2012. 07. 28.

Biscotti, ahogy én készítem


Először Stahl Jucitól láttam, aztán hozzátettem az én több százéves rutinomat és ez lett belőle:

Hozzávalók:
·    *  25 dkg finomliszt
·    * 1,5 kávéskanál sütőpor
·    * 1 nagy csipet só
·    * 10 dkg pirított, durvára tört natúr   
         pisztácia (finom dióval is)
·    * 10 dkg aszalt meggy(vagy áfonya)
·    * 12,5 dkg puha vaj
·    * 20 dkg cukor
·    * 1 cs. Burbon vaniliás cukor
·    * 1 citrom reszelt héja
·    * pár csepp színtelen keserűmandula                                                          
(       aroma (el is hagyhatod)
·    * 2 tojás (szobahőmérsékleten

    Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es vékony peremű tepsibe, vagy sütőlemezre.

2. A lisztet, a sütőport és a sót összeszitáljuk. A pisztáciát vagy diót mozsárban úgy-ahogy megtörjük, vagy darálóban durvára aprítjuk, de   felismerhető méretben maradjon. Az aszalt meggyet vízben felforraljuk, azonnal leszűrjük, és papírtörlőre terítve megszárítjuk.

3. A puha vajat, a cukrot, a vaniliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a keserűmandula aromát robotgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk. Egyenként hozzávegyítjük a tojásokat, aztán lassú fokozaton apránként hozzáadjuk a liszt felét. Most fakanálra váltunk, hozzákeverjük a maradék lisztet, a pisztáciát és az aszaltmeggyet.

4. A puha tésztát 2 egyenlő csíkban rakjuk a sütőpapírra, majd a tetejét elegyengetve enyhén vizes kézzel 2 db kb. 30 cm hosszú csíkot  formázunk belőlük. A köztük lévő távolság kb. 10 cm legyen 

5. A tésztahurkákat kb. 25 perc alatt arany barnára sütjük: ilyenkor kicsit még puhák maradnak, de ez rendben van. Rácsra téve 30 percig hűtjük őket, majd fűrészfogú késsel kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk mindkettőt.
6. A szeleteket a vágott oldalukkal lefelé visszatesszük a sütőpapíros tepsire. Nem kell köztük sok helyet hagyni, nem nőnek tovább. Kb. 10 percig újra sütjük, ekkor mindkét oldal szépen megpirul, „kétszer sül” A sütőlemezen, vagy rácson hagyjuk kihülni. Kedvenc kávénk, vagy teánk imádott mártogatósa fog válni belóle, kb. 30 szelet  

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...