2012. 07. 03.

Fermentált uborka

5 l-es befőttes üvegbe 2-3 szál kaprot, 8 fokhagyma gerezdet, és kb. 2,5kg uborkát teszünk. A kaprot és a fokhagymát az üveg aljára, az uborkákat állítva, egymáshoz szorosan az üvegbe rakjuk.(lehet bele tenni meggylevelet,fekete ribizli levelét,torma levelet).

Kb. 1 lit. vízben feloldunk 2 ek. cukrot, 3 ek. sót, majd 1ek. tejfölt.

(Ha van házi, azzal a legfinomabb!) Jól összekeverjük és ráöntjük az uborkákra. A hiányzó mennyiséget vízzel pótoljuk, kb. egy ujjnyira az uborkák felett.

Az uborkákat le kell szorítani, hogy ne emelkedjenek ki a léből. Erre a célra a legalkalmasabb műa. palack oldalából kivágni egy kört, ami a befőttes üveg átmérőjétől kisebb. Ezt helyezük rá az uborkákra, és arra valamilyen súlyt (ami nem oldódik fel sós vízben - az üveg kiváló erre a célra, pl egy súlyosabb mécsestartó), ami lenyomva tartja az uborkákat, amiknek lészint alatt kell maradniuk.

Fontos: nem a napra kell kitenni, hanem sötét helyre, az üveg száját vászonnal, szalvétával, anyaggal befedve, hogy jól szellőzzön és semmi ne mászhasson bele. A habot naponta le kell szedni róla.4- 5-7 nap alatt megérik, a hőmérséklettől függően.

4-5. Napon megkóstoljuk, és ha ropogós, kovászos az íze és a belsejében már nincs az a fehérség, ami a nyers uborkára jellemző, akkor műanyag szűrőn átszűrjük és lemosva, a hűtőben tároljuk. A levéből 0,5L-t félre lehet tenni, ezt a következő adaghoz felhasználhatjuk, mert így gyorsabban megérik. A többit elfogyaszthatjuk, mert a bél rendszert és az emésztést nagyon segíti, ha étkezések előtt 1-2dl-t megiszunk belőle. Az uborka leve 1 évig is megőrzi akció képességét hűtőben tárolva.

De az összes uborka levet is felhasználhatjuk a következő adag készítéséhez,akkor sem cukrot, sem tejfölt nem kell hozzáadni, csak 1 ek. sót. Így hamarabb fermentálódik,akár 3-4 nap alatt is kész.
Ha 0,5 lit. uborka lével csináljuk meg a következő adagot, akkor cukorból csak 1 ek. és sóból csak 2 ek. kell hozzá.
A kaprot és a fokhagyma gerezdeket két adag elkészítéséhez felhasználhatjuk, utána viszont ki kell cserélni. Ha megjelenik az uborkán vékony fehér lepedék, mielőtt elfogyna, csak hideg vízzel le kell mosni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...