingerült, kevéssé terhelhető, és rosszabbul viseli a stresszt is, ráadásul a kevés alvást az immunrendszer is megsínyli.

A kutatók által vizsgált önkéntesek több hétvégén ágyban maradhattak, lustálkodhattak. Egy másik csoportnak pedig reggel nyolc órakor fel kellett kelnie hétvégén is. Kiderült: a kipihentek sokkal jobb teszteket írtak, mint azok, akik szombaton és vasárnap is korán keltek.

A kutatók rámutattak arra is: az alváshiány miatt cukorbetegség és magas vérnyomás alakulhat ki.

6 megjegyzés:

Monika írta...

Milyen sok szülőnek el kellene ezt olvasni!!!!!!!!Ezen vitatkoztunk anno minden hétvégén a férjemmel: én hagytam a gyerekeket, ő meg keltette őket....De ez már a múlt.

G.Marta írta...

Bizony én is továbbgondoltam, ezért írtam a következő bejegyzést. Nekem is állandó konfliktus-forrás volt ez a férjemmel, mert ő pont az ellentétem volt és rendkívül büszke arra, hogy akármikor fekszik, ő akkor is képes felkelni reggel 5 tájban. A gyereket viszonyt ő is hagyta aludni.

Névtelen írta...

Nagyon fontosnak tartom, hogy ezt sokan megtudják, ezért utólagos engedelmeddel elviszem.
Puszi Tünde

G.Marta írta...

Remélem, még időben szereztél erről a nagy felismerésről tudomást és hagyod az alvókat pihenni. Engem is meglepett és mint érintett, gondoltam segítek sok álomszuszinak, ha beírom.

Te a Hoxás Tündi vagy???Csak úgy ...mégis!

Puszó Mártától

Névtelen írta...

Igen:)
puszi Tünde

Névtelen írta...

Ez lemaradt.
Igen, hagyom aludni, mert én is alszok:)
A férjem és a lányom hajnalban kelők, mi a fiammal délig alvók vagyunk, persze csak amikor lehet.
puszi Tünde

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...