2012. 08. 05.

A tapintatról, amit tanítani kellene


Mert van valami, ami több és értékesebb, mint a tudás, az értelem, igen, becsesebb, mint a jóság.

Van egyfajta tapintat, ami az emberi teljesítmény felsőfoka Az a fajta gyöngédség, mely láthatatlan, színtelen és íztelen, s mégis nélkülözhetetlen, mint fertőzéses, járványos vidéken a forralt víz, mely nélkül szomjan pusztul, vagy beteg lesz az ember.

Az a tapintat és gyöngédség mely, mint valami csodálatos zenei hallás örökké figyelmeztet egy embert mi sok és mi kevés az emberi dolgokban, mit szabad és mi túlzás, mi fáj a másiknak, és mi olyan"jó",hogy ellenségünk lesz ha megajándékozzuk vele és nem tudja meghálálni?

Ez a tapintat, mely nem csak a megfelelő szavakat és hangsúlyt ismeri,hanem a hallgatás gyöngédségét is.

Vannak ritka emberek, akik tudják ezt.Akik a jóságot,mely mindig önzés is, pártolták és nemesítették, s nem okoznak soha fájdalmat barátságukkal, vagy rokonszenvükkel, nem terhesek közeledésükkel, nem mondanak soha egy szóval többet, mint amit a másik el tud viselni, s mintha külön, nagyon finom hallószerveik lennének, úgy neszelik mi az, ami a másiknak fájhat. S mindig tudnak másról beszélni. S oly élesen hallanak mindent, ami veszélyes az emberek között, mint az elektromos hallgató fülek érzékelik a nagy magasságban felhők között közeledő láthatatlan ellenséges gépmadarakat. A tapintat és a gyöngédség emberfölöttien érzékel. Igen, e két képesség emberfölötti. 

(Márai Sándor )


A tolerancia azt jelenti, hogy megbocsájtjuk mások hibáit.
A tapintat pedig azt, hogy észre se vesszük őket.
(A. Schnitzler)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...